Musorujsag
Élő Eredmények

Így lehet világbajnok Hamilton már Austinban

Így lehet világbajnok Hamilton már Austinban

Boxutca, Sky Sports
A lehető legkedvezőbb pozícióból, teljes nyugalommal várja az Amerikai Nagydíjat Lewis Hamilton, aki akár már vasárnap bebiztosíthatja ötödik bajnoki elsőségét.

Nyolc ponttal kell növelnie Sebastian Vettellel szembeni előnyét Lewis Hamiltonnak ahhoz, hogy pontot tegyen a bajnoki címért zajló idei küzdelem végére. Tekintve, hogy a pole pozícióból rajtol, Sebastian Vettel pedig 3 rajthelyes büntetése miatt nem mellőle, hanem csak az 5. rajtkockából, feladata nem tűnik túl nehéznek.

Persze saját tapasztalatból tudja, ilyenkor a legkönnyebb váratlanul botlani. 2007-ben két futammal a vége előtt sem sokan fogadtak volna arra, hogy elbukhatja az évet, aztán jött a buta kínai boxutcai kicsúszás, majd az interlagosi rajt utáni bonyodalmak. Toto Wolff is hetek óta azt az évadot emlegeti elrettentő példaként, ám van egy lényeges különbség az akkori helyzethez képest: Kimi Räikkönen 11 éve egy rutintalan újonc ellen fordított, most Sebastian Vettelnek viszont egy zenitjén lévő, rutinos és kiteljesedett többszörös bajnok ellen kéne.

Aki ráadásul kicsit sem tűnik idegesnek – mint az Matthew McConaughey időmérő közbeni ölelgetéséből is kiderült… „Nem tudom, miért van így, és már kicsit ijesztő is. De a tapasztalatom egyértelműen segít. A harmadik legidősebb versenyző vagyok a rajtrácson. Tudom, hogy mit kell tennem, ha arra kerül a sor” – nyilatkozta.

Ha mindent úgy csinál, ahogyan kell, Hamilton az F1 történetének harmadik versenyzőjeként jut el az öt bajnoki címig. Előtte Juan Manuel Fangio és Michael Schumacher emelkedett ilyen magasságokba.

És hogy mi kell a vasárnapi bajnokavatáshoz? Így fest a matek:

Hamilton világbajnok lesz Austinban, ha…

…nyer, Vettel pedig legfeljebb 3.

…második, Vettel pedig legfeljebb 5.

…harmadik, Vettel pedig legfeljebb 7.

…negyedik, Vettel pedig legfeljebb 8.

…ötödik, Vettel pedig legfeljebb 9.

…hatodik, Vettel pedig nem szerez pontot

181019 idotaba USAGP

Borítókép: Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

További tartalmak