Musorujsag
Élő Eredmények

Sosem lesz Schumacher, de egy tökéletesebb Vettel még biztosan

Sosem lesz Schumacher, de egy tökéletesebb Vettel még biztosan

FIA
Mérnöke szerint kár azon elmélkedni, hogy Michael Schumacher jobban helyt állt volna-e a Ferrarival, abban viszont biztos, hogy Sebastian Vettel emelni fog a szinten az idei befejezetlen ügye miatt.

A Ferrari jelenlegi vezető versenymérnöke, Jock Clear pályafutása során számos bajnokkal dolgozott együtt. Jacques Villeneuve-vel 1997-ben együtt értek fel a csúcsra, majd éveken át volt még a kanadai versenymérnöke, a BAR-hoz is elkísérte őt. Később többek között Nico Rosberg, Michael Schumacher és Lewis Hamilton oldalán tevékenykedett, és mint azt Brazíliában elárulta, 2019-től várhatóan Charles Leclerc-rel fog szorosan együttműködni, talán ismét versenymérnökként. Sebastian Vettellel nem annyira szoros a munkakapcsolata, hiszen a németet Riccardo Adami segíti a boxfalról, ám ettől még ő is a közös sikerekért dolgozik, és azt is látja, milyen versenyző a négyszeres bajnok.

Abban a reményben, hogy talán választ kapunk rá, hogy Schumacherrel ellentétben eddig miért nem sikerült Vettelnek a csúcsra juttatni a Ferrarit, s mi hiányzik nála, ami honfitársánál esetleg megvolt, meg is kérték a szakembert arra, hogy vázolja a hasonlóságokat és különbségeket közte és a sokszor vele párhuzamba állított rekordbajnokkal. „Valójában sok versenyzővel dolgoztam már, és időről időre szembesülök ezzel a kérdéssel. Sajnálom, de közvetlen összehasonlításra nincs mód azon versenyzők és bajnokok között, akikkel dolgoztam. Ők mind önmaguk, megvan a saját karakterük, munkamódszerük” – hangzott Clear kiábrándító válasza.

Ezzel viszont csak arra kívánt utalni, hogy fölösleges azon elmélkedni, Vettel könnyebbnek találtatott-e, mint a nagy elődje. „Nem mondhatod azt, hogy ha Seb olyan lenne, mint Michael, akkor sikeresebbek lennénk, vagy hogy ha Michael olyan lett volna, mint Seb, akkor sikeresebb lett volna. Ők mind olyanok, amilyenek. Ideális versenyzőt nem kreálhatunk. Másképpen versenyeznek, minden évben változik, ki az ellenfél, ezért nehéz az összevetés.”

Közös vonást azért így is talált. „Annyit mondhatok, hogy az élversenyzők mindegyikének közös vonása a rendkívüli összeszedettség. Mind kivételesen érzékenyek mindenre maguk körül, és ez nem csak az autóra vonatkozik. A kapott támogatás, az őket körülvevő emberek is számítanak, és sok mindenre van szükségük ahhoz, hogy meg tudják nyerni ezeket a bajnokságokat. Itt jön képbe a csapat. Ezért sem csak a versenyzőről szó a történet. Itt nem csak Schumacherről, Vettelről vagy Hamiltonról van szó, hanem az egész csapatról. Mi Sebbel együtt érünk el győzelmeket és remélhetőleg bajnoki címeket is fogunk, de az nem lesz ugyanolyan, mint Michaelé.”

Sebastian Vettel és Jock Clear (Fotó: XPB) Sebastian Vettel és Jock Clear (Fotó: XPB)

Hogy egy élversenyzőnek mennyire fontos a csapat magabiztosságot és kényelemérzetet nyújtó támogatása, az idén Lewis Hamilton sikerein is látszott. A brit a Mercedesszel mára tökéletes harmóniába került, így pedig lényegesen könnyebb csúcsformában teljesíteni. Ezzel párhuzamosan Vettel kapcsán gyakran hangzik el, hogy formaingadozásai, kockázatvállalása és rosszul elsült előzési kísérletei hátterében a bizalom és a komfortérzet hiánya állhatott, ami a Scuderia sara.

Tény, Vettel sok hibát vétett 2018-ban, és nagyban magának is köszönheti, hogy ez a bajnokság is elúszott számára. Ezt érezhetően nehezen is élte meg.

Clear azt nem fejtette ki, hogy a nagy nyomás milyen hatással volt rá, ám abban biztos, hogy hosszabb távon pozitív lesz az eredménye. „Nehéz megmondani. Az ő kaliberébe tartozó versenyzők bírják a nyomást. A boxutcában élsportolókat látunk, akik a legjobbak ellen küzdenek, és a nyomás az nyomás, a munkájuk része. Szerintem élvezte az szezont. Voltak magaslatok és mélységek, de éppen ő mondta nemrég, hogy a 2009-es vereségét bosszantóbbnak találta. A párharcai során kockáztatni akart, mindent bele akart adni, és mi is részei voltunk ennek.  Mi is hozzájárultunk az idei csúcsokhoz és mélypontokhoz is” – ismerte el.

Hozzátette viszont: „Sebet csak erősíteni fogja mindez a következő évre, és mondhatja, hogy van még egy lezáratlan ügye.”

Borítókép: Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

További tartalmak