Musorujsag
Élő Eredmények

Alonso: Hamilton a legméltóbb arra, hogy Fangio mellé lépjen

Alonso: Hamilton a legméltóbb arra, hogy Fangio mellé lépjen

Sky Sports
Fernando Alonso szerint méltó Lewis Hamilton arra, hogy a Forma–1 következő ötszörös világbajnoka legyen, és Juan Manuel Fangio mellé lépjen minden idők öt legjobb versenyzője közé.

Még további 8 pontot kell hozzátennie Sebastian Vettellel szemben meglévő 67 pontos előnyéhez, és Lewis Hamilton már Austinban megvédi világbajnoki címét. A Forma–1 történetének harmadik versenyzője lenne ezzel, aki ilyen magasságokba jut. Elsőként az ötszörös bajnok Juan Manuel Fangio gyűjtött össze ennyi bajnoki elsőséget, az ő rekordját pedig csak majd’ 50 évvel később sikerült megdöntenie az aztán hétig meg sem álló Michael Schumachernek.

Vettellel vívott idei csatája egyben arról is szólt, hogy a két négyszeres első közül melyikük éri utol elsőként az argentinok legendáját, és Hamilton 2007-es mclarenes csapattársa, Fernando Alonso örül annak, hogy a brit lesz a befutó. A csütörtöki austini sajtótájékoztatón a spanyol elmondta, Hamilton debütálóévében talán még nem feltétlenül volt egyértelmű, hogy ilyen messzire juthat, ám méltónak tartja ezen eredményekre.

„Akkoriban talán nem lehetett még megjósolni, hogy mit tartogat a jövő Lewisnak és a rajtrácson lévőknek, de az biztos, hogy ő már az első naptól bizonyítja tehetségét” – dicsérte őt a szezon végén elköszönő kétszeres bajnok. „Újoncként harcolt a világbajnoki címért abban az évben, majd 2008-ban bajnoki is lett. Akkoriban talán elképzelhetőnek tartottuk, hogy elérhető lesz számára az öt vagy hét világbajnoki cím. Aztán jött egyfajta lejtmenet, az autó teljesítménye pár évre visszaesett, majd a Mercedeshez szerződött, amiről akkoriban talán nem gondoltuk, hogy ez előrelépés lesz, mivel a Mercedes akkor még szenvedett. Szóval ez folyton hullámzik.”

Lewis Hamilton és Fernando Alonso (Fotó: XPB) Lewis Hamilton és Fernando Alonso (Fotó: XPB)

„Mindenesetre örülök a sikerének, mert az első naptól kezdve bizonyítja tehetségét. Képes volt futamokat nyerni akkor, amikor az autója is képes volt erre, de olyan szezonokban is tudott futamokat nyerni, amikor az autója nem volt valami jó, mint mondjuk 2009-ben. Ő még így is képes volt nyerni pár versenyt, és ez lenyűgöző. Most itt az idő, hogy kiélvezze ezt, és én örülök neki.”

Alonso olyannyira nagyra tartja korábbi csapattársát, hogy szerinte minden idők öt legjobb F1-es versenyzője között is helye van. „Nehéz összeállítani a legjobb ötöst. Michael (Schumacher), Fangio, Senna, Prost és Lewis – talán őket mondanám. Nem jut más eszembe, de nem is könnyű különböző korszakokat és bajnokságokat összevetni. Azzal, hogy most Lewis megnyeri az ötödiket, és ugyanannyinál fog tartani, mint Fangio, hatalmas eredményt ér el. Ha valakinek el kell érnie ezt a mi generációnkból, akkor én örülök annak, hogy Lewis lesz az, mert bizonyította a tehetségét és elhivatottságát. Amikor az autója dominált, bajnokságokat nyert vele, amikor pedig nem volt elég jó a bajnoki cím megszerzésére, ő akkor is nagyszerű teljesítményt nyújtott, bizonyítva a képességeit. És az ilyesmi nem könnyű manapság.”

A mellette helyet foglaló Hamilton szerényen megköszönte Alonsónak a dicsérő szavakat, ám amikor őt is megkérdezték arról, mit gondol Juan Manuel Fangióról és a saját eredményeiről, leszögezte, számára ez még mindig álomszerűnek tűnik. „Volt szerencsém vezetni olyan autókat, amelyekkel ők versenyeztek. Stirling Moss Ezüstnyilát próbáltam ki egyszer a régi monzai döntött kanyarban. Az ötvenes évek nagyszerű idők voltak, de talán nem versenyeztem volna akkor. Hálás is vagyok, hogy én ebben a korszakban versenyezhetek, és ilyen technológiát használhatok. Fangio viszont olyan, mintha a nagyapja lenne az egész sportágunknak, a mi nagyapánk. Ő a kezdetek egyik nagysága, és mindig tisztelni fogjuk ebben a sportágban. Őrület számomra belegondolni, hogy ugyanannyi bajnoki címet nyerhetek, mint ő” – fogalmazott a hétvége favoritjának is számító brit.

Borítókép: Lewis Hamilton és Fernando Alonso (Fotó: XPB)

További tartalmak