„Nem érdekel a szerződésem” – mókás interjú Räikkönennel

Kimi Räikkönen egy jó hangulatú interjúban elárulta, sosem foglalkozott a szerződésében kikötésként szereplő tiltásokkal, és sokat hiányolt motivációjának rejtélyét is fölfedte…

Kimi Räikkönen alaposan megnevettette az F1 riporterét a laza interjú során (Fotó: Formula1)

Élő Facebook-interjút készített a Forma–1 hivatalos csatornája csütörtökön Kimi Räikkönennel Brazíliában. A beszélgetés során a riporter, Will Buxton a szurkolók kérdéseit is föltette a finnek, amiből végül kimondottan mókás párbeszéd kerekedett, melynek során az általában hűvösnek mutatkozó finn többször is alaposan megnevettette kérdezőjét.


Az egyik szurkoló arról érdeklődött, hogyan kezdődött Räikkönen versenyzés iránti szenvedélye. Így került szóba a krosszmotorozás, amit manapság is előszeretettel űz a ferraris. „Valójában motokrosszal kezdtem úgy ötévesen, aztán hét-nyolc lehettem, amikor először kipróbáltam a gokartozást. A terepmotorozást még most is csinálom, ha van rá időm, de sajnos nincs annyi időm, mint szeretném” – magyarázta egy félmosoly kíséretében.


Ebből adódott a kérdés, vannak-e dolgok, amiket éppen azért tiltanak neki, mert F1-es versenyzőként féltik őt a sérülésektől. Mint elárulta, nem tudja pontosan, hogy szerepelnek-e efféle kitételek a szerződésében, de nem is érdekli igazán… „Megtenni megtehetem. Lehet, hogy a szerződésem nem engedi, de nem olvasgatom, mert nem érdekel” – mondta komisz mosollyal az arcán. „Azt kell tenned az életben, amiben örömödet leled. Nekem sosem volt ebből problémám. Ha egyszer megsérülnék, és nem vezethetnék emiatt, nem lenne gond, ez hozzátartozik az élethez. Szerintem más sportok amúgy is sokkal veszélyesebbek, például a kerékpározás, ahol ha baleset ér, megsérülhetsz. Engem sosem érdekelt igazán, hogy mit ír elő a szerződésem…”
Kimi Räikkönen és Will Buxton (Fotó: Formula1) Kimi Räikkönen és Will Buxton (Fotó: Formula1)


Räikkönent arról is kérdezték, hogyan szánta rá magát, hogy a múlt év végén regisztráljon az Instagramra, és meglépje a korábban elképzelhetetlent: aktív felhasználója egy közösségi oldalnak, melyen rendszeresen fotókkal, videókkal jelentkezik be. Mint mondta, spontán ötlet volt, és nem is állt mögötte semmilyen terv, csak fényképeket kezdett el készíteni.


Megkérdezték, ő kezeli-e a profilját, és írja-e a posztok melletti szövegeket, amire ironizálva közölte: „Úgy tíz embert alkalmaztam, hogy foglalkozzon vele, külön ember kezeli a fényeket, legalább hat kamera van…”


Elhíresült rádiós megjegyzései kapcsán elmondta, valójában mindig is ilyen stílusban beszéltek a csapataival, és hogy annyira felkapták egyes üzeneteit, az leginkább annak köszönhető, hogy nyitottabbá vált a rádiózás, a nagyközönség már sokkal többet hall belőle. Arra nem tudott válaszolni, hogy vezetés közben finn vagy angol nyelven gondolkodik-e, ám mint mondta, angolul már egészen természetesen kommunikál.


Buxton megkérdezte tőle, hogy Ferrari-versenyzőként hogy áll a csapat versenyzői számára szinte kötelező olasszal. Räikkönen nevetve viccelődött: „Én nem beszélek. Talán éppen ez az oka annak, hogy távozom… Végre. Adtak nekem nyolc évet, hogy megtanuljak, és nem ment…”


Filmek témájában Räikkönen elmondta, hogy a repülőn általában mozizással üti el az időt, de nincs konkrét kedvence, és nem válogat a stílusokban sem. Zenei téren is hasonlóan nyitott, ám legfőképp a finn zenét kedveli. Ennek kapcsán elmondta, nincs olyan szám, amivel több versenyzőtársához hasonlóan külön feltüzeli magát a versenyek előtt.


„És mi a helyzet a motivációval? Nem múlhat el interjú e kérdés nélkül” – jegyezte meg tréfásan Buxton. A sokszor motiválatlansággal „vádolt” Räikkönen vette a lapot. „A motivációm olyan rossz, mint mindig” – nevetett. „Mindig is problémám volt vele, sosem jött vissza, sőt, azt sem hiszem, hogy valaha is volt! Ez sok mindent megmagyarázna. El nem veszíthetem, csak visszanyerhetem” – elmélkedett újra ironikusan, hozzátéve, hogy szerinte a visszavonulásáig már nem is lesz motivált.
Kimi Räikkönen és Will Buxton (Fotó: Formula1) Kimi Räikkönen és Will Buxton (Fotó: Formula1)


Motiváció nélkül persze aligha írta volna alá a kétéves szerződését a Sauberrel 39 évesen, és aligha ragaszkodna az F1-es szerepléshez a mezőny legidősebb tagjaként. „Nem hittem, hogy ilyen hosszú pályafutásom lesz. A tervem az volt, hogy versenyzem harmincéves koromig, ami meg is történt, de aztán valahogy sikerült visszatérnem ide…” – mondta nevetve. „De úgy érzem, fontos volt az a két év kihagyás, anélkül biztosan nem lennék ma itt. Bár az is lehet, hogy jobb lenne, ha nem lennék itt… Végül így alakult.”


„Kétéves szerződésem van, amit nem vállaltam volna, ha nem lenne okom rá. Eredetileg egy évet akartam maradni, utána menni, de a legfontosabb az egészség, és sosem tudhatod, lehetnek dolgok, amik arra kényszerítenek, hogy mást csinálj. Nekem mindenesetre ez a tervem, de amúgy nincs tervem” – zárta gondolatát és az interjút 2007 bajnoka, aki nemcsak a másik arcát mutatta meg újra a jó hangulatú beszélgetés során, de azt is, miért számít még ma is a mezőny egyik legkedveltebb tagjának.


A Formula1.com teljes interjúja: