Musorujsag
Élő Eredmények

Egyesek szeretnék, hogy balhé legyen a Ferrarinál – Arrivabene

Egyesek szeretnék, hogy balhé legyen a Ferrarinál – Arrivabene

Autosport
Cáfolja Maurizio Arrivabene, hogy zűrzavar támadt a Ferrarinál az utóbbi hetek gyenge eredményei és a bajnoki helyzetük miatt.

A szezon végére szétesett a Ferrari. A puszta eredmények alapján ez nem tűnik túlzó kijelentésnek, hiszen míg Belgiumig kiélezett csatát vívtak a Mercedesszel, Monza óta hibát hibára halmoznak, autójuk nem elég versenyképes, rengeteg pontot buktak a bajnokságban, mely kicsúszni látszik a kezükből, két hete Szuzukában pedig Maurizio Arrivabene még a boxfalukat is nyíltan kritizálta az elszúrt időmérős taktikájuk miatt.

A csapatfőnökük nem is tagadja a visszaesésüket, azt viszont igen, hogy mindez válsághelyzetet és pánikhangulatot teremtett volna Maranellóban, megbontva gárdájuk korábbi egységét. „Nekem az az érzésem, hogy egyesek csak a mostani helyzetet várták, hogy kritizálhassanak minket. Amióta a Ferrarinál vagyok csapatfőnökként, mindig én tartottam elsőként a hátamat, és ez a folytatásban is így lesz. Három és fél év után előfordulhat, hogy valamikor kiszalad valami, és talán ez történt Szuzukában. Ez pedig a nagy alkalom volt azok számára, akik várják, hogy botrányokat kreálhassanak a semmiből” – utalt a szuzukai szombaton tett indulatos megjegyzésére, amikor kijelentette, mérnökeik a számítógép bámulása helyett néha a szemüket és a józan eszüket is használhatnák.

Mint mondta, a hibákból tanulni próbálnak, nem egymásra kenni azokat. „Nekem nincs ellenemre a vita, engem inkább zavar a hallgatás. Az nyilvánvaló, hogy egyeseknek érdekükben áll, hogy ellentétet és zűrzavart keltsenek a csapatunkon belül. Amikor vezeted a bajnokságot, egy fél mosoly jelzi a csapaton belüli harmóniát. Amikor visszaesel másodiknak, akkor természetes, hogy kevesebbet mosolyogsz. Lehet, hogy meg kéne tanulnunk többet mosolyogni, hátha az elejét veszi az alaptalan pletykáknak.”

Maurizio Arrivabene (fotó: XPB) Maurizio Arrivabene (fotó: XPB)

Ha alulmaradtak a Mercedesszel szemben, az Arrivabene szerint nem feltétlenül az ő csapatuk csődjét jelenti, inkább az ellenfél dicséretét. „Egy nagyszerű ellenféllel küzdünk, és ennek semmi köze ahhoz, hogy egy csapatnál zűrzavar támadt. Az előző három versenyen gyengébb formát mutattunk, ezt tudjuk, de kielemezzük a helyzetet, és reméljük, hogy megoldást találunk a problémákra. Ezt kell bizonyítanunk Austinban. De azt se felejtsük el, hogy nem csak a mi formánk esett vissza. A Mercedes is erősödött, és ez a két tényező együttesen határozta meg a legutóbbi futamokat.”

A pontvesztésből Sebastian Vettel is kivette a részét, aki idén számos hibát követett el a pályán. Arrivabene ettől függetlenül versenyzőjét is védelmébe vette. „Én emlékszem, milyen fordításokat produkált Sebastian a Red Bullnál a bajnokságban. Két alkalommal is előfordult, hogy hat futammal a vége előtt még sok pontos hátrányban volt, de a tehetségének és a versenyképes autójának köszönhetően képes volt fordítani, és elérni a célt. Az előző évek megmutatták, ahhoz, hogy bajnokságot tudjunk nyerni, nélkülözhetetlen, hogy kiváló autónk legyen.”

Mint mondta, idén túl szoros volt a küzdelem ahhoz, hogy egy-egy hibának ne legyen többszörös a súlya. „Emlékszem, a Ferrari 2002-es és 2004-es autója elég jó volt ahhoz, hogy elfedjen bizonyos hibákat, akár a csapat, akár a versenyzők részéről. Én mindig azt mondom, együtt nyerünk, együtt veszítünk. Számításba kell vennünk a csapat és a versenyzők hibáit is. Azt kiszámolni csak puszta matematika, hogy mennyit buktunk a versenyzők, és mennyit a csapat hibáin, de ez a helyezésünkön úgysem változtat” – vonta le a tanulságot.

181019 idotaba USAGP

Borítókép: Ferrari (Fotó: XPB)

További tartalmak