Musorujsag
Élő Eredmények

Hartley és a Williamst is büntetést kapott

Hartley és a Williamst is büntetést kapott

FIA
A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) egy versenyzőt és egy csapatot is vétkesnek talált a Mexikói Nagydíj után: Brendon Hartley baleset okozásáért kapott büntetést, a Williams pedig Lance Stroll veszélyes kiengedéséért.

Az FIA versenybírái több ügyet is vizsgálat alá vontak a Mexikói Nagydíj után, majd az elemzések elvégzését követően ítéletet is hirdettek. Az ezzel kapcsolatos dokumentumokat Esteban Ocon és a Force India olvashatta legvidámabban, a franciát ugyanis „fölmentették”.

A fiatal versenyzőre a honfitárs, Pierre Gasly panaszkodott, mondván a négyes kanyarban leszorította őt a pályáról, emiatt pedig időt veszítette, a szövetség azonban nem találta vétkesnek a Force India pilótáját. Kiemelték, az említett incidens előtt mindkét versenyző későn fékezett, Ocon pedig a kerekek blokkolása miatt volt kénytelen szélesen fordulni.

Esteban Ocon (Fotó: XPB) Esteban Ocon (Fotó: XPB)

Brendon Hartley már nem volt ennyire szerencsés, őt ugyanis megbüntették az Oconnal való ütközésért. A versenybírák magyarázata szerint egyértelmű, hogy az új-zélandi okolható az incidensért, mert nem hagyott elég helyet a francia számára.

Ezért öt másodperces büntetéssel sújtották, valamint két büntetőpontot is adtak neki. Ezzel összesen már hat van az új-zélandi neve mellett, aki tehát „félúton” van az eltiltás felé. A jelenlegi szabályok szerint ugyanis ez automatikusan jár annak, aki elérte a 12 büntetőpontot, igaz, azok egy év után törlődnek, így csak akkor kell kihagynia valakinek egy futamot, ha 12 hónapon belül gyűjti össze őket.

A Williams-istálló is büntetést kapott: 25 ezer eurót kell majd fizetniük, amiért veszélyesen engedték ki Lance Strollt kerékcseréjéről. Ezt a közvetítésben is láthattuk: a kanadai kiállását követően az egyik szerelő földre került. Ő szerencsére megúszta komoly sérülés nélkül az esetet.

Lance Stroll (Fotó: XPB) Lance Stroll (Fotó: XPB)
Borítókép: Brendon Hartley (Fotó: XPB)

További tartalmak