Musorujsag
Élő Eredmények

Érettebb versenyzőként akar csak az F1-be kerülni Mick Schumacher

Érettebb versenyzőként akar csak az F1-be kerülni Mick Schumacher

Motorsport.Total, FIA
Bár a Forma–1 a végső célja, Mick Schumacher van annyira realista, hogy belássa, nem érett még meg a királykategóriás debütálásra. Gerhard Berger szerint ilyen génekkel csak idő kérdése, mikor jut el odáig.

A vasárnapi harmadik futamot követően hivatalosan is a Forma–3 Európa-bajnokává avatták Mick Schumachert, aki a számára egy második helyet hozó évzáró versenyt után a magasba emelhette a bajnoki sikeréért járó FIA-trófeát is a hockenheimi dobogó tetején. Schumacher végül nagy, 57 pontos előnnyel szerezte meg az összetettbeli első helyet a Red Bull által pártfogolt Dan Ticktum előtt, és a szakma elismerését is kivívta pályafutása eddigi legnagyobb sikerével.

A DTM-et irányító Gerhard Berger szerint bebizonyosodott, hogy Mick nem csak jellemében és gesztusaiban hasonlít hétszeres F1-es bajnok édesapjára, Michael Schumacherre. „Természetesen örülök Mick sikerének. Korán, egy dobogós helyezéssel biztosította be a győzelmét. De örülök Michael Schumacher miatt is, akinek azt kívánom, térjen vissza egyszer közénk, hogy együtt nézhessük Mick pályafutásának alakulását. Mick nemcsak úgy néz ki, mint az apja, nemcsak a beállítottsága és járása ugyanolyan, hanem mint megtapasztaltam, az alkarja is éppen olyan… De ami a legfontosabb: az elmúlt hetekben bizonyította, hogy örökölte apja versenyzői génjeit is. Ha képes lesz ilyen szinten teljesíteni, a Forma–1-be fog kerülni” – jósolta. a korábbi F1-es versenyző osztrák.

Az F3-as bajnokság ügyvezetője, Walter Mertes is biztos benne, hogy Schumacher még sokra viheti. „Engem a misanói esőfutamon, majd a Red Bull Ringen győzött meg végleg arról, hogy képes lesz erre. Ott nagyon sokat kockáztatott, és ha egy fiatal ilyen körülmények között így versenyez, az csak jó lehet. Emellett elképesztően nagy nyomás is nehezedett rá, szóval fejben is erős” – méltatta őt Mertes.

Mick Schumacher (Fotó: F3) Mick Schumacher (Fotó: F3)

Micktől mindezek után sokan várnak gyors felemelkedést, ám reálisan nézve az F1 pillanatnyilag még igen túlzó elvárásnak tűnik vele szemben. És ezt nemcsak olyan szakemberek vélik így, mint a Red Bull utánpótlásprogramját irányító Helmut Marko, aki szerint Schumachernek idő kell az F1-es szint eléréséhez, hanem maga a 19 éves versenyző is.

Schumacher F3-as bajnoki elsőségével megszerezte az F1-es szuperlicenchez szükséges 40 pontot is, ám ő is úgy látja, hogy a puszta jogosítvány önmagában még kevés számára a királykategóriához. „Igen, egyértelmű, hogy most már versenyezhetnék is a Forma–1-ben. De ez még így is irreális, jóllehet továbbra is az F1 jelenti a fő célomat. Forma–1-es versenyző akarok lenni, de teljesebb versenyzőként szeretnék eljutni odáig” – nyilatkozta a SAT1 német csatornának.

„Ahhoz, hogy száz százalékban felkészüljek a Forma–1-re, előbb bizonyos kisebb kategóriákon kell végigmennem” – tette hozzá Mick, aki számára vélhetően a Forma–2 jelenti majd a következő állomást. Ez az ugrás több szempontból is ésszerű lenne. Egyfelől ez jelenti a következő lépcsőfokot az F3 után, másfelől így 2019-től már a Forma–1-es karavánnal együtt utazhatna, megismerhetné a királykategória pályáit, s nem mellesleg az F1-es csapatok szeme előtt bizonyíthatná, hogy érdemes az F1-es lehetőségre. A kis Schumi döntést a következő két héten belül ígért a jövőjével kapcsolatban, a hírek szerint várhatóan a Premával folytatja együttműködését.

Mick Schumacher (Fotó: F3) Mick Schumacher (Fotó: F3)

Azzal bajnoki sikere után ő is tisztában van, hogy továbbra is sokat kell tanulnia, és reméli, az F3 megnyerése hasonló lökést ad neki a folytatáshoz, mint idén Spában megszerzett első futamgyőzelme a mostani bajnokságban. „Onnantól meredeken ívelt felfelé a görbém, és sikerült kiegyensúlyozott maradnom. Most bajnok vagyok, aminek egyszerűen rendkívül örülök. Ez a legszebb érzés, amit valaha megtapasztaltam. És mindez ilyen tehetséges versenyzők ellen sikerült” – mondta boldogan.

És még egy párhuzam a híres apával: ahogy 1990-ben Michael, úgy most ő is második szezonjában nyerte meg az F3-as bajnokságot (Michael a német F3-at). A különbség csak annyi, hogy ő 19 évesen tette mindezt, míg apja 21 évesen. „Ezt a statisztikát nem figyeltem, de hallottam róla. Természetesen érdekes, de az is igaz, hogy manapság mindent korábban kezdünk. A Forma–4-ben például tizenötévesek vagy még fiatalabbak versenyeznek. Én pedig tizenkilenc vagyok” – kommentálta a párhuzamot a német.

Borítókép: Mick Schumacher az F3-as bajnoki trófeával (Fotó: F3)

További tartalmak