Musorujsag
Élő Eredmények

Rosberg: Ha Schumacher legyőz, mennem kellett volna a Mercedestől

Rosberg: Ha Schumacher legyőz, mennem kellett volna a Mercedestől

F1i
Nico Rosberg Forma–1-es karrierje egyik döntő momentumának tartja Michael Schumacher 2012-es legyőzését, abban az esetben ugyanis, ha akkor honfitársa kerekedik felül, a német szerint neki kellett volna távoznia a Mercedestől, a hétszeres világbajnok pedig folytatta volna pályafutását.

Rosberg főként a Lewis Hamiltonnal vívott küzdelmekkel és a 2016-ban kiharcolt világbajnoki címmel írta be nevét a királykategória nagykönyvébe, ahhoz azonban, hogy ezek az összecsapások megvalósulhassanak, először egy másik klasszissal, Michael Schumacherrel kellett szembenéznie, aki 2010 és 2012 között volt csapattársa a Mercedes akkor még „építkező” gyári alakulatánál.

Ők ketten 2011-ben vívták a legszorosabb csatát, nem meglepő tehát, hogy 2012 előtt Rosberg úgy érezte, döntő összecsapás vár rá, ami végül az ő sikerével zárult, ezzel kapcsolatban pedig nemrég kijelentette, ha alulmaradt volna, feltehetően nem marad számára hely a Mercedesnél.

„Nagyon fontos volt, hogy 2012-ben le tudtam győzni őt” – jelentette ki a német egy, a Forma–1 hivatalos oldalának adott hosszabb nyilatkozatban. „Ez döntő fontosságú volt a pályafutásom szempontjából, ez ugyanis egyet jelentett azzal, hogy ő visszavonult, én pedig a csapatnál maradhattam. Biztosra veszem, hogy ha legyőzött volna, akkor marad még, én pedig kikerülök a csapatból” – hangsúlyozta a későbbi világbajnok.

Nico Rosberg és Michael Schumacher (Fotó: xpbimages.com) Nico Rosberg és Michael Schumacher (Fotó: xpbimages.com)

Ami kettejük összecsapását illeti, Rosberg kijelentette, a hároméves kihagyás után visszatérő Schumacher a Mercedes-éra alatt is gyors volt, egyedül talán a következetesség hiányzott számára. Persze, mielőtt csapattársakká váltak, az akkor ötödik F1-es szezonjára készülő német fejében sokszor megfordult, mi lesz vele minden idők legsikeresebb pilótája mellett.

„Nekem akkor még futamgyőzelmem sem volt. Ő volt minden idők legjobbja, szóval ez az egész olyan volt… először tényleg voltak bennem kérdőjelek. Hogyan fogom legyőzni? Ez járt a fejemben. Annyira átkozottul jó versenyző, hogyan tudok közel kerülni hozzá? Képes leszek egyáltalán arra, hogy legyőzzem? Néha ezeken agyaltam. Nagyon nehéz volt megítélni ezt a helyzetet. Ő egy pilóta volt a gyermekkoromból, akit folyamatosan figyeltem. Fenomenális volt” – emlékezett vissza.

Persze akkor némileg már túlvolt a csúcson. Ennek ellenére voltak igazán jó, csúcsteljesítményei. Például ott volt az a rajtelsőség Monacóban, az utolsó szezonban, 2012-ben. Szóval voltak erős pillanatai, de látszott, hogy már nem a legjobb formáját hozza. Ez főleg a stabilitáson volt nyomon érthető. Ebben a tekintetben egy kicsit elmaradt a legjobbtól” – zárta gondolatát.

Michael Schumacher és Nico Rosberg a Mercedes csapatának 2010-es bemutatkozásán (Fotó: xpbimages.com) Michael Schumacher és Nico Rosberg a Mercedes csapatának 2010-es bemutatkozásán (Fotó: xpbimages.com)
Borítókép: Michael Schumacher és Nico Rosberg (Fotó: Photo4 / XPB Images)

További tartalmak