Musorujsag
Élő Eredmények

Räikkönen: Örülök, hogy bizonyíthattam, egyeseknek nem volt igazuk

Räikkönen: Örülök, hogy bizonyíthattam, egyeseknek nem volt igazuk

FIA, Sky Sports
Kimi Räikkönen örömmel cáfolt rá az őt már nyugdíjazni vágyó kritikusaira, ám az őt menesztő Ferrarinak semmit sem akart bizonyítani. Mint mondta, távozását sokan félreértelmezik.

Meglett hát az az évek óta várt győzelem! Amikor Kimi Räikkönen 2013 végén elhagyta a pénzhiány miatt a lejtőn elinduló Lotust a Ferrari kedvéért, még úgy nézett ki, megcsinálta a nagy üzletet. Egy tehetős és versenyképes csapathoz tért vissza, amely az addiginál nagyobb esélyt kínált a győzelmekre és sikerre. Akkor, a Mercedes-dominanciáról mit sem tudva, még egy újabb bajnoki küzdelem sem tűnt irreálisan távolinak. Ehhez képest már az ötödik szezonjának végéhez közelített második ferraris pályafutásában, a mérleg mégis szomorúnak festett: míg a Lotusszal két év alatt két győzelmet aratott, vörösben nem sikerült a csúcsra érnie.

Egészen vasárnapig. Austinban bő 5 éves szünet után bonthatott a dobogó legfelső fokán pezsgőt. Talán az utolsó esélyét használta ki ezzel, hiszen az már biztos, hogy jövőre a kevésbé versenyképes Saubernél folytatja pályafutását. Nyomást azonban nem érzett magán amiatt, hogy már csak pár futama van hátra a győzelemre alkalmas Ferrariban.

„Én sosem csináltam ebből nagy ügyet” – fogalmazott. „Nyertem világbajnokságot, nyertem versenyeket, nincs szó arról, hogy életemben még sosem nyertem futamot. Az én életemet nem fogja megváltoztatni, hogy eggyel több vagy kevesebb győzelmem van-e. Az emberek talán másképp látják, de ez az élet valósága. Azért nyilván jó érzés, hiszen azért vagyunk itt, hogy nyerjünk, és nyilvánvalóan sokkal jobb érzés úgy kisétálni este a paddockból, hogy tudod, te nyertél.”

Kimi Räikkönen (Fotó: MTI/EPA) Kimi Räikkönen (Fotó: MTI/EPA)

No meg úgy, hogy az újságírók ezúttal nem arról faggatták előtte, miért nem sikerült, és fog-e még valaha is. A sajtótájékoztatón arról is kérdezték, örül-e, hogy megszabadult e kérdésektől. „Lehet, hogy már jövő hétvégén kezditek is!” – mondta nevetve. „Bizonyítottam pár embernek. Talán idősebb vagyok, de még mindig nem vagyok rossz. Talán még sincs gond azzal, hogy itt leszek pár évig. Élvezem, és azért vagyunk itt, hogy nyerjünk. Mindig ez a cél, de nem könnyű. Ha az lenne, többeken sikerülne.”

Egy mondata többek figyelmét is megakasztotta: „Boldog vagyok, mert bizonyítottam, hogy egyeseknek nem volt igazuk” – jelentette ki.

Többen már évekkel ezelőtt nyugdíjazták volna őt, és azzal, hogy a Ferrari idén nem hosszabbított vele, az is megállapítható, hogy nem a vörösökön múlt, lesz-e számára folytatás az F1-ben. Ám gyorsan aláhúzta, ő fenti szavaival nem a Scuderia döntéshozóira célzott. Mint mondta, nekik semmit sem akart bizonyítani, és nincs is benne tüske a távozás miatt. „Nem így értettem. Úgy gondolom, az emberek nem értik meg, hogy valójában nagyon boldog vagyok azzal, ahová megyek” – utalt a kétéves Sauber-szerződésére.

„Versenyzőként másfajta kihívásra vágyom, és szeretnék mást csinálni, és örülök, hogy oda megyek. Nagyjából negyven percre van az otthonomtól a gyár, és a családom is boldog lesz. Talán ez a legjobb az egészben. Nem igazán voltam sosem csalódott a döntés miatt. Az egyetlen dolog, ami érdekelt, hogy kiderüljön, mi lesz velem. Elég régóta vagyok az F1-ben ahhoz, hogy tudjam, nem számít, van-e éppen szerződésed, mindennek megvan a különböző oka, a lényeg a végeredmény, és ennek kapcsán nagyon izgatott vagyok.”

Kimi Räikkönen (Fotó: MTI/EPA) Kimi Räikkönen (Fotó: MTI/EPA)

Ahogy várhatóan családja is az lesz, ha személyesen gratulálhat a futamgyőzelemhez. Mint mondta, gyermekei is örülnek, hogy végre meglett az első hely – igaz, kicsit más szempontból. „Már egy ideje kérdezgetik ezt, de szerintem jobban érdekli őket a Pirelli-sapka, mint maga a győzelem… Tudom, vehettem volna nekik már egyet, de az nem lett volna fair játék” – mondta mosolyogva.

Kisfia és kislánya most először láthatta a dobogó tetején az apukát. Még az sem kizárt, hogy az F1-ben utoljára. „Imádni való feleségem van és gyerekeim, és biztos vagyok benne, hogy örülnek. Abban már nem annyira, hogy a gyerekek nem aludtak el a futam alatt, de a feleségem talán nézte. Mindannyiunk miatt boldog vagyok. Jó érzés újra nyerni, de az életemet nem változtatja meg, és nem is fognak ezentúl másképpen nézni rám. A fiam az előző versenyen azt mondta, szeretne egy új Pirellit, olyat, amilyet a pole-ért adnak, mert szeretne vele játszani. Biztos, hogy boldogok, én meg örülök, hogy tehettem érte. Majd beszélgetünk egy jót, ha hazaértünk” – bocsátotta előre.

Borítókép: Kimi Räikkönen (Fotó: MTI/EPA)

További tartalmak