Nem Verstappenen múlt, Sainz magát vágta el a Red Bullnál

Nem hiszi Carlos Sainz, hogy Max Verstappen blokkolta volna őt a 2019-es Red Bull-os szerződésben, sőt szerinte már 2017 végén elvesztette az esélyét a korábban várt előléptetésre.

Carlos Sainz (Fotó: XPB)

Másfél évig sem voltak csapattársak a Toro Rossónál, mégis viharos körülmények között ért véget az együttműködésük. Carlos Sainz és Max Verstappen egy évben, 2015-ben mutatkozott be a Red Bull B-csapatánál, és párharcuk tétje kezdettől fogva az volt, melyikük kaphat lehetőséget az első számú gárdánál. Mindketten elszántan bizonyítani akarták, hogy rászolgálnak az előléptetésre, amiből igen intenzív versengés kerekedett, mely második közös szezonjuk elején komoly belső feszültséghez vezetett, csapatutasításokkal és egyenlő bánásmóddal kapcsolatos vitákkal fűszerezve.


Verstappen apjával, Josszal együtt már pár verseny után türelmetlenül verni kezdte az asztalt, a holland tehetséget hogyhogy nem akkoriban kezdték hírbe hozni a Mercedesszel és a Ferrarival is, a vége pedig az lett, hogy az Orosz Nagydíj után Helmut Markóék az ő kedvéért menesztették Danyiil Kvjatot, és sorolták vissza Sainz csapattársaként a Toro Rossóhoz.


A csalódott Sainz ezt követően még majd’ két évet várt arra, hogy végre mozgásba lendüljön a juniorcsapatnál megrekedt pályafutása, majd miután a Red Bullhoz kerülésre nem látott esélyt, és már erősen túlkorosnak kezdte érezni magát a faenzai „Toro Rosso-óvodában”, 2017 hajrájában kikönyörögte, hogy a gyári Renault versenyzője lehessen. Csak kölcsönbe adták őt arra az esetre, ha 2019-re mégis versenyzőre lenne szükség a Red Bullnál, ám mire végre valósággá válhatott volna, amire Sainz évekig várt, túl késő lett: Markóék Pierre Gaslyt választották helyette a Renault-hoz távozó Daniel Ricciardo utódjának, neki pedig a McLaren maradt az egyetlen választása azok után, hogy éppen az ausztrál túrta ki őt a helyéről, aki miatt oda menekült a Toro Rossótól.
Carlos Sainz és Max Verstappen (Fotó:  Batchelor / XPB Images) Carlos Sainz és Max Verstappen (Fotó: Batchelor / XPB Images)


A nyári bejelentések során találgattak arról, hogy Sainz Red Bull-os szerződését a Verstappennel való korábbi feszült viszonya, sőt, talán maga a holland akadályozta meg, ám az F1 Beyond The Grid című műsorának adott interjúban a spanyol ezt kizárta. „Nem tudom, hogy így volt-e, de nem gondolnám. Nem hinném, hogy a versenyzőknek lenne komoly beleszólásuk ebbe. Azért is nehéz kérdés ez, és talán neki kéne ezt föltenni, de szerintem egészen jól kijöttünk egymással. Igen, rivalizáltunk, s azt nem hinném, hogy ő odament Helmut Markóhoz vagy Christian Hornerhez, és azt mondta: Nem, nem akarom Carlost. Egyrészt azért sem, mert ha odamennél a főnöködhöz, és megmondanád, hogy valakit nem akarsz csapattársnak, máris gyengének tűnnél. Másfelől pedig amúgy sem hinném, hogy valaha is ilyet tenne” – mondta Verstappenről.


Kiemelte, korábbi vitáik ellenére nem olyan rossz a kapcsolata Verstappennel, mint azt a közvélemény hiszi. „Ez egy nagy rejtély a paddockban… Mindenki azt gondolja, hogy Max és én utáljuk egymást, pedig ez egyáltalán nem igaz. Élveztük azt az évet, erről biztosíthatok mindenkit! Jókat szórakoztunk a pályán kívül, a pályán pedig keményen versengtünk. Tudtuk, hogy a pályafutásunk a tét, a Forma–1-es hírnevünk az első évben, az újoncévünkben. De sokkal jobban kijöttem vele, mint azt az emberek hiszik.”


Hozzátette, bizonyos szempontból még jót is tett neki, hogy Verstappen volt a csapattársa. „Kétségem sincs afelől, hogy ő az egyik, ha nem a legtehetségesebb versenyző, aki ellen valaha versenyeztem. Egy magasabb szintre emelt, jobb versenyzővé tett.”
Carlos Sainz (Fotó: XPB) Carlos Sainz (Fotó: XPB)


A Red Bullnál mindenesetre így sem lesznek újra csapattársak, köszönhetően annak, hogy 2016 után idén másodszor lecsúszott erről a lehetőségről. Christian Horner a nyáron utalást tett arra, hogy tudatosan választották Gaslyt Sainz helyett, és nem azért, mert a spanyol addigra már megállapodott a McLarennel. Akkor úgy ábrázolta a helyzetet, hogy egyszerűen Gaslyban láttak nagyobb fantáziát.


Sainz szerint viszont egyszerű okból kapott kosarat tőlük: a 2017 végi csapatváltása miatt. „Én már előre tudtam, hogy valószínűleg Pierre lesz a befutó, ezért eleve kerestem a más lehetőségeket” – ismerte el Sainz a mclarenes tárgyalásaira utalva. „Abban a pillanatban, hogy elhagytam a Toro Rossót a Renault miatt, tudtam, hogy vélhetően elveszítem az esélyem a Red Bullnál. Ezt is számításba vettem a döntésem előtt, amikor elhatároztam, hogy nem kívánok negyedik szezont kezdeni a Toro Rossónál. Azért akartam a Renault-hoz menni, mert a Renault érdeklődött irántam akkoriban. Tudtam, hogyha a Renault-hoz megyek, és egy-két éven belül üresedés lesz a Red Bullnál, vélhetően én már elveszítem a hitelemet azzal, hogy kilépek a családból. De akárhogy is, meggyőződésem, hogy jól döntöttem. Boldog vagyok, hogy a Renault-t választottam, és most annak is örülök, hogy jövőre a McLarennél lehetek” – összegzett Sainz, akinek meggyőződése, hogy Woking 2019-ben csak erősebb lesz az ideinél.