Megszületett a döntés a Haas fellebbezéséről

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) fellebbviteli bírósága elutasította a Haas fellebbezését Romain Grosjean olaszországi kizárása ellen, a francia tehát nem fogja visszakapni a hatodik helyezésért járó pontokat. A csapat bosszúsan ugyan, de beletörődött a döntésbe.

Romain Grosjean (fotó: XPB)

A francia versenyzőt azt követően zárták ki a monzai viadalról, hogy a Renault megóvta eredményét, mivel fényképes bizonyítéka volt arra, hogy Grosjean autójának padlólemeze nem felel meg az előírásoknak. Mint később kiderült, a Haas is tisztában volt azzal, hogy az említett alkatrész szabálytalan, mégis használták azt.


Ennek oka egy félreértésben volt keresendő, az FIA ugyanis egy korábban kiadott technikai direktívával pontosított az addig félreérthető, alternatív megoldásokra is lehetőséget adó padlólemez-szabályokon. Az érintett csapatokat arra kérték, Monzáig változtassanak.
FIA logó (Fotó: Moly/ xpb.cc) FIA logó (Fotó: Moly/ xpb.cc)


A Haas el is küldte az új megoldással kapcsolatos technikai információkat, és egy kérést is benyújtott arra vonatkozóan, hogy Monza helyett Szingapúrban kelljen bevetniük azt, a nyári gyárleállás miatt ugyanis megcsúsztak a munkálatokkal. Az FIA csak a technikai kérdésekre válaszolt, a határidővel kapcsolatosra nem, a Haas pedig azt hitte, elfogadták a kérésüket, hiszen nem dobták vissza.


Az amerikaiak ezt követően nyújtották be fellebbezésüket a kizárás ellen, az ügy tárgyalására pedig csütörtökön került sor az FIA fellebbviteli bíróságán, a döntést pedig a mai napon ismertették. Közleményük megerősítette a versenybírák döntését, tehát a szóban forgó fellebbezést elutasították. Romain Grosjean tehát nem fogja visszakapni hatodik helyezését, és az azokért járó pontokat sem. A futam végeredménye – és a pontverseny állása – mostantól hivatalosnak tekinthető.


A csapatvezető, Günther Steiner a döntés kapcsán elmondta, bosszúsak, amiért elutasították a fellebbezést, de már csak előre kívánnak tekinteni! „Egyértelmű, hogy csalódottak vagyunk, amiért nem sikerült megnyernünk a fellebbezést. Most viszont csak előre nézünk! Két futam még hátra van, és a pályán fogunk majd harcolni, hogy minél több pontot gyűjtsünk, és erősen zárjuk a csapat eddigi legjobb Forma–1-es szezonját” – fogalmazott a tapasztalt szakember.
Romain Grosjean (fotó: XPB) Romain Grosjean (fotó: XPB)