Musorujsag
Élő Eredmények

Hivatalos: 2020-ban debütál az F1-es Vietnámi Nagydíj!

Hivatalos: 2020-ban debütál az F1-es Vietnámi Nagydíj!

Formula1
A Forma–1 szerdán hivatalosan megerősítette, hogy két év múlva Vietnámmal bővül a sorozat versenynaptára.

„Jó reggelt, Vietnám!” – köszönt be a Forma–1 szerda reggel. A királykategória közösségi oldalán tett közzé egy videót, mellyel megerősítette, 2020-ban sor kerül a bajnokság történetének első Vietnámi Nagydíjára. A futamot a Hanoi városában kialakított utcai pályán fogják rendezni, ez lesz az első olyan új nagydíj (legalábbis a bejelentés időpontját tekintve), amely az F1 új tulajdonosával, a Liberty Mediával kötött megállapodásnak köszönhetően kerül a versenynaptárba.

A verseny áprilisi időpontot kap a 2020-as bajnokságban, megállapodásuk több évre szól, ám időtartamát a bejelentésben nem konkretizálták. Az új pálya nyomvonaláról már grafikát is közzétettek, ebből kiderül, hogy az 5565 méteres aszfaltcsík két nagyon hosszú egyenes szakaszt is magába fog foglalni (az egyik 1,5 kilométeres lesz, és a szimulációk szerint 335 km/órás tempóra gyorsulhatnak ott), míg több kanyarját a már meglévő F1-es pályák ihlették. Az első két forduló például a nürburgringi pálya elejét idézi, míg a 16-os és 19-es kanyar közötti szakasz a szuzukai S-kanyarokra hajaz. A pálya főként városi szakaszokon fog elhaladni, ám Charlie Whiting versenyigazgató nemrég elmondta, ma még beépítetlen, de fejlesztés előtt álló területekre is elviszik majd.

Grafika: Formula1.com Grafika: Formula1.com

A futam debütálása alkalmából szerda este Chase Carey, az F1 elnökének részvételével egy hivatalos ünnepséget is tartanak a város egyik legjellegzetesebb épületénél, a Citadellánál.

„Örömmel jelentjük be, hogy Hanoi Forma–1-es versenyt fog rendezni. Amióta 2017-ben megérkeztünk a sportágba, több célállomást jelentő várossal is tárgyaltunk, hogy szélesítsük a Forma–1 hatóterét, és a Vietnámi Nagydíj ezen törekvésünk eredménye” – nyilatkozta Carey, aki az egyik legizgalmasabb és legnagyobb múlttal bíró városnak nevezte Hanoit. „A motorsport csapatunk együttműködik Hanoi várossal és a promóter Vingrouppal, aminek eredményeként biztosítani kívánjuk, hogy a pálya ne csak a versenyzőket állítsa kihívás elé, hanem a szurkolók számára is látványossággal szolgáljon. Már alig várjuk, hogy 2020-ban Forma–1-es autók száguldjanak át e fantasztikus város utcáin!”

Hanoi polgármestere, Nguyen Duc Chung büszke arra, hogy városuk vendégül láthatja a Forma–1 mezőnyét. „Ez újabb bizonyítéka annak, hogy mire képes Vietnám, a világ egyik leggyorsabban fejlődő gazdasága” – állapította meg.

A főszervező Vingroup cég első embere, Nguyen Viet Quang hozzátette: „Örülünk, hogy végre megszületett ez a megállapodás a Forma–1-gyel. Az együttműködés feltétele volt, hogy ne csak bemutassuk Hanoi várost, de egyben izgalmas versenyzéssel is szolgáljunk a vietnámi és a világ Forma–1-rajongói számára. Szeretnénk, ha a versenyből az egész vietnámi társadalom profitálna, új munkahelyek teremődnének, javulna Hanoi infrastruktúrája.”

A Vietnámi Nagydíj Kína, Japán és Szingapúr után a Forma–1 4. távol-keleti helyszíne lesz, mely jelzi, a Liberty Media komolyan gondolja az ázsiai terjeszkedést. Ezzel egyúttal az is egyre biztosabbnak tűnik, hogy 2020-tól sor kerül a sokak által félt és ellenzett további naptárbővítésre, hiszen bár több jelenlegi helyszín jövője még bizonytalan középtávon, Vietnám mellett a Holland és Miami Nagydíj megvalósításán is dolgoznak az amerikai tulajdonosok, emellett pedig több másik amerikai várossal is folynak egyeztetések.

Borítókép: A Vietnámi Nagydíj pályájának terve (Fotó: Formula1.com)

További tartalmak