Stroll szerint Schumacher rögtön az F3 után is debütálhatna

A hasonló utat bejáró Williams-pilóta, Lance Stroll úgy véli, a Forma–3-as Európa-bajnokság legfőbb esélyese, Mick Schumacher a szériában való szereplés után azonnal bemutatkozhatna a királykategóriában.

Mick Schumacher (fotó: fiaf3europe.com)

A szezon elején jóformán senki sem gondolt arra, hogy Schumacher bajnokesélyessé válik, az F3 idei utolsó fordulóját megelőzően viszont az lenne – a nem kis – meglepetés, ha nem ő zsebelné be a címet, az idény második felében ugyanis nemcsak magára talált, hanem a kategória „egyeduralkodójává” vált sorozatban szerzett futamgyőzelmeivel.


Formajavulását látva azonnal suttogni kezdtek arról, csak idő kérdése, hogy F1-es pilóta legyen, a Toro Rossóval pedig szóba is hozták. Noha több példát is láttunk már arra, hogy az F3-ból valaki egyenesen az F1-be igazolt, egyesek szerint a fiatal németnek inkább az F2-ben kéne folytatnia.


Így látja ezt a királykategória sportigazgatója, Ross Brawn is, aki nemrég kijelentette, nem árt, ha Schumacher még szerez némi tapasztalatot, mielőtt megteszi a „legnagyobb lépést”. Az F1-be Forma–3-as bajnokként érkező Lance Stroll viszont nem hiszi, hogy gond lenne, ha rögtön a Forma–1-be igazolna. „Persze, nagyon sok múlik magán a versenyzőn is” – kezdte a kanadai.
Lance Stroll (fotó: XPB) Lance Stroll (fotó: XPB)


„Nem hinném, hogy van jó és van rossz út. Vannak pilóták, akik megkapják az F1-es lehetőséget, azt pedig egészen egyszerűen meg kell ragadnod. Mások más helyzetben vannak. Minden versenyző helyzete más és más – az összes szituáció egyedi” – magyarázta.


Ami a kanadait illeti, bemutatkozása előtt egy komoly tesztprogramot teljesített a 2014-es Williamsszel, az ugrás azonban így is nagy volt számára. „Sokat vezettem a régi autót, de pont akkor változtattak a szabályokon, és az újgenerációs autók nagyjából hét másodperccel gyorsabbak voltak a 2014-eseknél” – folytatta Stroll, aki továbbra is úgy érzi, a váltásban az autó beállításnak megtanulása, és az F1 bonyolult közegének kiismerése, megszokása a legnehezebb.


Schumacherrel kapcsolatban elmondta, figyelte idei fejlődését – hiszen az ő régi csapatánál versenyez –, és szurkol is neki, hogy megszerezze a bajnoki címet. „Remek munkát végzett, főleg a szezon második felében. Úgy tűnik, minden összeállt. A bajnokságnak még nincs vége, de remélem, megszerzi a címet. Elég szép előnye van, ő maga és a csapat miatt is bízom benne, hogy sikerül célba érniük” – zárta gondolatát.
Mick Schumacher (fotó: Mick Schumacher/Twitter) Mick Schumacher (fotó: Mick Schumacher/Twitter)