Tisztázták az irányváltásos szabályt

Az Orosz Nagydíjon látottak után a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) tisztázta a pozícióvédés közbeni irányváltással kapcsolatos előírásokat. A megbeszéltek értelmében a jövőben azért is büntetés járhat, ha valaki kétszer, ugyanabba az irányba mozdul.

Sebastian Vettel és Lewis Hamilton csatája (fotó: XPB)

Szocsiban a két bajnokesélyes, Sebastian Vettel és Lewis Hamilton talált egymásra a hosszú célegyenesben: miközben védte pozícióját, a német kétszer is bemozdult – ugyanabba az irányba! –, ami miatt ellenfele már a rádióban is panaszkodott. Noha a bírák nem büntették Vettelt, Hamilton egy héttel később is célozgatott rá, egyeseknek „megengedett, hogy kétszer mozduljanak.”Miután a brit klasszis nem nyugodott bele a történtekbe, a téma a Japán Nagydíj versenyzői eligazításán is szóba került. Noha az FIA versenyigazgatója, Charlie Whiting ragaszkodott korábbi véleményéhez, itt elmondta nekik, a jövőben miként fognak eljárni.
Charlie Whiting (Fotó: XPB) Charlie Whiting (Fotó: XPB)Az, hogy a pozícióját védő versenyző csak egyszer válthat irányt, eddig is egyértelmű volt, most viszont akkor is járhat majd a büntetés (ha a vizsgálatokat követően indokoltnak tartják azt), ha csak egy irányba mozdul, de két alkalommal. „A kétszeri bemozdulással kapcsolatos szabály hagyományosan azokra az esetekre vonatkozik, melyekben valaki előbb az egyik, majd a másik irányba megy” – kezdte az FIA versenyigazgatója.


„Azt hiszem, mindenki úgy is érezte, hogy a szabály ezekre az esetekre vonatkozik, de amikor először láttam az incidenst Oroszországban, ugyanarra gondoltam: amikor Lewis belső kamerájából néztem az esetet, úgy láttam, Vettel kétszer mozdult be. Viszont amikor a pályakamerát nézed, elölnézetből, úgy hogy az autók közelítenek feléd, akkor sokkal kevésbé világos a helyzet: onnan úgy tűnik, ez mozdulat az egész, csak egy kicsit hezitál” – magyarázta. „Nem tűnik két mozdulatnak, szóval a bírák nem érezték igazolhatónak a büntetést” – tette hozzá.


Végül egyértelművé tette, mostantól ha valaki kétszer mozdul, és tart egy kis „szünetet” a két lépés között, akkor ugyanúgy szankcionálhatják. „Amit tisztáztam velük az az, hogy ha egy versenyző kétszer mozdul bármelyik irányba, az ugyanolyan, mintha az egyik mozzanat az ellenkező irányba történt volna. Szóval, ha Sebastian bemozdult volna, majd várt egy kicsit, és bemozdult volna újra, akkor az egyértelműen ugyanolyan rossz lett volna, mintha mindkét irányba mozdul” – mondta.
Charlie Whiting és Sebastian Vettel (fotó: XPB) Charlie Whiting és Sebastian Vettel (fotó: XPB)