Musorujsag
Élő Eredmények

Nem fog ajándékgyőzelmet adni Hamilton Bottasnak

Nem fog ajándékgyőzelmet adni Hamilton Bottasnak

Motorsport-Total, Crash, RaceFans, Motorsport
Nem kívánja ajándékba adott győzelemmel meghálálni Valtteri Bottas idei segítségét Lewis Hamilton, és ha teheti, újabb elsőséggel segítené hozzá csapatát a konstruktőri címhez.

Mexikói bajnoki győzelme után Lewis Hamilton nem feledkezett meg az őt a szezonhajrában többször is segítő Valtteri Bottasról, és kijelentette: úgy érzi, ők alkotják minden idők legjobb párosát a Forma–1-ben. Túlzása talán nyilvánvaló, szavai arról mindenesetre sokat elárulnak, mennyire jól érzi magát a finn csapattársaként, és milyen harmonikus a viszonyuk a rá komoly veszélyt második közös évükben sem jelentő kollégájával.

Van is mit köszönnie, Bottas Szocsiban például a futamgyőzelmét nyújtotta át neki tálcán a bajnoki előnye növeléséért. Már akkor fölvetődött, vajon a szerény finn visszakapja-e a szívességet, ám Hamilton Interlagosban leszögezte, eszében sincs győzelmeket ajándékozni hálája jeléül. „A Mercedes nem fog kiadni efféle utasítást, és ha olyan helyzetbe kerülnék, nem gondolnám, hogy Valtteri akarná ezt – jóllehet, erről még nem kérdeztem őt. Valtteri önerőből szeretne nyerni, szóval nem hinném, hogy fogok szívességet tenni érte, és neki adom a győzelmet.”

Bottas egyébként már Oroszországban elmondta, hogy nem is vár ilyesmit, mert az ajándékba kapott győzelem ugyanolyan keserű mellékízzel bírna számára, mint az, hogy ott le kellett mondania a saját sikeréről. „Nem gondolnám, hogy erre szüksége lenne” – folytatta Hamilton. „Ő maga is ki tudja harcolni ezt, szóval én csak annyit tehetek, hogy segítőkész leszek a hétvége folyamán, a felkészülés folyamatában. Mindig nyitott vagyok a beállításaimmal, és ez most is így lesz” – fogalmazott az ötszörös világbajnok.

Lewis Hamilton és Valtteri Bottas (Fotó: XPB) Lewis Hamilton és Valtteri Bottas (Fotó: XPB)

Bottas eközben jelezte, ő a múlt év végi sikerére alapozva próbál újra harcba szállni a szezon végi sikerélményért, melyre addig nemigen volt lehetősége, amíg kollégáját nem avatták bajnokká. „Tavaly erős futamot teljesítettem itt, és abban bízom, hogy idén is így lesz. Tavaly második lettem, de azért vagyunk itt, hogy a legjobbak legyünk, és ez hat minket minden nap” – szögezte le, hogy felkészült a visszavágásra.

Megtörni a rossz szériákat

Az esélylatolgatás kapcsán egyelőre az is kérdés, Hamiltonnak és a Mercedesnek egyáltalán lesz-e lehetősége a futamgyőzelemre vasárnap. Austinban és Mexikóban hiába voltak erősek az időmérőn, a versenyen mindkétszer komoly gumiproblémák hátráltatták őket, és kérdés, hogy rájöttek-e már ezek okára. „A lemaradásunk egy része még most is rejtély, de sok területen többet tudunk már” – adott helyzetjelentést Hamilton. „Ez most egy másik olyan pálya, amely igen keményen bánik a gumikkal, Brazília ilyen szempontból mindig nehéz, de eddig nem voltunk olyan pocsékak itt. A pályán egy rövidebb és fürgébb autóval könnyebb, de remélem, hogy ezúttal sikerül olyan állapotba hoznunk a mi gépünket, hogy harcolni tudunk a Red Bull-lal és a Ferrarival. A Red Bull legutóbb dominált, ami lenyűgöző volt, de biztosra veszem, hogy itt is jók lesznek, ahogy a Ferrari is.”

A másik kérdőjelet az jelenti, Hamilton meg tudja-e törni az őt friss bajnokként kísértő átkot, valamint a brazíliai pechszériáját. Amikor az idény vége előtt biztosította be bajnoki sikerét, a brit azt követően még nem tudott versenyt nyerni. Interlagos pedig nem a kedvenc pályája, hiszen 11 alkalomból csupán egyszer sikerült győznie ott. „Sokféle tényező eredménye, hogy nincs itt több győzelmem, de ez egy nehéz pálya. Nem igazán tudom, hogy miért nem nyertem többször, nincs rá igazi magyarázatom. De már annak az egy sikeremnek is tudok örülni, igaz, természetesen szeretnék újra nyerni.”

Lewis Hamilton (Fotó: MTI/EPA) Lewis Hamilton (Fotó: MTI/EPA)

Ezzel nagyban hozzájárulhatna ahhoz, hogy utána a Mercedes is bebiztosítsa bajnoki címét. Ha nem veszítenek 12-nél több pontot a Ferrarival szemben vasárnap, akkor révbe ér a csapat is. „Még van megnyerhető verseny előttünk, és még van feladatunk is, amit nem végeztünk el. Most a csapatbajnoki cím bebiztosítására összpontosítok, és remélem, hogy meg tudjuk csinálni most, vagy a következő hétvégén. Az elsődleges cél év elején mindig ez, és a csapatban mindenki ezért dolgozik igazán. Igazi bónusz, ha a gyártók versenyét is meg tudod nyerni.”

Borítókép: Lewis Hamilton (Fotó: MTI/EPA)

További tartalmak