Ricciardo: Nem gondoltam komolyan, hogy befejezem!

Daniel Ricciardo nem gondolta komolyan, hogy idő előtt véget vet a peches szezonjának, és valójában, viszonylag hamar túltette magát a mexikói kiesésén. De miért mindig ő?

Daniel Ricciardo (Fotó: XPB)

Újabb kiesést volt kénytelen elkönyvelni Daniel Ricciardo Mexikóban – már az idei 8.-at. A futamot követően rendkívül csalódottan nyilatkozott, és kijelentette, legszívesebben már vissza sem ülne a hátralévő két versenyre az elátkozott Red Bulljába. E szavai hullámokat vertek, így később közösségi oldalára föltett videójában kellett tisztáznia, hogy Brazíliában és Abu-Dzabiban is versenyezni fog.


Idő előtti búcsút legutóbb Kimi Räikkönentől láthattunk, 2013-ban, amikor előrehozott hátműtétjére hivatkozva nem teljesítette utolsó versenyét a Lotusszal. Akkor már aláírt szerződése volt a következő évre a Ferrarival. Ricciardo most éppen az enstone-i jogutódhoz, a Renault-hoz tart, ám mint azt csütörtökön Interlagosban elmondta, ő egy pillanatig sem gondolta komolyan, hogy idő előtt lezárja a szezonját és Red Bull-os pályafutását. „Már amikor ezt mondtam, akkor tudtam, hogy túlfűtenek az indulatok. Legbelül mindig is világos volt számomra, hogy ezt nem gondolom komolyan” – magyarázkodott a hétszeres futamgyőztes, aki cáfolta, hogy a Los Angelesben felvett tisztázó videót a Red Bull kényszerítette ki belőle. „Úgy éreztem, a szerelőim számára is jobb lenne, ha tudnák, milyen ülést kell majd az autóba építeniük…” – viccelődött, utalva arra, hogy Mexikóban még utódjának, Pierre Gaslynak is felajánlotta RB14-esét.


„Egyáltalán nem olvastam semmilyen médiumot az utána következő héten, de sejtettem, hogy lesznek, akik talán úgy gondolják, nem fogok versenyezni. Egyszerűen tudattam mindenkivel, hogy rendben vagyok. Tudtam, hogy a csapat is tiszteletben tartja ezt, de közben némi időt is akartam hagyni magamnak. Amikor fölvettem a videót, úgy voltam vele, hogy egyszerűen bejelentkezem, és köszönök egyet a szép hegyvidékről.”


Ricciardo azt is elárulta, mit érzett és mit csinált a csalódást keltő kiesése után. „Először  arra gondoltam, hogy ez ismerős… Idén már túl sokszor történt meg, és az első gondolatom az volt, hogy ’Na ne, már megint!’ De valójában egész higgadt maradtam, az austini után sokkal paprikásabb voltam. Aztán visszatértem a hotelszobámba, és pont baseball ment a tévében. A Dodgers játszott. A Világliga volt, és örültem, hogy csak heverészhetek az ágyon, nézhetem a meccset, nem kell senkivel sem beszélnem. De eszembe jutott, hogy a többiek keresztülutazták a fél világot, ezért tartoztam nekik annyival, hogy legalább vacsorára lemenjek. És próbáltam az életem jó oldalára gondolni. Ezért aztán lementem vacsorázni, ami jó volt, kikapcsolt, elterelte a gondolataimat arról a napról” – utalt arra, hogy a hétvégére Ausztráliából meghívott pár barátot, akiknek a társasága segített a felejtésben.
Daniel Ricciardo (Fotó: XPB) Daniel Ricciardo (Fotó: XPB)


Valójában nem is tartott olyan sokáig túltennie magát a 11 hétvége alatti 6. kiesésén és az újabb dobogós esély elszalasztásán. „Vasárnap délután magam alatt voltam, de hétfőn már úgy ébredtem, hogy készen állok, mehetünk újra. Nem tartott túl sokáig.”


Balszerencséje ettől még mindig bosszantja, főleg azt látva, hogy csapattársának, a Mexikóban nyerő Max Verstappennek milyen jól fut a szekér mostanság. A „Miért?” kérdése viszont már nem foglalkoztatja. „Egy éve az első hat hónapban szinte mindig Maxot érte utol valami, aztán a másodikban engem. Akkor összességében kiegyenlítődött a dolog. Idén viszont úgy fest, hogy főleg engem üldöznek a hibák. Maxnak volt egy hibája Budapesten, és talán még egy valamikor, de az biztos, hogy a mérleg nyelve idén határozottan felém billen. Nem igazán van magyarázatom, és bármennyire egyszerűen vagy furcsán hangzik, de a balszerencse a legjobb kifejezés erre. A csapaton belül továbbra is mindenki kedvel engem, nem ezen múlik. Egyszerűen így alakul az idei év. De próbálkozom tovább” – ígérte.


Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója kiesései kapcsán keserűen megjegyezte: jobb, ha hozzászokik ehhez, mivel a Renault-nál jövőre hasonló tapasztalatok várhatják. Ricciardo ezen viszont csak nevetni tudott, és jelezte, nem tervezi sokáig cipelni magán az átkot. „Várom már az újrakezdést. 2018-tól elválunk: a balszerencsém marad 2018-ban!”