Musorujsag
Élő Eredmények

Sainz: Lehet Q4, de ott csak egy kört futhassunk!

Sainz: Lehet Q4, de ott csak egy kört futhassunk!

GMM
A Renault versenyzője, Carlos Sainz örülne, ha legalább a tervezett Q4-ben, vagyis a negyedik időmérős szakaszban csak egy kör állna a pilóták rendelkezésére, így ugyanis nagyobb nyomás kerül a vállukra, a kvalifikáció pedig izgalmasabbá válik.

Nemrég fölmerült, 2019-ben változhat az időmérő edzés lebonyolítási rendje és a jelenleg három szakaszból álló eseményt a folytatásban már négy etap fogja alkotni. A javaslat egyelőre megosztja a véleményeket, és a pilóták körében sem aratott osztatlan sikert. Max Verstappen például inkább rövidítene a kvalifikáción, hogy az kevésbé hasonlítson a szabadedzésekre.

Lényegében a holland korábbi csapattársa, Carlos Sainz is hasonló véleményt mondott: noha ő más módszerrel helyezne nagyobb nyomást a pilóták vállára, az ő fölvetésének is az a lényege, hogy kevesebbet fussanak, és egy kihegyezett kör döntsön a rajthelyekről.

Carlos Sainz (Fotó: XPB) Carlos Sainz (Fotó: XPB)

„Én örömmel venném, ha lenne Q4, de csak akkor, ha mindössze egy szettnyi gumiabroncs jutna az etapokra” – nyilatkozta a fiatal pilóta, utalva arra, hogy elég lenne, ha a pilóták csak egy mért kört teljesíthetnének a szakaszokban (ha más nem, akkor a mindent eldöntő Q4-ben). „Ne adjanak a versenyzőknek még egy garnitúrát, egy etapban legyen csak egy eredményük” – hangsúlyozta.

„Szerintem, ha így lenne, akkor nagyobb lenne a nyomás a versenyzőkön. Most annyit kell tenned, hogy az első etapban összeraksz egy kört és bejutsz a Q2-be. Ott már nem altathatsz, mint olyan sokan teszik azt a Q1-ben. A Q2-ben már mindent beleadsz, vagy a Q3-ban teszed ugyanezt” – utalt arra, hogy a nagyok még a középeső etapban is „lazulhatnak”.

„Ha csak egy esélyed van, akkor abba az egy körbe mindent bele fogsz adni, és azon a körön végig koncentrálnod kell” – zárta gondolatát a spanyol, aki Forma–1-es pályafutása során eddig csak háromszakaszos időmérőn bizonyíthatott, a szisztéma ugyanis 2006 óta van használatban.

Carlos Sainz (Fotó: XPB) Carlos Sainz (Fotó: XPB)
Borítókép: Carlos Sainz (fotó: XPB)

További tartalmak