Musorujsag
Élő Eredmények

Háborgás a női bajnokság miatt: kényszerszegregáció, vagy forradalom?

Háborgás a női bajnokság miatt: kényszerszegregáció, vagy forradalom?

Autosport, Twitter
Több női versenyző kimondott visszalépésnek tekinti az új F3-as női bajnokság elindítását. A sorozatot támogató David Coulthard elmagyarázta, miért van szükség a látszólagos szegregációra.

Ahogy arról beszámoltunk, szerdán bejelentették, hogy 2019 tavaszán egy új, kizárólag női versenyzők számára létrehozott sorozat indul W Series néven. A nevezési díjtól mentes bajnokságban a  szakmai szempontok kapják a legnagyobb hangsúlyt: több területen tartanak válogatót a nevezők számára, majd miután kiválasztották a 18-20 fős mezőny tagjait, azok fizikai, technikai képzést, továbbá pályavezetési tanácsokat is kapnak szakértőktől.

Sok női versenyző kimondottan örült a hírnek, ám vannak határozott ellenzői is az új kategóriának. Közéjük tartozik az IndyCarból ismert Pippa Mann, aki már hónapokkal ezelőtt elhibázott lépésként emlegette, hogy valaki női versenysorozatot kíván létrehozni. „Micsoda szomorú nap ez a motorsportban!” – írta a brit közösségi oldalán a szerdai bejelentésre reagálva. „Azok, akik ezt pénzelik a női versenyzők megsegítése céljából, inkább szegregálják ahelyett, hogy támogatnák őket. Mélyen csalódott vagyok, hogy az én életemben ilyen történelmi visszalépésre került sor.”

Mann szemében nem az jelenti a megoldást, hogy egy elkülönített kategóriával nyitnak lehetőséget a nők számára a versenyzésre. „Azokkal vagyok, akik kényszerítve érzik magukat, mert ez az egyetlen lehetőségük a versenyzésre. És azok ellen vagyok, akik belekényszerítik ezen versenyzőket ebbe a helyzetbe mint egyetlen megoldásba a versenyzésük finanszírozására. Támogassák a tehetségeket! Segítség a versenyzőket az F4-es, F3-as, GP3-as, GP2-es (e kategória már F2 – a szerk.), sportautós, túraautós sorozatokban! Segítség a tehetséges versenyzőket abban, hogy magas szinteken folytathassák, tapasztalatokat gyűjtve igazi bajnokságokban, ahol valódi eredményeket érhetnek el! Ne kényszerítsék őket szegregációba!”

Pippa Mann (Fotó: XPB) Pippa Mann (Fotó: XPB)

A Forma–3-as Európa-bajnokságban versenyző Sophie Flörsch sem tekinti szerencsésnek a W Series megoldási javaslatát. „Egyetértek az érveikkel, de teljességgel nem értek egyet a megoldással. A nőknek hosszú távú támogatásra van szükségük, valamint megbízható partnerekre. Én a sportágunk legjobbjai ellen szeretnék küzdeni. Hasonlítsuk már össze ezt a gazdasággal! Vannak elszeparált női menedzsmentek, tanácsadói testületek? Nincsenek! Ez helytelen út” – érvelt.

A női versenyzők támogatására már többféle kampány és alapítvány is indult az utóbbi időkben, ám magasan jegyzett, tehetséges versenyzőnők még csak a közelébe sem igen tudnak kerülni a Forma–1-nek, ami a W Series egyik célja lenne. A korábbi F1-es versenyző, David Coulthard éppen azért tartja megkerülhetetlennek a női versenysorozat indítását, mert szerinte csakis e szokatlan – egyesek szerint visszalépést jelentő – út gyorsíthatja fel a változás folyamatát.

„Hogy a korábbi McLaren-főnök Martin Whitmarsh-t idézzem: ha gyökeres változást akarsz a folyamat eredményeként, akkor gyökeres változást kell végrehajtanod a folyamatban. A W Series egy gyökeres változás egy olyan folyamatban, amely eddig nem működött, mert nem kínált lehetőséget a női versenyzők legmagasabb szintre kerülésére. Mi azt szeretnénk kideríteni az új sorozattal, ki a legjobb nő ebben a sorozatban. Ez kétségkívül magasabb szintre emeli őt és a megítélését” – magyarázta a skót.

Coulthard elfogadja, hogy a módszer nem mindenkinek tetszik, de úgy érzi, ettől még beindíthatnak egy pozitív változást. „Ez a folyamatot fogja megváltoztatni, és lehetőségeket fog kínálni. Itt szervezettebb módon lesz lehetőség a versenyzők fejlődésére, inspirálhatjuk a lányokat azzal, hogy győzteseket látnak, és mondhatják róluk, hogy ők is ilyenek akarnak lenni.”

Sophia Flörsch (fotó: Formula3 Europe.com) Sophia Flörsch (fotó: Formula3 Europe.com)

Végül kiemelte, a W Series egyfajta rövidebb távú, gyorsabb megoldási lehetőség, mely nem állja útját a hagyományos programoknak, amilyen Susie Wolff ’Dare to be Different’ kezdeményezése, csupán kitölti azt az űrt, ami az utóbbiak beéréséig várható. „Beszéltem Susie Wolff-fal, aki kezdettől élvezi az FIA támogatását. De meddig fog ez tartani? Öt évig? Tíz évig? Egy versenyzőgenerációnak is várnia kell rá. Mi nem szeretnénk várni egy teljes generációt, szeretnénk, ha a mostani női versenyzőgeneráció is érvényesülhessen, és jelenleg ez kínál megoldást, az időzítés pedig teljesen jó.”

Coulthardot megkérdezték, szerinte valóban érvényesülhet-e egy nő az F1-ben. „Igen. Csak azt nem tudom, hogy milyen szinten. A jelenlegi mércét Lewis Hamilton jelenti. Hogy lehet-e valaki olyan jó, mint Lewis? Nem tudom. De azt tudom, hogy sok férfi van, aki nem olyan jó, mint Lewis. Ha nem biztosítunk gyorsan elérhetőséget, akkor változni sem fog semmi.”

Borítókép: Sophia Flörsch az F3-as riválisokkal (fotó: Formula3 Europe.com)

További tartalmak