Musorujsag
Élő Eredmények

Räikkönen szerint a Forma–1

Räikkönen szerint a Forma–1

Motorsport
Gyenge gumik? Szimulátor és valóság? Fölösleges büntetések, felfújt pletykák és politika? Ahogy azt a Jégembertől megszokhattuk, most is nyílt és őszinte volt! Ha rajta múlna, a Forma–1 is egy egyszerűbb világ lenne.

Évek óta rágódik és vitázik a különböző problémákon és megoldási lehetőségeken a Forma–1. Kimi Räikkönen nem arról híres, hogy mondjuk Lewis Hamiltonra jellemző ötletáradattal, vagy Kevin Magnussen-féle nyers ellenállással alkot véleményt a királykategória ügyes-bajos dolgairól – ő ha lehet, inkább kerüli a témát és a vele járó felhajtást.

A Forma–1 viszont bizonyos szempontból talán sajnálhatja ezt, az egyenességéről, természetes és egyszerű gondolkodásáról híres finn ugyanis egyes problémákra pofonegyszerű megoldásokat tud, és olyan összefüggésekre hívja fel a figyelmet, amik sokszor elkerülik a mindent túlbonyolító sportág figyelmét.

Már csak ilyen szempontból is érdekesek az olasz Motorsport vele készített interjújában a bajnokság helyzetével és vitás témákkal kapcsolatos kérdésekre adott válaszai, melyekhez talán fölösleges is kommentárt fűzni.

Arról, mi a gond az érzékeny egyengumikkal a gumiháborús időkhöz képest:

„Nem gondolnám, hogy a helyzet jobb lenne, mint évekkel ezelőtt volt. Ismerjük a mai helyzetet, az nem hasonlít a húsz évvel ezelőttire, hiszen mindenki ugyanolyan gumikat kap, amióta nincs gumiháború. Korábban ott volt a Bridgestone és a Michelin, akiket egymáshoz viszonyítottak – érthető, hogy ma nem olyan a színvonal, mint akkor. Ha van valaki, akivel technikai szempontból összemérnek, a minőség mindig jobb.”

„Évekkel ezelőtt a csapatok arra kérték a gyártóikat, hogy feleljenek meg bizonyos kívánalmaiknak, és ők ezt nagyon magas költségek árán meg is tették. A mai beszállítónak nincs olyan problémája, hogy le kell győznie egy ellenfelet, ezért nem is fordítanak annyi energiát erre, így biztosra veszem, hogy összességében nem olyan jó a minőség.”

„Mi mind tisztában vagyunk azzal, hogy a gumik mindenki számára egyformák, és sok időt és energiát fektetünk abba, hogy a legjobbat hozzuk ki a gumikból. Személy szerint nekem ez nem tetszik, de mondjuk úgy, hogy együtt kell élnünk a helyzettel.”

Fotó: XPB Fotó: XPB

A tesztelés hiányáról és a nem szeretett szimulátor meghatározó szerepéről:

„Nem igazán bánom, hogy nem lehet annyit tesztelni, de korábban a csapatokon múlt, hogy tesztelnek-e vagy sem. Manapság viszont már olyan összegeket költenek a szimulátorokra, hogy biztosra veszem, az lenne az olcsóbb, ha a pályán tesztelnénk. Nem mondom, hogy két futam között minden napot teszteléssel töltenék, de ha lenne bizonyos számú tesztünk, biztosra veszem, hogy olcsóbban kijönnénk, mint most, hogy a szimulátorokra költünk. Ráadásul úgy a való világban dolgozhatnánk.”

A büntetések káoszáról és a rendteremtés lehetőségéről:

„Nem gondolom, hogy szigorúbbak, mint a múltban voltak, de a döntések eléggé esetlegesek. Egyes eseteknél szigorúbbnak kéne lenniük, és ha határozottabbak volnának, sok időt megspórolhatnának. Ha elég erőskezűek lennének, és elejét vennék a sok hülyeségnek, akkor nem lenne szükség ezekre az apró büntetésekre, amiket ok nélkül osztogatnak. Néha alapos okuk van büntetni, máskor nem – eléggé véletlenszerű az egész. Ha igazán szigorúak lennének a lényeges kérdésekben, akkor az egész megváltozna, és senki sem kezdene hülyeségekbe. Most van, hogy olyasmiért kapnak öt vagy tíz másodperces büntetéseket, amikért az előző versenyen mondjuk büntetés sem járt. Ez így nem működik. Én szigorúbb lennék az ítélkezéssel, és mindig ugyanazon kritériumok szerint járnék el.”

Az F1-et övező felhajtásról és a média sportág imázsára gyakorolt hatásáról:

„Az emberek folyton panaszkodnak, hogy az F1 nem olyan izgalmas, mint kéne, de ha megnézzük, mennyi szemét jelenik meg a médiában, és milyen cikkek, nos, szerintem ezek nélkül máris sokkal jobb lenne az F1. Hányszor írtak már meg kitalált dolgokat, amelyek csak ártottak a sportág imázsának? Ha ezekből kevesebb lenne, a Forma–1 is jobb lenne.”

Kimi Räikkönen és a szeretett diktafonok... (Fotó: XPB) Kimi Räikkönen és a szeretett diktafonok… (Fotó: XPB)

A politikai játszmák meghatározó szerepéről:

„Igen, gyanítom, hogy ennek fontos szerepe van. Jobb lenne nélküle, de azt hiszem, manapság minden sportágban hasonló a helyzet, mert olyan sok pénz forog kockán. Nem gondolnám, hogy ez a sport előnyére válna…”

Arról, hogy az F1 más sportág az élmezőnyben és a középmezőnyben:

„Nem hinném, hogy így van, ez ugyanaz a sportág, nem látok semmilyen különbséget. Minden csapat másképp dolgozik, de a céljaik hasonlóak. Én voltam már svájci, angol és olasz csapatnál is, mindnek megvolt a külön módszere a problémák kezelésére, de nem hinném, hogy a sportágon belül sok különbség lenne. Talán ha a középmezőnyben vagy, akkor több az akció a pályán, de ez szerintem csak még izgalmasabb. Ott szorosabb a küzdelem.”

Borítókép: Kimi Räikkönen (Fotó: XPB)

További tartalmak