Musorujsag
Élő Eredmények

Mercedes: Hamilton nélkül nem lennénk ötszörös bajnokok

Mercedes: Hamilton nélkül nem lennénk ötszörös bajnokok

Sky Sports, Mercedes
Beállította a Michael Schumacher nevével fémjelzett Ferrari egyik rekordját a világbajnokká avatott Mercedes, amelynek vezetői úgy érzik, Lewis Hamilton nélkül nem juthattak volna ilyen magasságokba.

Zsinórban öt egyéni és csapatbajnoki cím – korábban csak egyetlen csapatnak sikerült ez a sorozat, a Ferrarinak. Michael Schumacherrel nyerték meg 2000 és 2004 között mind az öt világbajnokságot, mellé pedig (Rubens Barrichellóval kiegészülve) valamennyiszer jött a konstruktőri győzelem is. Vasárnap Brazíliában a Mercedes a sportág legsikeresebb csapata mellé lépett föl az ötödik duplázásával. Öt egyéni címüket Lewis Hamilton (2014, 2015, 2017, 2018) és Nico Rosberg (2016) szerezte, az utóbbi két konstruktőri sikerhez pedig Valtteri Bottas tette hozzá a maga részét.

„Történelmet írtunk” – mondta Toto Wolff csapatvezető. „A Ferrari rekordjának beállításával egy elérhetetlennek tűnő célt értünk el. És hálás vagyok, hogy ezt átélhettem. Ez egy nagyon nehéz szezon volt, sok csúcsponttal és mélyponttal. Talpra álltunk, de a Ferrari is erősen tért vissza, a végére pedig a Red Bull is nagyon erős lett. Ez viszont csak még élvezetesebbé teszi ezt a bajnoki sikert.”

Lewis Hamilton versenymérnöke, Peter Bonnington azt mondta, a mostani sikerükre lehetnek a legbüszkébbek, mert ezért kellett a legkeményebben megdolgozniuk. „Ez volt eddig a legszebb bajnoki címünk. Fantasztikus volt, mert nagyon erős volt a konkurencia. Tökéletesen csináltuk végig ezt az évet. Mexikó nehéz futam volt számunkra, és nem éreztük úgy, hogy ez már a sokadik, olyan érzés volt, mint az első. Nem is gondoltunk rá sosem, csak mindig jött a következő és a következő. Egy nagyszerű utazás volt, ami szeretném, hogy folytatódjon, mert mindenki imádja ezt az érzést. Mihelyst véget ér ez a szezon, máris megyünk tovább keményen, mert szeretnénk egy újabb győzelmet” – jelentette ki.

Fotó: Mercedes Fotó: Mercedes

A teljes csúcsbeállításhoz szükségük is lenne a 2019-es címvédésre, a Ferrari ugyanis a Schumacher-győzelmeket megelőző évben, 1999-ben már nyert egy konstruktőri címet, vagyis ezen a téren sorozatban hat sikert arattak.

Bonnington külön méltatta a csapatuk versenyekre el nem utazó részét is. „Mindenki tudja, hogy a csapat nem csak annyi, amennyi itt van belőle. Ott van az egész háttérgárda Brackleyben és Brixworth-ben. Ez egy nagy csapatmunka eredménye, és ezért szeretjük ezt a sportágat, mert nemcsak arról az egyetlen fickóról szól az autóban, hanem róluk és a gyárban lévő ezer emberről együtt.”

James Allison technikai igazgató e csapat egységében látja a sikerük titkát. „Ez egy elképesztő emberekből álló csapat. Már évekkel ezelőtt felépült, én csak az utolsó részében csatlakoztam. Csodálom azt az elhivatottságot ezen híresen bonyolult sport iránt, ami ezeket az embereket jellemzi. Képesek nagyon sok mindent egyben tartani, és nemcsak egyszer, nem kétszer, hanem szezonról szezonra, és ez egyszerűen hihetetlen.”

Megkérdezték tőle, mi volt a legnehezebb a mostani szezonjukban. „Az ellenfelek jelentették a nehézséget, mert nagyon gyorsak voltak” – felelte. „Úgy érkeztünk a versenyekre, hogy fogalmunk sem volt, ki fog nyerni. Nem tudhattad, ki le fognak-e mosni, és egész évben azonos szinten álltak velünk az ellenfelek. Nagyon sokszor hittük azt, hogy sikerül kiütnünk őket, de mindig visszajöttek, és nagyon megszorongattak, és ez még most is így megy.”

Fotó: XPB Fotó: XPB

Hamilton jelentette a különbséget

Az ellenfelek Brazíliában is szorongatták őket, és csak Max Verstappen Esteban Oconnal történt incidensének köszönhették, hogy győzelemmel biztosították be a sikerüket. Lewis Hamilton ráadásul azok után, hogy szombaton a csapata 100. F1-es pole-ját szerezte, vasárnap az 50. győzelmüket aratta a 2014 óta tartó hibridérában.

Hogy a Ferrarival és a Red Bull-lal vívott szoros csatából győztesen jöttek ki, az a csapat vezetői szerint nem kis mértékben Lewis Hamilton érdeme. A 2017-ben a Ferraritól érkező Allisont megkérdezték, szerinte mi a különbség volt és jelenlegi csapata között. „A szoros csata éppen azt mutatja, hogy nagyon aprók a különbségek. Én azt mondanám, hogy idén Lewis jelentette a különbséget a mi javunkra” – mutatott rá, majd indokolt is. „Folyamatosan a pole-ban vagyunk neki köszönhetően. Mindegy, hogy esik-e, ő mindig ott van az élen. A versenyeken követhetünk el hibákat, de ő visszahozza azzal, hogy valami rendkívülit nyújt a pályán, amire senki sem számít. És úgy vitte végig az egész évet, hogy nem hibázott. Ő a megtestesült versenyző.”

Lewis Hamilton technikai igazgatója szerint a hátán vitte a Mercedest 2018-ban (Fotó: XPB) Lewis Hamilton technikai igazgatója szerint a hátán vitte a Mercedest 2018-ban (Fotó: XPB)

Toto Wolff sem fukarkodott a brit dicséretével. „Lewis nélkül nem lennénk ötszörös világbajnokok. Egy hihetetlen versenyző, egy hihetetlen ember. Emiatt is olyan fontos része a csapatunknak. Ő a kirakatemberünk, de természetesen sok rendkívüli ember járult még hozzá ehhez a sikerhez. Nélküle viszont lehetetlenség lett volna az ötödik bajnoki cím – és sok más csapattagunk nélkül is.”

Az osztrák érett és taktikus versenyzése kapcsán is méltatta bajnokát, és aláhúzta, mennyire fontos volt számára, hogy csapatát is megörvendeztesse a bajnoki sikerrel. „Lewis számára most is egyértelmű volt, hogy nem Max a fő ellenfél. Elsősorban a két Ferrari előtt akartunk maradni, ez volt az elsődleges célunk, Lewis ezért nem védekezett igazán Max ellen. Nem akart időt vesztegetni ezzel, sem a gumiját tönkretenni vele. Az első számú célja az volt, hogy megszerezze a csapatnak a bajnoki címet, és a verseny után is ezért volt annyira érzelmes. Ez nagyon sokat jelent számára.”

Tökéletes harmónia csapattárssal és versenymérnökkel

És a második bajnoki cím egyben a valódi ünneplés kezdetét is jelenti, ami Mexikóban az egyéni siker ellenére még elmaradt. „Lewis nem igazán tudott örülni a mexikói egyéni címe után. Ő lett a világbajnok, mégsem volt igazán elégedett, mert a célunk az volt, hogy mindkét bajnokságot megnyerjük. Mindenképpen akarta ezt a címet a csapatnak.”

Wolff rajta kívül külön méltatta a vele együtt interjút adó Peter Bonningtont is, aki nélkül aligha lenne csúcsformában a brit. „Ez a fickó hihetetlen. A kezdetektől együtt dolgozik Lewisszal, és Lewis megbízik benne, ami a legfontosabb. Közben nagyon jól kezeli, amikor Lewis panaszkodik, segít neki higgadtnak maradni.”

Fotó: XPB Fotó: XPB

Allison eközben a dobogóról ezúttal lemaradó Valtteri Bottas érdemei fölött sem siklott el. „A csapatunk nagyon erős, és nagyon szerencsés ezzel a versenyzőpárossal. Noha Valtteri nem volt olyan sikeres idén, mint Lewis – nagyon balszerencsés volt az év első felében, futamokat is nyerhetett volna –, ettől még erősebb volt, mint tavaly, és kiváló csapattárs volt, egy igazi kincs számunkra. A Lewisszal való kapcsolata pedig nagy segítség számunkra.”

A Mercedes számára dicsőséges 2018-as szezonból már csak egy – tét nélkülivé vált – futam maradt hátra. A csillagosok végre ünnepelhetnek és kiereszthetik a gőzt, ám a Ferrari és a Red Bull formáját látva túlságosan nem kényelmesedhetnek el, ha valóban akarják a Ferrari csúcsát jelentő hatodik konstruktőri sikert.

Allison jelezte is, nem veszik félvállról a 2019-es aerodinamikai szabályváltozásokat. „Már mindenki őrült módjára készül az új szabályokra azóta, hogy tisztázták őket. Ezek azóta is folyamatosan alakultak. Igen, nagyon keményen dolgozunk rajta, mert nem kicsi változásokról beszélünk, és nagy kihívást jelent visszahozni az autó teljesítményét.”

Borítókép: A Mercedes ünneplése (Fotó: Mercedes)

További tartalmak

Kapcsolódó hírek