Musorujsag
Élő Eredmények

Még idén visszaül a Toro Rossóba Kvjat!

Még idén visszaül a Toro Rossóba Kvjat!

Motorsport
Még idén sor kerül Danyiil Kvjat Forma–1-es visszatérésére – az orosz Abu-Dzabiban tesztelheti a Toro Rossót.

Az Orosz Nagydíj hétvégéjén jelentette be a Red Bull, hogy B-csapatához visszafogadta az onnan az előző szezon hajrájában elbocsátott Danyiil Kvjatot, így 2019-ben ő lesz az egyik versenyzője a faenzai gárdának. A 2018-at a Ferrari szimulátorversenyzőjeként töltő orosznak nem kell viszont a következő téli tesztidényig várnia arra, hogy újra F1-es autót vezessen, Franz Tost csapatfőnök ugyanis megerősítette, hogy már az évzáró gyakorláson bevetik őt.

A november végi Abu-dzabi Nagydíjat követően kedden és szerdán a Pirelli gumitesztjén vesz részt a tíz csapat, és bár e két nap alatt saját jövő évi fejlesztéseket (például a szélesebb első szárnyakat) nem vihetnek pályára, ez így is remek alkalom a csapatváltókkal vagy újonnan érkezőkkel való ismerkedésre. „Mindenféle előzetes tesztlehetőség hasznos lesz számára. A csapat szempontjából is fontos, hogy mielőbb újra elkezdjük vele a közös munkát, ezért szerdán a gumikon fog dolgozni” – erősítette meg az orosz Motorsportnak Tost.

„Szeretnénk lehetőséget biztosítani számára a tapasztalatgyűjtésre, hogy jobban megismerhesse az új gumikat, és azt is lássa, mennyit változott az autónk. A karosszériánk a jövő évi szabályváltozások miatt más lesz ugyan, de az efféle ismeretek sosem árthatnak.”

Hogy ki vezet a teszt első napján, azt egyelőre nem tudni. Korábban fölvetődött, Max Verstappen nem akarja-e még az új idény előtt kipróbálni a jövőre már a Red Bull által is használt Honda-motort, ám a holland Mexikóban értelmetlennek nevezte ezt a lehetőséget, mivel a 2019-es erőforrás úgyis más lesz, a szükséges információkat pedig megszerezheti máshonnan, például a szimulátorból.

Danyiil Kvjat (fotó: XPB) Danyiil Kvjat (Fotó: XPB)

A Toro Rossónak második versenyzője még nincs. A befutónak a Forma–2-es Alexander Albon tűnik, akivel a hírek szerint a Nissan Forma–E-csapata már felbontotta az idén aláírt több évre szóló szerződését az F1-es lehetőség kedvéért. Még kérdéses, a Red Bull mikor tesz bejelentést ez ügyben, ám addig is Brendon Hartley tovább reménykedhet abban, hogy talán megtarthatja vélhetően már eladott ülését.

Abu-Dzabiban várhatóan többen is új színekben öltöznek. Carlos Sainz, Charles Leclerc és Kimi Räikkönen is azon dolgozik, hogy már jövő évi csapatával dolgozhasson az év utolsó tesztjén. Ám eközben olyanok is vannak, akik erre nem kaptak engedélyt. Daniel Ricciardo például nem vezetheti a Renault-t, mivel ki kell töltenie Red Bull-os szerződését.

Borítókép: Danyiil Kvjat (Fotó: XPB)

További tartalmak