Hamilton: Óriási nyomás nehezedett idén Vettelre

Lewis Hamilton nem ment bele a Sebastian Vettel idei teljesítményéről folyó vitába, és megvédte ellenfelét, aki szerinte nem volt/nincs könnyű helyzetben a Ferrarinál.

Lewis Hamilton és Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

Sebastian Vettel a Mexikói Nagydíj után félbeszakította interjúját, hogy odaléphessen idei bajnoki riválisához, Lewis Hamiltonhoz gratulálni. Mint utólag elmondta, arra kérte őt, hogy ne engedjen ki az ötödik cím után se, mert 2019-ben ismét szeretne vele az ideihez hasonlóan szoros csatát vívni.


A futamot követő sajtótájékoztatón a mercedesest is kérdezték arról, mit felelt Vettelnek. „Nem igazán mondtam neki semmit. Odajött hozzám, és azt mondta, ne vegyek vissza, mert jövőre is szeretne küzdeni velem. Becsülöm a gesztusát. Én csak megköszöntem neki, hogy ilyen erős ellenfelem volt idén, de minden olyan gyorsan történt, nem emlékszem mindenre, ami elhangzott. Mindenesetre nagyszerű sportemberként viselkedett, a tisztelet pedig megvolt közöttünk egész évben” – felelte.


„Szerintem nagyszerű, hogy itt van két többszörös világbajnok, akik fej-fej mellett küzdenek. Kemény év volt, jól harcolt, és tudom, hogy fantasztikusan versenyzett most is, ahogy azt is, hogy egyre jobb lesz. Szóval nekem is tartanom kell magam, és a jövőben is jól kell teljesítenem.”


A ferrarist ugyanakkor idei hibái miatt sok kritika érte idén a szakma részéről, és többen úgy vélik, hogy túlságosan is megkönnyítette a címvédést Hamiltonnak. A brit már a mexikói hétvége előtt jelezte, nem örül annak, hogy így beszélnek ellenfeléről, mert azzal csak az ő és csapata érdemeit kisebbítik. A futam után pedig arról is hiába kérdezték, hová helyezi őt az eddigi ellenfeleinek ranglistáján. „Ezt nehéz megmondani. Sosem kellemes összehasonlítani embereket, mert mindenki a maga módján különleges. Ha megpróbálnám, abból úgyis címlapok lennének, és negatívan értelmeznék” – kerülte ki a válaszadást.


Egyúttal védelmébe is vette Vettelt, aki szerinte nem volt könnyű helyzetben a csapatánál, ami a teljesítményére is hatással volt. „Méltán lett négyszeres világbajnok, és idén óriási nyomás nehezedett rá a Ferrarinál, hiszen csapat már nagyon sok éve nem nyert bajnokságot. Ez a teher most mind egy vállra nehezedett. Voltak nehéz időszakai, de visszavágott, ahogy most is tette. Megmutatta, hogy ő egy igazi bajnok. Nagyon szerencsés vagyok, hogy ellene és sok másik versenyző ellen versenyezhetek, és csak nagyon kevés százalék a különbség közöttünk. Éppen ez a szép ebben a sportágban.”
Sebastian Vettel (Fotó: XPB) Sebastian Vettel (Fotó: XPB)


A tavalyi és idei szezon hasonlóan ért véget: Hamilton Mexikóban, már az évad vége előtt bajnok lett, miután ellenfele összezuhant a hajrára. Változás mégis volt 2017-hez képest, ami Hamilton szerint mássá tette a mostani bajnokságot. Úgy érzi, a Ferrari sokat erősödött, ami miatt küzdelmesebb volt az évük, mint az előző. „Voltak erős versenyeink tavaly, de szerettem volna emelni a szinten, mert minden egyes évben arra számítok, hogy az ellenfelek is javulnak. A Ferrari gyorsult idén, és az idő nagy részében mi követtük őket.”


„Még ha csak egy-két tized is a különbség, én mindig próbáltam valami extrát hozzátenni, mélyre ásni, hogy egy új szintre léphessek, hogy amikor nem mi vagyunk a leggyorsabbak, akkor is olyan teljesítménnyel rukkolhassak elő, amivel nyernünk sikerült versenyeket – akár a mentális, akár a fizikai felkészülésről van szó, akár a csapat által végzett munkáról, a stratégiáról. Ami a vezetést illeti, nagyon-nagyon elégedett vagyok, és legbelül büszkeséget érzek, hogy így teljesítettem. És nagyon büszke vagyok arra is, hogy a körülöttem dolgozók is mind emelni tudtak a színvonalon. Ez volt a kulcs."