Musorujsag
Élő Eredmények

Kvjat után újabb exversenyzőjének ad új esélyt a Red Bull?

Kvjat után újabb exversenyzőjének ad új esélyt a Red Bull?

Autosport
Újabb korábban már elbocsátott Red Bull-versenyző kaphat lehetőséget a Toro Rossónál 2019-ben – ám ehhez előbb még meglévő szerződéséből is ki kéne menteni őt.

Miután a héten Pascal Wehrlein bejelentette, hogy a Forma–E-ben folytatja pályafutását, újabb névvel csökkent a Toro Rosso versenyzőjelöltjeinek listája. Mindez csak erősítette a korábbi pletykát, miszerint a Brendon Hartley ülésére a 22 éves Forma–2-es versenyző, Alexander Albon a legnagyobb esélyes. Az Angliában született, de thaiföldi színekben versenyző reménység 2012-ben már részét képezte a Red Bull utánpótlásprogramjának, ám gyenge eredményei miatt az osztrákok elengedték a kezét. Idén viszont már csak neki van (matematikai) esélye a Forma–2-es bajnoki elsőségre George Russell mellett, és teljesítménye a jelek szerint újra rá irányította Helmut Marko figyelmét.

Szerződtetésének van viszont egy akadálya: Albon nemrég több évre elkötelezte magát a Nissan Forma–E-csapatához. Az Autosport úgy tudja, Marko már megkezdte a tárgyalást a márkával Albon elengedéséről, ám a Nissan cseppet sem örül annak, hogy el akarják venni versenyzőjét. Hogy mégis van esély a váratlan szakításra, az viszont abból is látszik, hogy Albon kedden és szerdán sem ült autóba a Forma–E hivatalos előszezoni tesztjén. A patthelyzet annak eredménye, hogy Albon július végén annak tudatában írt alá a Nissannal, hogy úgy látta, nem lesz lehetősége az F1-es bemutatkozásra. Akkor még úgy tűnt, Daniel Ricciardo a Red Bullnál folytatja, a Toro Rosso pedig megtartja Pierre Gaslyt.

Amennyiben Albon lesz a befutó a Toro Rossónál, rövid időn belül már a harmadik olyan versenyző lesz Faenzában, akit korábbi Red Bull-támogatottként egyszer már kirúgtak Markóék, majd mégis visszafogadták. Brendon Hartley hasonló módon tért vissza a múlt szezon végén, míg Danyiil Kvjat jövőre már a harmadik esélyét kapja meg a márkától az újrakezdésre.

Albon két fő F2-es riválisa, George Russell és Lando Norris már bebiztosította helyét a jövő évi F1-es rajtrácson – előbbi a Williamsnél, utóbbi a McLarennél mutatkozik be.

Borítókép: Alexander Albon (Fotó: XPB)

További tartalmak