Brawn: Mexikó példa lehet minden helyszín számára!

A Forma–1 sportigazgatója, Ross Brawn mint eseményt, a Mexikói Nagydíjat állítja példaként a szervezők elé, mondván a közép-amerikai országban sikerült tökéletesen ötvözni a szórakoztató elemeket és az autóversenyzést egyazon hétvége alatt.

Fotó: XPB

Mexikó 25 év távollét után 2015-ben tért vissza a Forma–1 vérkeringésébe, a verseny pedig elképesztő sikert aratott: a fanatikus szurkolók megtöltötték a lelátókat és a hétvége során végig elképesztő hangulatot varázsoltak. A közönség lelkesedése azóta töretlen, nem meglepő tehát, hogy a sportág vezetői továbbra is a legjobbak közé sorolják a mexikói hétvégét.


Brawn az elképesztő nézettség mellett azt is fontosnak tartja, hogy a szervezők megtalálták a tökéletes egyensúlyt a Forma–1-es hétvége szórakoztató jellege és sportértéke között. A tapasztalt szakember ezt követendő példának tartja!


„A mexikóiak elképesztő show-val ajándékozták meg a Forma–1-et” – jelentette ki határozottan a hétvégét követően. „A futamot vasárnap több mint 135 ezer ember látta, a hétvége összesített látogatottsága pedig 330 ezer. A szurkolók megtöltötték a lelátókat és a paddockot is, ahol minden ismerősöm szerint elképesztő volt a légkör. A sok szín, a zene, a maszkok, a világhírű DJ szereplése, valamint a hagyományos zenekarok együtt különleges élménnyé tették a hétvégét” – folytatta.
Ross Brawn (Fotó: XPB) Ross Brawn (Fotó: XPB)


„Mint mindig a szervezők most is csodás munkát végeztek. A futam egy példa arra, mit szeretnénk látni. Egy nagyszerű sportesemény és a különböző szórakoztató elemek megfelelő keveréke. Az F1-nek meg kell találnia ezt az egyensúlyt: minden korosztály számára megfelelő szórakoztatást kell biztosítania, és magas szintű sporteseménynek kell lennie, ahol a világ legjobbjai mérettetnek meg. Ez egy olyan kihívás, amivel a jövőben szembe kell néznünk, és ezt minden érintettel megosztjuk” – hangsúlyozta a sportigazgató.


Mexikó egyébként a turisztikai minisztérium adatai szerint 2015 óta a tizenötödikről a hatodik helyre jött föl a legtöbbet látogatott országok listáján. Ezen felül a futamnak köszönhetően nőtt a beruházások száma, valamint több tízezer új munkahely is létesült. Nem meglepő tehát, hogy szeretnék majd meghosszabbítani 2019-ben lejáró szerződésüket.


Erről azonban a decemberben hivatalba lépő új elnök (és az ő kormánya) dönt majd. „A projektet mindig országos marketingprogramként kezeltük. Egy ekkora projekt esetében nem is tehetünk másképp” – nyilatkozta a szervezőbizottságot vezető Alejandro Soberon. „Az új vezetőség majd értékeli a négy futam eredményeit, és döntést hoz. Tiszteletben fogjuk tartani az új kormány döntését. Amikor megnézik az adatokat, és azt, mennyit hoz ez a futam az országnak, biztosra veszem, hogy találunk majd módot a folytatásra” – zárta gondolatát pozitívan.
Szurkolók (Fotó: XPB) Szurkolók (Fotó: XPB)