Musorujsag
Élő Eredmények

„Azt mondták, agyon kéne lőni” – Glock és 2008-as interlagosi dráma

„Azt mondták, agyon kéne lőni” – Glock és 2008-as interlagosi dráma

ESPN
Elképesztő indulatokat kavart, meredek összeesküvés-elméleteket szült az F1 történetének egyik legdrámaibb szezonzárója, mely után annak peches szereplője, Timo Glock megtapasztalhatta a szurkolói rajongás minden negatívumát. A német tíz év távlatából mesélt a 2008-as interlagosi történésekről és hatásukról.

Minden idők egyik legizgalmasabb és legemlékezetesebb bajnoki döntőjére került sor a 2008-as Brazil Nagydíjon, melynek szó szerint az utolsó kanyarjai döntöttek a világbajnoki cím sorsáról. Felipe Massa és Lewis Hamilton küzdöttek egymással a végső győzelemért, ám párharcuknak akaratlanul is meghatározó szereplője lett Timo Glock, akinek pozíciója döntötte végül a mérleg nyelvét Hamilton irányába.

A brit tulajdonképpen izgalmak nélkül is világbajnok lehetett volna, ám a verseny hajrájában rákezdő eső kisebbfajta káoszt teremtett. Voltak, akik korábban, mások később váltottak vizes pályára alkalmas gumikra, és Glock azon kevesek közé tartozott, akik száraz pályás abroncson maradtak kint. Három körrel a vége előtt az eső erősödni kezdett, Hamilton bajnoki vereséget érő pozícióban próbált kapaszkodni, és a legutolsó kör utolsó előtti kanyarjában érte utol a német Toyotáját, amelyet könnyűszerrel előzött meg, miután nem találta a tapadást, és már csak vergődött a slickeken.

A drámai végjáték az érzelmek viharát hozta a verseny után. Felipe Massa családja előbb bajnoki címet ünnepelt, majd a bánat szakadékába zuhant, a ferraris emelt fővel, könnyes szemmel, győztes vesztesként vette át a futamgyőzelemért járó trófeát, Hamilton a vert mezőnyben, Jenson Button lángra kapó Hondája mögött ünnepelte bajnoki címét, Timo Glock pedig… nos, ő a csalódott brazil szurkolók és Ferrari-hívek céltáblájává vált, akit azzal is megvádoltak, hogy tálcán nyújtotta át a bajnoki címet Hamiltonnak.

„Volt pár újságíró, akik nagyon agresszívek voltak velem, főleg az olaszok közül. Rám mutogattak, és azt mondták, szándékosan tettem, biztosan már a verseny előtt kiterveltük az egészet, és megkérdezték, mennyit fizetett nekem a (McLaren-)Mercedes és Lewis” – emlékezett vissza Glock a kellemetlen következményekre az ESPN-nek nyilatkozva. „Sosem hittem volna, hogy ilyen helyzetbe kerülhetek. El sem tudtam hinni, hogy az emberek vevők voltak erre a hülye gondolatra, hogy ezt előre megterveztük Lewisszal. Honnan tudhattuk volna a verseny előtt, hogy milyen lesz az időjárás?”

Lewis Hamilton elöl, Timo Glock mögötte: ha nyitva van a boxutca a végén, talán minden másképp alakul (Fotó: XPB) Lewis Hamilton elöl, Timo Glock mögötte: ha nyitva van a boxutca a végén, talán minden másképp alakul (Fotó: XPB)

Hogy Massa szempontjából peches véletlenek sorozatáról volt szó, azt a történések is alátámasztották. Glock például elárulta, eleve egy furcsa helyzet vezetett oda, hogy az utolsó körben még Hamilton útjában állt. „Az utolsó előtti körben közöltem a csapattal, hogy be kell mennem kereket cserélni, mert már nagyon esik az utolsó kanyarban. Azt mondták, hogy nem tehetem, a boxutcát lezárták, mert már készítették elő a terepet Felipének és az első három helyezettnek, ahová az autójukat kell leparkolniuk. Emberek mászkáltak a boxutcában, ezért nem szabadott kiállnom, így a csapatom közölte velem, hogy muszáj lesz kint maradnom. Az utolsó kört úgy kezdtem meg, hogy az első kanyar már teljesen vizes volt, semmi tapadás. Tudtam, hogy még célba érnem is nehéz lesz, mert a pálya végén csak még rosszabb lesz a helyzet” – emlékezett vissza Glock, aki ezek után csak az autó pályán tartására összpontosított, és reménykedett, hogy ki tud tartani a célig. „Őszintén szólva fogalmam sem volt, hogy ki előzött meg a végén. Nem is figyeltem rá, mert csak pályán akartam maradni” – mondta Hamilton előzéséről.

Még a célba érkezve sem tudta, hogy milyen szereplőjévé vált a bajnoki csatának. „Visszatértem a boxutcába, közölték, hogy Hamilton nyerte a bajnokságot, de azt nem említették, hogy én voltam az a fickó, aki eldöntötte a bajnokságot! Csak örültünk, hogy kifizetődött a taktikánk, hogy pozíciókat nyertünk, és úgy állítottam le az autót, hogy fogalmam sem volt semmiről. Lewis előttem állt meg, ezért gratuláltam neki, aztán indultam a mérlegelésre, mint mindenki.”

„Aztán egy csoport újságíró jött felém, én meg próbáltam kerülgetni őket, mert azt gondoltam, Lewishoz mennek. De nem, mindenki hozzám jött! Kérdezgették, hogy előre kiterveltük-e, hogy direkt segítettem-e Lewisnak megnyerni a bajnokságot. Teljesen összezavarodtam, nem tudtam, mi az ördög történik. Semmiről sem tudtam, és csak ezután mondták el, hogy én voltam az, aki eldöntötte a bajnokságot.”

A következmények igen kellemetlenek voltak Glock számára, és bármennyire is ártatlan volt, a bajnoki döntő napja talán az összes szereplő közül őt kísértette a legtovább. „Még levelet is küldtek édesapámnak és édesanyámnak, melyekben azt kérdezgették, hogy tehettem ezt, azt írták, agyon kéne lőniük, nem kéne többé ebben a sportágban szerepelnem. El sem hittem, hogy az emberek ennyire rosszak lehetnek. Nagyon szélsőséges helyzet volt.”

Felipe Massa nyert, mégis a bánat könnyeivel küszködött bajnoki veresége után (Fotó: XPB) Felipe Massa nyert, mégis a bánat könnyeivel küszködött bajnoki veresége után (Fotó: XPB)

„Minden év novemberében, amikor visszatértem Brazíliában, erről az ügyről kérdezgettek. Ma már kevesebben hibáztatnak jogtalanul, mivel valaki feltette az internetre a videót, amelyből látszik, mennyire szenvedtem az utolsó körben. Ez kicsit lehűtötte a kedélyeket, hiszen most csak elég elküldenem ezt a videót az embereknek.  Fogalmam sincs, hogy miért tartott ilyen sokáig, de arról sem, miért nem kérte soha senki, hogy tegyék közzé a fedélzeti kamerás felvételt. Ez mindenesetre segített megértetni az emberekkel, hogy semmilyen taktika nem állt a háttérben, és hogy még az is nehezemre esett, hogy a pályán tartsam az autót.”

Glock utoljára 2012-ben látogatott Interlagosba F1-es versenyzőként, ám még azt követően, már DTM-versenyzőként is sokszor kérdezgették 2008-ról. Most, az emlékezetes futam 10. évfordulójának apropóján tették meg. Az érzelmeket talán még ma is felkavarják az akkor történtek, ám az idő mára mindent a helyére tett: Glock egy emlékezetes bajnoki finálé meghatározó, mégis passzív szereplőjeként marad meg az emberek emlékezetében.

Glock és a mindent eldöntő utolsó interlagosi kör:

Borítókép: Timo Glock gratulál Lewis Hamiltonnak az első bajnoki címhez. Itt még nem tudta, mi vár rá... (Fotó: XPB)

További tartalmak