Musorujsag
Élő Eredmények

Sikeres volt a horrorbalesetet szenvedő versenyzőnő műtétje

Sikeres volt a horrorbalesetet szenvedő versenyzőnő műtétje

Motorsport-Magazin, Autosport
Több órás műtéten esett át a vasárnapi Makaói Nagydíjon hatalmasat bukó, csigolyatörést szenvedő Sophia Flörsch hétfői operációja. A baleset további sérültjei közül már többen elhagyták a kórházat.

Daniel Ticktum sima győzelme helyett egy borzalmas balesetről marad emlékezetes a 2018-as Forma–3-as Makaói Nagydíj. A magyar idő szerint vasárnap reggel rajtolt főverseny elején egy újrainítást követően a Van Amersfoort Racing versenyzőnője, Sophia Flörsch a hosszú egyenesben összeütközött Jehan Daruvalával, majd 276,2 km/órás sebességgel repült ki a Lisszabon-kanyarból. Egy kerékvető megdobta az autóját, ami aztán a japán Cuboj So versenygépén még magasabbra emelkedett, átugrott a magasított drótkerítésen, majd egy fotósoknak épített mobil emelvénynek csapódott háttal.

A baleset miatt bő egy óráig állt a verseny, az érintettjeiről pedig csak jóval később érkezett hír. Megsérült két fotós, egy pályabíró és Cuboj is, míg Flörschnél gerinctörést diagnosztizáltak. Azóta kiderült, a 7-es nyakcsigolyája tört el, ám a gerincvelője sértetlen maradt.

A 17 éves német már aznap jelezte, jól van, és hétfőn műtét vár rá, amire azóta sort is kerítettek. Egyes információk szerint 7, mások szerint 11 órás volt a beavatkozás, melynek idején Flörsch édesapja, Alexander be is jelentkezett a lánya közösségi oldalán, azt írva: „Az orvosi csapat tudatosan lassan dolgozik, hogy elkerülje a kockázatot. Az operáció eddig jól, komplikációk nélkül zajlott, de még tart.”

Azóta viszont véget ért, és az orvosok egy sajtótájékoztatón megerősítették, sikeres volt. Elmondásuk szerint a lány életfunkciói rendben voltak, a végtagjai mozognak, tehát a kényes sérülés ellenére bénulás nem történt. „A kezelőorvosok szerint pozitív volt a tizenegyórás műtét. Sophia most az intenzív osztályon van, megfigyelik, és ott fogja tölteni a hétfő és kedd éjszakát” – nyilatkozta Alexander Flörsch.

Sophia Flörsch (Fotó: MTI/EPA) Sophia Flörsch (Fotó: MTI/EPA)

Azt is megerősítette, hogy lánya végig eszméleténél volt, és a balesetére is pontosan emlékszik. „Minden részletre emlékszik, de az FIA által vasárnap bejelentett vizsgálatokig nem kívánnánk elébe menni ennek” – jelezte, hogy pontos magyarázatot egyelőre nem szeretnének a nyilvánosság elé tárni.

A baleset háttere nem is teljesen tisztázott még, az FIA elnöke előrebocsátotta, minden részletre kiterjedő vizsgálatot fognak indítani ez ügyben. Az eset előtt Flörsch mögött haladó kínai versenyző, Guanyu Zsu azt nyilatkozta, a hosszú egyenesben tévesen sárgán villogtak a pálya széli jelzőlámpák, Daruvala ezért kezdett korán lassítani, és Flörsch emiatt nem tudta már elkerülni őt. Ki kell vizsgálni, történt-e mulasztás a veszélyjelzések terén, ahogy a jobbos kanyar belső ívén idén elhelyezett, a pályalevágásoktól elriasztó hurkás kerékvető létjogosultságát is, hiszen az ebben az esetben ugratóként funkcionált Flörsch irányíthatatlan versenygépe számára.

A balesetet megelőző ütközésről azóta már szintén felkerült a világhálóra egy rövid amatőr videó, melyből annyi látszik, hogy Flörsch és Daruvala egymás mellett haladva összeérnek.

A balesetnek Flörsch mellett több sérültje is volt. A kanyarban elütött Cuboj megúszta kisebb ágyéksérüléssel, őt már vasárnap este kiengedték a kórházból. Egy fotós is távozhatott már a kórházból, a májsérüléssel kezelt kollégáját viszont várhatóan még 10 napig bent tartják. A negyedik sérült egy pályabíró volt, neki az állkapcsa tört el, továbbá horzsolások, vágások keletkeztek az arcán és a hasfalán – rá is három-négy nap kórházi kezelés vár még.

Borítókép: Sophia Flörsch (Fotó: MTI/EPA)

További tartalmak