Musorujsag
Élő Eredmények

Volt főnöke szerint Mick Schumacher nem olyan őrült, mint Verstappen

Volt főnöke szerint Mick Schumacher nem olyan őrült, mint Verstappen

RTL, Sport1.de
Okosabban versenyez Mick Schumacher Max Verstappennél korábbi főnökük szerint, aki az apjához hasonlította az F3 idei bajnokát.

Frits van Amersfoort nem egy tehetséget kinevelt már a Forma–4-es és Forma–3-as csapatával, többek között Mick Schumacher is nála versenyzett legelső formaautós szezonjában. A német előtt Max Verstappen és Charles Leclerc is nála ért el sikereket az F3-ban, előbbi versenyző ottani harmadik helye után egyből a Forma–1-be katapultált. A fiatalokat talán nem lehet egymáshoz hasonlítani, ám a csapattulajdonos egy különbséget azért fölfedezett Verstappen és Schumacher között. „Mick az a fajta versenyző, aki sokat dolgozik. Ő nem olyan őrült, mint Max. Mick használja a fejét, és az egyik fő erőssége, hogy ésszel is tud versenyeket nyerni” – nyilatkozta a német Sport1-nek Van Amersfoort

Ezt persze nem úgy értette, hogy a Red Bull-os ész nélkül versenyzett, leginkább hevességére célzott. „Még soha senkit sem láttam olyan rámenősnek, mint Maxot. De ez néha vissza is tud ütni, ahogy azt időnként látni is lehetett nála. Maxot, Micket és Chalrles-t nem lehet összehasonlítani, mert mind nagyon különbözőek. Leclerc inkább gondolkodó típus, de közben nagyon gyors. Szerintem a Ferrari remekül választott vele.”

Max Verstappen a Van Amersfoort Racing F3-as versenyzőjeként 2014-ben a Nürburgringen (Fotó: XPB) Max Verstappen a Van Amersfoort Racing F3-as versenyzőjeként 2014-ben a Nürburgringen (Fotó: XPB)

Ami Schumachert illeti, szerinte a két F1-es reménység helyett érdemesebb inkább az édesapjához, a hétszeres F1-es világbajnok Michael Schumacherhez hasonlítani, mivel érezhetően számos dolgot örökölt vagy eltanult tőle versenyzőként. „Sok versenyző gondolja azt, hogy minden magától menni fog. Mick viszont bizonyította, hogy akar tanulni” – nevezte meg az egyik ilyen tulajdonságát.

Emellett szerinte apja szorgalmát is átvette. „Az apjától nyilvánvalóan megtanulta, hogy a versenysportban nem elég csak egyszerűen versenyezni és vezetni tudni, keményen kell dolgozni is. Emiatt tart most ott, ahová jutni szeretett volna” – jelentette ki Van Amersfoort, utalva arra, hogy a nehéz F3-as első másfél éve után Mick nagyot fejlődve, nagy hajrával győzte le a bajnokságban Daniel Ticktumot.

A híres apával való összevetés ugyanakkor sokszor inkább teher, mintsem segítség – ezt Mick is megtapasztalhatta. A 19 éves németre már gokartos időszaka alatt nagy figyelem irányult, és minél feljebb lép, annál nagyobb lesz iránta az érdeklődés. Hasonló tapasztalatai voltak az F1-es Carlos Sainznak is, akinek ralivilágbajnok apját valóságos nemzeti hősként kezelték Spanyolországban.

Mick Schumacher (fotó: fiaf3europe.com) Mick Schumacher (fotó: fiaf3europe.com)

„Egy híres név nagy nyomást helyezhet rád már a pályafutásod elején” – nyilatkozta a Renault versenyzője az ifjú Schumacher kapcsán. „Láthatjuk ezt Micknél is. Minden szülő azt mondja a saját gyerekének, hogy előbb ezt a Schumachert kell legyőznöd. Nálam is pont ugyanígy ment. A Schumacher név ajtókat nyithat ki, de ha nem nyersz, akkor nem juthatsz el vele a Forma–1-ig. Előbb számítanak az eredmények, a többi aztán magától jönni fog. Az ember idővel megszokja a rá nehezedő nyomást” – tette hozzá.

Van Amersfoort már csak ezen helyzete miatt sem szívesen jósolgat annak kapcsán, meddig juthat a bevallottan az F1-be vágyó ifjú Schumacher. „A versenyzőim F1-es esélyeit mindig óvatosan ítélem meg. A Forma–1 mindenekelőtt mentális szempontból nehéz. Micknek már most sok mindent kell kiállnia, mert nagyon sok szurkolója van. Úgy vélem, számára a Forma–2 lesz a legjobb választás, a Forma–1-ben jelenleg nincs is üres hely, amelyben Mick jól érezné magát. Emiatt sem látok problémát abban, hogy a Forma–2-ben versenyezzen” – mondta az F1-es induláshoz szükséges szuperlicencpontokat idei sikerével már megszerző, de az F1 előszobájában helyet kereső német jövőjéről.

Borítókép: Mick Schumacher (Fotó: F3)

További tartalmak