Musorujsag
Élő Eredmények

Gasly megtagadta a csapatutasítást

Gasly megtagadta a csapatutasítást

Motorsport
Nézeteltérés alakult ki a Toro Rosso versenyzői között a Brazil Nagydíj alatt, és azt követően. Brendon Hartley nem érti, miért nem engedte el őt Pierre Gasly, akit még a csapat is erre utasított. A francia eközben kijelentette, azért nem állt félre, mert pozícióért harcolt márkatársával.

Gasly és Hartley eltérő taktikával teljesítette a brazil futamot, melynek utolsó szakaszában az új-zélandi folyamatosan közeledett csapattársához. Noha a francia csak a tizenegyedik helyen haladt, tehát nem volt pontszerző, az új-zélandi arra kérte a Toro Rossót, szóljanak neki, hogy engedje előre őt, hiszen Carlos Sainz a nyomában loholt.

Gasly azonban nem engedte el márkatársát. „A futamot a tizenegyedik és a tizenharmadik helyen fejeztük be. Úgy gondolom, más ez a dolog, ha a pontzónában vagy, és van miért küzdeni. Most semmi tétje sem volt a játéknak” – nyilatkozta a történtek kapcsán.

Pierre Gasly (Fotó: XPB) Pierre Gasly (Fotó: XPB)

„Amikor az ember ilyen helyzetben van, akkor inkább versenyeznie kéne. Ráadásul ő újabb szuperlágy gumikon volt, míg az én autómon épp haldokoltak a közepesek. Mondtam is a csapatnak, hogy ha sokkal gyorsabb nálam, akkor rendben van, előzzön le, de valamiért ezt nem tette meg az előző 10 körben” – folytatta a fiatal francia.

A kopottabb – és egyébként is lassabb – gumikon lévő Gasly-nak a Toro Rosso is szólt, hogy engedje el márkatársát a négyes kanyarban, majd miután ez elmaradt, Hartley meglehetősen ingerülten kérte számon mindezt a csapatrádión. „El fog engedni? Haver, mi a f*sz történik itt?” – kérdezte, majd mérnöke azt javasolta, használjon másik motorbeállítást az előzéshez. Erre az új-zélandi megjegyezte: „De haver, már itt vagyok a kib*szott seggében!”

Gasly megtagadta a csapatutasítást, mondván kettejük küzdelme „nem olyan, mintha a futamgyőzelemért zajlana.” Hartley végül erőből, csapatutasítás nélkül ment el mellette, és bár nem szerzett pontot, büszke volt futamára. „Hamar felzárkóztam, és megkérdeztem a csapatot, mit fognak tenni. Ilyenkor három választ kaphatsz: versenyezzetek, elenged, vagy tartsátok a pozíciót. Megkaptam az infót, hogy elenged. Eközben védekeznem kellett a mögöttem lévővel szemben, és a gumikat is életben kellett tartanom” – magyarázta.

„Négy-öt alkalommal is támadtam, arra számítva, hogy majd elenged, de ez nem történt meg. A többit, nem is tudom. Végül tisztán megcsináltam az előzést, de már elkoptattam a gumikat. Amikor engem kértek, hogy engedjem el, megtettem, és ehhez igazítottam a versenyem. Ha azt mondják, versenyezzünk, örömmel megtettem volna… de egyébként boldog vagyok a futamommal, végül pedig a manővert is végrehajtottam tisztán és sportszerűen” – hangsúlyozta.

Pierre Gasly és Brendon Hartley (Fotó: XPB) Pierre Gasly és Brendon Hartley (Fotó: XPB)
Borítókép: Pierre Gasly (Fotó: XPB)

További tartalmak