Renault: Alonso visszavonulása sajnálatos, de természetes

A Renault tanácsadója, Bob Bell sajnálja, hogy a pályafutása legszebb sikereit a franciákkal elérő Fernando Alonso a szezon végén búcsút int a királykategóriának, és mindezt csak kétszeres világbajnokként teszi, nem négyszeres, vagy ötszörös győztesként.

Fernando Alonso (Fotó: XPB)

November végén, Abu-Dzabiban egy hosszú és eredményes F1-es pályafurás ér véget, amikor Fernando Alonso utolsó királykategóriás versenyét követően kiszáll a McLarenből. A spanyol az elmúlt 17 év során a széria egyik meghatározó versenyzője volt a Renault fiatal ígéreteként, a Ferrari esélyeit az utolsó pillanatokig életben tartó „harcosként” és most, a középmezőny tagjaként is.


Noha tudja, hogy a generációváltás természetes a sportok, és így a Forma–1 világában is, a Renault korábbi technikai igazgatója (ma tanácsadója), Bob Bell sajnálja, hogy a spanyol négy futam múlva búcsút int a kategóriának. De azt még jobban, hogy nem többszörös bajnokként teszi mindezt.
Fernando Alonso a Renault-val ünnepel 2006-ban (Fotó: XPB) Fernando Alonso a Renault-val ünnepel 2006-ban (Fotó: XPB)


„Nagyon szomorú, hogy Fernando elhagyja a Forma–1-et, az pedig még szomorúbb, hogy kétszeres világbajnokként búcsúzik, hiszen könnyen szerezhetett volna négy, de akár öt címet is” – nyilatkozta a brit szakember a Marcának. „Teljesen egyértelmű, hogy Fernando elképesztően tehetséges, de balszerencséjére sokszor rossz autóban ült, és rossz időben volt az adott csapatnál. Remélem, más sorozatokban több szerencséje lesz” – tette hozzá.


Hasonló véleményen van a Renault jelenlegi technikai vezetője, Marcin Budkowski is, aki szintén nagy tisztelője a spanyolnak (ő csak idén állt munkába, együtt tehát nem dolgozott vele). „Nagy kár, hogy elhagyja az F1-et” – kezdte a lengyel. „Hosszú évek óta itt van, és elképesztő pályafutás áll a háta mögött. Most új kihívásokat keres más versenysorozatokban. Az F1-nek hiányozni fog, és a Renault-nak is hiányozni fog, ahol két bajnoki címet is nyert. Ugyanakkor ez teljesen természetes része egy versenyző pályafutásának” – magyarázta.


Budkowski maga is a „fiatalabb generáció” tagjai közé tartozik (természetesen a mérnökök között), és bár sajnálja a kétszeres bajnok visszavonulását még egyszer kiemelte, nincs abban semmi különleges, hogy az idősebbek visszavonulnak, helyüket pedig új tehetségek veszik át. „Vannak a mezőnyben olyan izgalmas fiatal tehetségek, akik már jövőre a Ferrarinál, vagy a Red Bullnál lesznek. Kár, hogy Fernando lelép, a generációváltás azonban természetes dolog” – zárta gondolatát.
Fernando Alonso (fotó: XPB) Fernando Alonso (fotó: XPB)