Musorujsag
Élő Eredmények

„Ritkán láttam őt ilyennek” – Vettel elveszett a Ferrarinál?

„Ritkán láttam őt ilyennek” – Vettel elveszett a Ferrarinál?

Speedweek, Channel 4, Motorsport Week
Az egyik legjobb barátjának számító Timo Glock még nemigen látta ilyennek, David Coulthard azon csodálkozik, mennyi időt tölt mostanság a régi csapatánál – lelki okai lehetnek Sebastian Vettel formahanyatlásának?

Sokat hibázott Sebastian Vettel az idei szezonban, főleg annak hajrájában. Ám amíg a korábbi bakijai mögött rendszerint ott voltak a Ferrari megingásai, hibái is, addig most Austinban már ez sem szolgált számára mentségül. Hogy pénteken három rajthelyes büntetést érő gyorshajtáson érték a piros zászlónál, az legfőképpen az ő figyelmetlenségének eredménye volt, és azért sem hibáztathatott mást, hogy vasárnap már az első körben belecsúszott Daniel Ricciardóba.

Mintha a németet megviselték volna az utóbbi rossz hónapok, s a Ferrari visszaesése óta úgy fest, fejben sem elég összeszedett. A vörösökkel bajnoki címek sorát nyerő Ross Brawn szerint nem véletlen, hogy ennyit hibázik mostanság. „Már pénteken elkövetett egy kis hibát a piros zászlónál, ami három rajthelyébe került, majd a versenyen jött a megpördülés a Daniel Ricciardóval vívott csata során. Nem szeretném bántani Vettelt, de úgy fest, ezek a hibák már nem véletlenek, inkább annak a jelei, hogy Sebastian pillanatnyilag egy kissé rossz passzban van” – jelentette ki.

A Vettellel közeli barátságban (a nyáron őt nevezte a legjobb barátjának a versenyzők közül) lévő Timo Glock is hasonlót érez nála. A német RTL-nek arról beszélt, Vettel nincs jó lelki állapotban. „Jó volt az autója, és csökkenthette volna a hátrányát Hamiltonnal szemben. Ez fáj neki, és látszik is rajta. Elég jól ismerem már, de ritkán láttam őt ilyennek. Ő maga is felismerte, hogy hibázott, és eléggé mélyen érinti. Most teljesen el kell felejtenie ezt, hogy a hátralévő három futamon elölről indulhasson. De tudjuk jól, hogy milyen felhajtás van körülötte, az olasz sajtó biztosan nem fogja vissza magát. Együtt érzek vele. Mostanság úgy fest, mindig a rossz időben van a rossz helyen, és már Monzában is így volt.”

Sebastian Vettel Maurizio Arrivabenével (Fotó: MTI/EPA) Sebastian Vettel Maurizio Arrivabenével (Fotó: MTI/EPA)

A Red Bullnál máig nagykövetként dolgozó, a korábbi években Vettelnek több tanácsot is adó David Coulthard úgy érzi, e lelki problémák oka, hogy Vettel valami miatt kényelmetlennek érzi helyzetét a Ferrarinál, és nem érzi a biztos támogatást. Szerinte beszédes, hogy Vettel mostanság gyakran keresi a régi kollégáinak a társaságát. „Ő egy négyszeres világbajnok, de most két egymást követő kanyarban követett el két hibát. Azt mondja, már belefáradt (ti. az állandó kapaszkodásba – a szerk.). És amikor fáradt vagy, keresed a komfortzónádat. Én az utóbbi versenyeken gyakrabban látom őt a Red Bullnál, mint bármikor korábban a ferraris időszaka óta. Mintha a Ferrarinál nem lelné a komfortot biztosító takarót. Nekem úgy tűnik, hogy nemcsak belefáradt abba, hogy folyton vissza kell kapaszkodnia, hanem egyszerűen nem olyan boldog a csapatánál, mint volt a Red Bullnál.”

Brawn szerint e helyzetből csakis a Ferrari rángathatja ki a versenyzőjét, mégpedig azzal, hogy megadja neki a hiányolt kényelemérzetet. „Most, hogy már nincs sok esélyük elhódítani az egyéni címet, a legfontosabb feladatuk az lesz, hogy megtalálják a módját, hogyan aknázhatná ki Sebastian maximálisan a hatalmas tehetségét. Az ember nem lesz csak úgy ok nélkül négyszeres világbajnok, és Sebastian sem felejtett el nyerni. A Forma–1 összetett, és csak akkor érhetsz célt benne, ha a helyére teszed a kirakós minden darabját. Mert elég csak egyetlen kockának hiányoznia, már az tönkretehet mindent.”

Glock úgy véli, ha el is veszíti a bajnokságot, Vettel számára úgy is meghatározó lenne az év végi javítás, mellyel visszanyerhetné önbizalmát 2019 előtt. „A reményt az utolsó három futamra az adhatja számára, hogy a jó irányba indultak el, az autójuk stabilitást biztosít. A Mercedes legyőzése még motiválhatja ilyen körülmények között is.”

Borítókép: Sebastian Vettel (Fotó: MTI/EPA)

További tartalmak