Vettel nem hibázott, hőssé is válhatott volna – Häkkinen

Kétszeres világbajnok vette védelmébe a sok kritikát kapó Sebastian Vettelt. Mika Häkkinen tapasztalatból tudja, milyen kevés választja el a hősöket és vesztesektől, de rámutatott: aki meg sem próbálja, garantáltam utóbbi válik belőle.

Sebastian Vettel (fotó: Ferrari)

„A folyton hibázó Sebastian Vettel eltörpült a hibátlan Lewis Hamilton mellett.” „Sebastian Vettel könyvet írhatna arról, hogyan kell elbukni egy bajnokságot.” „Sebastian Vettel nem tudja, hogyan kell megnyerni egy bajnokságot, mert csak a futamgyőzelmeket látja maga előtt.” A Ferrari versenyzőjének szuzukai koccanása után efféle véleményeket olvashattunk a sajtótól, Jacques Villeneuve-től, Flavio Briatorétől, szakemberektől, exversenyzőktől. A német mellett kevesebben álltak ki – Mika Häkkinen viszont kezdettől közöttük volt.


A kétszeres világbajnok, így minden idők legjobbjai közé tartozik, de azt is elmondhatja magáról, hogy nemcsak bajnok volt, címvédő is, aki a rekordtartó Michael Schumacherrel szemben állt helyt több végletekig kiélezett szezonon keresztül. Az Unibet oldalán vezetett blogján 1998 és 1999 győztese többek között a Ferrari formahanyatlásáról és Sebastian Vettel kockáztatós megmozdulásairól is kifejtette a véleményét, rávilágítva olyan szempontokra is, amiket kívülállóként nem mindig vesz figyelembe az ember.


„Mindenki arról beszél, hogy vagy Sebastian hibázik túl sokat, vagy a csapat hoz rossz döntéseket, vagy hogy bizonyos gondok vannak az autó teljesítményével. Szerintem egy kicsit mindhárom igaz. Ugyanakkor ahogy győztessé tesz, ha minden részletre odafigyelsz, és apró fejlődéseket érsz el, úgy ennek fordítottja is igaz: ha kis hibákat követsz el, hamar tűnik úgy, hogy hatalmas problémáid vannak. Én nem gondolnám, hogy a Ferrarinak hatalmas problémái volnának, sem azt, hogy Sebastian elfelejtett volna nyerni. A csapat egy nagyon jó autót épített az idei évre, és Sebastiannal és Kimivel együtt nagyon keményen megszorongatták a Mercedest a szezon első felében” – hívta fel a figyelmet a finom határvonalakra.
Mika Häkkinen (fotó: XPB) Mika Häkkinen (fotó: XPB)


Kiemelte, Vettel olyan helyzetbe került, amelyben a hiba esélye jelentősen megnőtt. „Sok szó esik Sebastian vezetői hibáiról. Nem követett el sokat, de amikor a bajnoki címért harcolsz, a hibák felnagyítódnak. Japánban a csapat hibázott az időmérőn a gumiválasztással, és Sebastian ezért csak a nyolcadik helyről rajtolt. Tudta, hogy muszáj próbálkoznia. Amikor összeütközött Max Verstappennel, odalett az esélye arra, hogy támadja Valtterit és Lewist, és talán a bajnoki álmai is szertefoszlottak. Hogy hiba volt-e, hogy megpróbálta megelőzni Maxot? Nem, nem volt az. Sebastian tudta, hogy muszáj keményen nyomnia, és amikor kénytelen vagy már a verseny elején visszakapaszkodni, muszáj élned a lehetőségeiddel. Sürgetőnek érezte a helyzetet, mert mielőbb a Mercedesszel akart harcolni, ezért amikor látta a lehetőséget, bebújt.”


Mint mondta, aki Vettelt a túlzott kockázatvállalásáért kritizálja, egyben a győztes mentalitást is kritizálja. „Ha Sebastian sikeres előzést hajt végre, hőssé vált volna, és talán még meg is szorongathatta volna a Mercedeseket a versenyen. Nem sikerült, de nem hibáztathatjuk azért, hogy megpróbálta. Sokan kérdezgetnek engem a Michael Schumacher ellen Belgiumban bemutatott 2000-es előzésemről, amikor háromszáznál jobbról kerültem ki Ricardo Zontát. Összejött, és megnyertem a futamot is. Ha viszont Ricardo ötven centivel jobbra húzott volna, összeütközhettünk volna, és ahelyett, hogy mindenki szupersztárnak tart, egy kissé más lett volna a helyzetem” – mutatott rá.


Végül védelmébe vette a ferrarist, és kiemelte: az lenne az aggasztóbb probléma, ha megfutamodott volna a kockázattól. „Ahhoz, hogy világbajnokságot nyerhess, muszáj kockáztatnod. Ez a Forma–1 természetéhez tartozik. Vannak, akik nyernek, vannak, akik veszítenek, de aki nem vállalja a kockázatot, annak problémája lesz. Sebastian még nem érte el ezt a szintet, és tekintettel kell lennünk a tényre, hogy még mindig keményen nyomja, felkészült a rizikózásra, még ha nem is válik be” – állt ki a négyszeres bajnok mellett.