Musorujsag
Élő Eredmények

Tavaly odalett a bizalom Kvjat és a Toro Rosso között

Tavaly odalett a bizalom Kvjat és a Toro Rosso között

Motorsport
A Toro Rosso és Danyiil Kvjat is elveszítette a másik félbe vetett bizalmát a 2017-es szezon során – árulta el a csapatvezető, Franz Tost, aki ennek ellenére örül, hogy az orosz visszatér hozzájuk, hiszen továbbra is gyorsnak tartja, és úgy érzi, az egyéves kihagyás a hozzáállásán is változtatott.

Kvjat F1-es pályafutása ígéretesen indult, hiszen második teljes szezonját már a Red Bullnál kezdte, a 2016-os Orosz Nagydíj után azonban hatalmas „pofont” kapott, a bikások ugyanis visszaültették a Toro Rossóba, az ő helyére pedig Max Verstappent igazolták. Noha 2017 előtt is kapott egy esélyt, az orosz a menesztést követően nem tudott megfelelően teljesíteni.

Éppen ezért tavaly búcsút vettek tőle, és bár a Red Bull vezetői elmondták, pusztán a gyorsasága révén érdemelne még egy lehetőséget, úgy látják a legmegfelelőbbnek, ha véget vetnek az együttműködésnek. Kvjat eztán nem talált másik ülést, és a Ferrarinál dolgozott tesztpilótaként.

Jövőre viszont megkapja az újabb esélyt, a Toro Rosso ugyanis újra leigazolta, és reméli, a pihenő jót tett a fiatal versenyzőnek, akit előző visszatérésekor a körülmények is hátráltattak. „Örömmel fogadtuk, mert nagyon jó versenyzőnek tartjuk, végül azonban nem működött úgy a dolog, mint szerettük volna” – emlékezett vissza Franz Tost.

Danyiil Kvjat (Fotó: xpbimages.com) Danyiil Kvjat (Fotó: xpbimages.com)

„Több ütközése is volt, az autó szintén nem volt túl versenyképes, és nem volt könnyen vezethető sem. Akkor pedig, ha nincs minden teljesen rendben körülötted, nagyon nehéz helyzetbe tudsz kerülni. Kemény döntés volt, de szerintem az volt a legjobb megoldás, hogy megszakítottuk az együttműködést, mert úgy éreztük, hogy némileg mindkét fél elveszítette már a másikba vetett bizalmát” – árulta el az osztrák szakember.

„Danyiil nem volt túlságosan boldog a mi munkánkkal, és mi sem voltunk túlságosan boldogok néhány versenyével. Amikor nem jönnek a sikerek, olyankor mindkét oldalon lesznek kérdőjelek” – magyarázta Tost, majd kiemelte, Kvjat megérdemli az újabb lehetőséget, főleg úgy, hogy volt egy éve, amit a rajtrácstól távol töltött, ez pedig biztosan formálta őt.

„Még vannak rendezetlen ügyei az F1-gyel. Most megkapja ezt az új esélyt, és nagyon remélem, hogy élni fog vele. Megérdemli, hogy az F1-ben legyen, hiszen nagyon gyors, és nagyon remélem, hogy ez az egyéves távollét segített neki abban, hogy mindent összerakjon, hogy megmutathassa, mire képes valójában, mennyire gyors. Ha megfelelő autót adunk neki, akkor biztosra veszem, hogy jó eredményeket szállít majd vele” – zárta gondolatát.  

Danyiil Kvjat (fotó: XPB) Danyiil Kvjat (fotó: XPB)
Borítókép: Danyiil Kvjat (Fotó: XPB)

További tartalmak