Vettel: Még mindig küldetésem van a Ferrarival, a feladás nem opció!

Volt nehezebben viselt bajnoki veresége is Sebastian Vettelnek az ideinél, ám azt elismerte, hogy jól esett neki a Mexikót követő rövid szünet. Évet még nem értékel, de az újabb kudarcból próbál erőt és motivációt meríteni.

Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

Nem telt el két hét a bajnoki veresége óta, Sebastian Vettel 2018-ban először már tét nélkül, legyőzöttként készül egy versenyhétvégére. Persze vannak még előtte célok a hátralévő két futamon, hiszen a konstruktőri bajnokság még nem dőlt el végleg, ám a német ettől még nem olyan hangulatban utazott  Brazíliába, mint ha még mindig éles küzdelmet vívna Lewis Hamiltonnal.


„A bajnokságra nem igazán gondoltam az elmúlt napokban, de mindenképpen jót tett, hogy kicsit kiszellőztethettem a fejem” – ismerte el a csütörtöki médianapon Interlagosban. „Szeretnék végre újra futamot nyerni augusztus után. Abu-Dzabiig ez lesz a cél. Nem lesz könnyű, hiszen ha az lenne, már korábban megtettük volna, de a legutóbbi két versenyen sokkal jobb volt a tempónk, és ez bizakodásra adhat okot Brazíliában is.”


Nem titkolta, hogy a bajnoki vereség még most is fáj neki, ám mint mondta, élt már meg ennél nehezebb pillanatokat is. 2009-ben a kívülálló szemében talán teljesen esélytelennek tűnt az év első felét totálisan uraló Jenson Button és a Brawn GP ellenében, ám első Red Bull-os éve számára az első bajnoki csatát is jelentette, és mindig is hangoztatta, hogy az akkori második hely fájóbb volt számára, mint azt a kívülállók gondolnák. Mostani kudarcát jobban viseli annál. „Már háromszor voltam ebben a helyzetben: 2017 és 2009 után idén. A 2009-es volt talán a legrosszabb, a legmélyebb pont” – jelentette ki Vettel, aki a 9 évvel ezelőttihez hasonlóan most sem biztos benne, hogy lesz-e még újabb ilyen kecsegtető lehetősége. „Sosem tudhatod, mit hoz a következő év, és hogy kapsz-e újabb esélyt. Én nagyon keményen dolgoztam ezért, hiszem, hogy eljön, de végső soron sosem tudhatod, nem láthatod előre. Ezen pillanatok egyike sem volt szép.”
Sebastian Vettel (Fotó: XPB) Sebastian Vettel (Fotó: XPB)


Kérték arra is, hogy értékelje szezonjukat, és nevezze meg a vereség okait. „Amíg tart a szezon, nem jött el az ideje az összegzésnek” – hárított, ám azt azért megállapította, hogy a Monzát követő félresiklott fejlesztések döntő szerepet játszottak. „Természetesen górcső alá vesszük a teljesítményünket, de addig is ott a konstruktőri bajnoki cím célnak, és ezt mindenképpen szeretnénk megszerezni. A szezon során nyilvánvaló, hogy félresiklott valami, és tanulnunk kell ebből. Valami nem működött, és nem haladt helyes irányba a fejlesztésünk. Valami tehát hiányzott, és ez nem szándékosan történt így, hanem mert hibáztunk valamiben. Most csakis rajtunk áll, hogy megoldást találjunk, és biztosítsuk, hogy ugyanez nem történik meg újra. A megoldást viszont nem olyan egyszerű megtalálni, mint amilyennek hangzik.”


Innen nézve akár jó hírnek is tekinthető, hogy a Ferrari Brazíliára semmilyen újítással nem készült… „Interlagos bizonyos szempontból varázslatos, mert furcsa dolgok szoktak itt történni, főleg az időjárás főszereplésével. Elvileg versenyképesnek kell lennünk, de hogy pontosan mennyi esélyünk lesz, azt még nem tudhatjuk az első edzésekig” – mondta az előttük álló hétvégéről.


Hangulatáról sok rövid válasza árulkodott, ám mint kiemelte, teljesen nem kenődött el, a csalódást pedig igyekszik motivációvá és bizonyítási vággyá transzformálni. „Igen, még mindig van itt egy küldetésem, és még mindig nyerni akarok. Ez nem változott. A legutóbbi verseny nehéz volt, nem volt könnyű lenyelni, és talán a tél sem lesz egyszerű. De a feladás nem opció!”
Sebastian Vettel (Fotó: MTI/EPA) Sebastian Vettel (Fotó: MTI/EPA)


„Tudom, mi a feladatom és a szerepem, és nem hinném, hogy jövőre változni fog, hogy mit kell tennem. Az biztos, hogy sok minden történt idén, és csapatként és egyénenként is fogunk tudni tanulni ebből, hogy jövőre emelhessünk a szinten.”


Addig pedig marad a reménykedés abban, hogy kisebbfajta csodával megfordítják a csapatbajnokságot. A Mercedes előnye 55 pont, így ha 12-nél nem veszítenek többet ebből, már vasárnap bebiztosítják a második címvédést is. „Van hátra két versenyünk, megpróbáljuk felülmúlni őket a pontok tekintetében, amennyire csak lehet, és reméljük, hogy ez elég lesz” – mondta a helyzetről Vettel. „Most a konstruktőri küzdelemre összpontosítunk. Visszatértünk az autónkkal arra a szintre, amit már ismerünk, és amelyen elégedettek vagyunk vele. Reméljük, hogy tartani is tudjuk ezt.”