Letiltotta Verstappent a motorozásról a Red Bull

Ilyen is van: a Red Bull nemet mondott Max Verstappennek. A holland MotoGP-tesztre készült volna…

Max Verstappen (fotó: XPB)

Max Verstappen többször is nyilatkozta már, hogy a Forma–1-en kívül nem igazán érdeklik őt más versenysorozatok, mivel az F1-et érzi a csúcsok csúcsának. Ugyanez a jelek szerint viszont nem vonatkozik a kétkerekű csúcskategóriára, a MotoGP-re. A hollandok kedvence a közelmúltban szerezte meg a jogosítványt motorra, és mint azt a Telegraaf holland lapnak elárulta, fejébe vette, hogy egy MotoGP-gépen is próbára teszi tudását. Olyan választ kapott, amilyet a Red Bulltól nem gyakran szokott: nemet mondtak neki.


„Megkérdeztem a csapatot, felülhetnék-e egyszer egy MotoGP-motorra. A Red Bull a MotoGP-ben is jelen van szponzorként a Hondán és a KTM-en keresztül. Szerettem volna kipróbálni, milyen lenne egy versenypályán, mint például a Red Bull Ring. De esélyem sem volt. Határozottan rávágták, hogy nem. Nem engedték meg, mert túl veszélyesnek ítélik. Ezzel le is állítottak” – mesélte az idei spielbergi győztes.


A Red Bull tehát csak akkor merész, amikor ő biztosít vendégjárművet egy sztár számára. Mint ismert, idén ausztriai pályájukon két MotoGP-sztárnak, Marc Márqueznek és Dani Pedrosának is lehetőséget adtak arra, hogy teszteljenek egy F1-es autót. A teljes szerepcserére viszont a jelek szerint nem kerülhet sor.


Makacsságuk persze érthető. Miután először visszavonult, Michael Schumacher is motorozgatott, ám egy teszten történt bukása során nyak- és csigolyasérülést szenvedett, ami megakadályozta őt abban, hogy 2009 őszén Felipe Massa helyetteseként ugorjon be a Ferrarihoz. De más csapatok is jártak már pórul versenyzőjük extrém kalandozása miatt: a legismertebb és legtragikusabb a lotusos Robert Kubica 2010-es esete, amely a lengyel egész F1-es pályafutását derékba törte.


Ami a motorozást illeti, Verstappen elárulta, két keréken mindössze két gyakorlati óra után tette le a vizsgát év elején. „Azok a leckék kötelezőek, máskülönben egyből a vizsgával kezdtem volna…” – jegyezte meg a 21 éves tehetség, aki egy Harley Davidson büszke tulajdonosa.