Musorujsag
Élő Eredmények

Bottast „használva” biztosíthatja be Hamilton címét a Mercedes?

Bottast „használva” biztosíthatja be Hamilton címét a Mercedes?

Auto Motor und Sport, RaceFans
Kétfrontos csatát vívhat egymással az Amerikai Nagydíjon a Mercedes és a Ferrari. Toto Wolff nem zárja ki, hogy Valtteri Bottas segítségére lesz szükségük a bajnokavatáshoz.

Érdekes alapfelállásból várja a bajnoki címekért küzdő két csapat az austini versenyt (19:30, M4 Sport). Lewis Hamiltoné az első rajtkocka, de a Mercedes attól tart, több szempontból is ő lesz hátrányban. A Ferrari bizakodhat, de nem a megfelelő embere van helyzetben a brit megállításához, hanem Kimi Räikkönen. Sebastian Vettel pedig hiába örülhet autója versenyképességének, büntetése miatt hátrányból kell indulnia, és jó eséllyel a másik Mercedesszel kell megvívnia maga harcát.

Mindez két külön frontvonalat rajzol ki, melyeknél meghatározó szerep juthat a két finn „B-embernek”. Az élen Hamiltonnak több ok miatt is védekezésre kell készülnie. Egyfelől nem nyugtathatja meg a szombaton kiharcolt 61 ezredmásodperces előnye, amit tulajdonképpen a legutolsó kanyarban szedett össze Vettellel szemben. A GPS-adatokból kiderült, a két bajnok addig fej-fej mellett haladt mindent eldöntő körén, aztán a 19-es fordulón Hamilton 5 km/órával gyorsabban száguldott át. „A hátszél kicsit meglökött, ezért nem sikerült jól helyeznem az autót a kanyarban” – magyarázta Vettel.

A Mercedesnél tudják, a Ferrari formája alapján akár fordított is lehetne a felállás. És azt is, hogy előnyük a szuperlágy gumin akár el is tűnhet az első etapon. A Q2-ben Vettel fél másodperccel gyorsabb volt Hamiltonnál ezen a típuson, vagyis válhatnak sebezhetőbbé rajta. További hátrány lesz számukra, hogy Hamiltonnak két gyorskört kellett teljesítenie a Q2-ben, vagyis 5 kör van már a rajtnál használandó abroncsában, nem 3.

Kimi Räikkönen és Sebastian Vettel (Fotó: XPB) Kimi Räikkönen és Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

És ha mindez nem lenne elég: mellőle Räikkönen a jobban tapadó ultralágyon fog rajtolni, és várhatóan kockáztatni fog. Bár a finn nem villámrajtjairól híres idén (az esetek többségében inkább veszíteni szokott pozíciót), a Mercedes így is veszélyforrást lát benne. „A lágyabb gumival rajtol, ami előny lesz számára. A Ferrari emellett gyors az egyenesben is, szóval az első körben komoly ellenfele lesz Lewisnak” – jósolta Wolff. Mérnökei azért nem veszik biztosra, hogy az ultralágy hatalmas előny lesz az indulásnál. „A legutóbbi versenyen a keményebb keverék jobban tapadt” – állapították meg.

Räikkönennek kicsit Vettelért is küzdenie kell(ene), és ha Hamilton elé akar kerülni, gyorsan kell cselekednie. A puhább gumija várhatóan csak pár körig nyújt majd komolyabb előnyt számára (ha egyáltalán…), utána gyorsan veszít teljesítményéből.

Bottas lehet a kulcsember: támadóként és védekezőként is

Bárhogy is alakul majd az elöl zajló küzdelem, Hamilton bajnoki címvédésére mindaddig nagy esély mutatkozik, amíg Vettel több hellyel mögötte van. Márpedig Daniel Ricciardo mellett Valtteri Bottason is át kéne hámoznia magát ahhoz, hogy a szükséges pozícióba kerüljön, ami nem tűnik egyszerű feladatnak. Ricciardo tét nélkül, a rég vágyott dobogó reményében versenyez majd, míg Bottas akár kimondottan utazhat is a német feltartására.

Valtteri Bottas (Fotó: XPB) Valtteri Bottas (Fotó: XPB)

Ennek lehetőségét legalábbis nyitva hagyta Toto Wolff, aki nem zárta ki csapatutasítás és a csapatjáték bevetését. „A cél Valtteri számára, hogy menjen az elején. Nincs mit veszítenie, csak egy jó versenyt akar. Ha viszont olyan helyzetben találjuk magunkat, hogy mérlegelnünk kell a pontokat, akkor megtesszük. Nem szeretném egyértelműen kijelenteni, hogy biztosan megtesszük, vagy biztosan nem” – mondta a csapatutasításról.

Amíg Bottas Hamilton és Vettel között van, a britnek jók az esélyei a bajnoki cím bebiztosítására, jóllehet, ha a második helyre kerül, Vettel pedig 4., a döntés Mexikóra marad. A finn szárnysegéd ellenben rámutatott, nemcsak védőként, támadóként is kulcsszerepe lehet, így nem tervezi, hogy fal lesz a Ferrari előtt. „Az én feladatom az lesz, hogy támadjak, próbáljak javítani a helyezésemen, és legalább Kimit megelőzzem. A célunk ismét az, hogy a maximális pontszámot gyűjtsük be csapatként. Nincs olyan terv, hogy lelassítok bárkit is. Csak próbálok támadni, a legjobb eredményt elérni” – vetítette előre.

A címvédés szempontjából ez is hatékony taktikának tűnik: egy újabb kettős Mercedes-siker ugyancsak Hamilton bajnokká avatását jelentené, függetlenül a Ferrarik eredményétől.

181019 idotaba USAGP

Borítókép: Sebastian Vettel és Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

További tartalmak