Musorujsag
Élő Eredmények

Ha Alonso Vettel Ferrariját vezette volna…

Ha Alonso Vettel Ferrariját vezette volna…

ESPN
Az ideinél gyengébb Ferrarival is majdnem bajnok lett Fernando Alonso, mégsem bánja, hogy hátrahagyta Sebastian Vettelnek a vörös masinát, amit még ma is vezethetne. A döntéseit nem bánta meg, a kevésbé tehetségeseket pártoló F1-ből viszont kiábrándult.

Sebastian Vettel idei szezonban elkövetett hibái és az év nagy részében jellemző erőviszonyokhoz képest korai bajnoki döntő ismeretében többen föltették a kérdést, vajon más versenyző többre vitte volna-e az idei Ferrarival. A hívei szerint Fernando Alonso jó eséllyel lett volna világbajnok idén Vettel helyén, hiszen 2012-ben egy mostaninál kevésbé versenyképes vörös géppel is csak a legutolsó versenyen bukott el, vagyis rosszabb helyzetből is hozott már ki ennél sokkal többet.

Csakhogy az Abu-Dzabiban búcsúzó spanyol idén nem egy Ferrarit, hanem egy, a szezon végére a középmezőny végére csúszó McLarent vezetett.

Nem kellett volna feltétlenül így lennie, az ő döntése volt. Amikor 2014-ben elhagyta Maranellót, egy 2016 végéig szóló szerződést bontott fel a Scuderiával, ráadásul esélye volt arra, hogy hosszú távon maradjon az olaszokkal. A 2014 tavaszán Stefano Domenicalit váltó csapatfőnök, Marco Mattiacci hároméves hosszabbítást kínált Alonso számára, aki 2019-ig kötelezhette volna el magát a csapathoz, ám miután ő az abban az évben nyújtott gyenge teljesítményüket látva bizonytalan volt, és feltételül szabta, hogy rossz eredmények esetén már a következő évben kiléphessen kontraktusából, a kölcsönös bizalomhiány miatt sem a hosszabbításra nem került sor, sem az együttműködés nem folytatódott.

Vajon mi lett volna, ha? Az ESPN megkérdezte Alonsót, ő nyert volna-e Vettel idei Ferrarijával, válasza pedig diplomatikus, de sokat sejtető volt. „Ez csak elmélkedés. Sosem tudhatjuk. Az biztos, hogy ennél rosszabb Ferrarikkal is álltam harcban a legvégéig a bajnoki címekért, de az is előfordul, hogy egy szezonban versenyképes autód van, és balszerencsés vagy pár futamon, és már nem harcolhatsz tovább a bajnokságért.”

Alonsót nem először kérdezték arról, nem bánta-e meg a ferraris szerződésbontását, ám ő már korábban kifejtette, a bajnoki vereségek annyira megviselték őt és a kapcsolatukat, hogy elképzelhetetlennek tartotta volna még pár évet lehúzni a Scuderiával és újabb bajnoki kudarcokat elviselni.

Fernando Alonso öt idényt töltött vörösben (Fotó: xpbimages.com) Fernando Alonso öt idényt töltött vörösben (Fotó: xpbimages.com)

Továbbra is tartja, hogy a gyakran balszerencsésnek vagy hibásnak tartott döntéseinél nem gondolkodhatott volna jobban az akkori helyzetében. „Nem igazán bántam meg semmit. Ha előre tudnád az eredményt, talán másképp csinálnál dolgokat. De nekem 2009-ben a Ferrarihoz kellett mennem, mivel lehetőségem nyílt rá, és mindenki a Ferrarinál akar versenyezni. A Ferrari nem volt versenyképes, de így is jó móka volt, és így is az utolsó versenyig harcban álltam a bajnoki címekért. Aztán 2015-ben a McLaren és a Honda felállása is vonzó volt, mindenki egyetértett abban a paddockban, hogy sikeres lehet, ezért nagy reményekkel csatlakoztam a projekthez, elköteleztem magam, de nem sikerült. De még így is jó munkát végeztünk a visszatéréssel, és hogy sosem adtuk fel.”

„2009-ben távoztam a Renault-tól, de a Renault azóta sem nyert világbajnokságot, és nem dominált a sportágban. Amióta 2014-ben elhagytam a Ferrarit, ők sem lettek bajnokok, nem dominálnak ők sem. Talán nem voltak sikeresek a választásaim, de az elhagyott csapataim sem váltak sikeressé. Nem is értem, az emberek miért gondolják, hogy folyamatosan rosszul választottam, hiszen az előzőleg választott csapataim sem nyertek.”

„Én boldog vagyok. Boldog, és a tizenhét év során meghozott döntéseimet azért hoztam, mert akkor azok voltak a helyes döntések. Egy döntésnél sosem gondolsz arra, hogy az talán téves lesz, azért választod azt az utat, mert helyesnek véled. Kristálygömb nélkül ma is ugyanezeket a döntéseket hoznám meg.”

Fernando Alonso (Fotó: MTI/EPA) Fernando Alonso (Fotó: MTI/EPA)

Az F1 elromlott, ő „mindent elért”

Bár reálisan nézve a McLaren-Honda kapcsolat már a bejelentésekor sem garantált gyors sikereket, félresiklásában Alonso szerint annak is nagy szerepe volt, hogy rosszul állították föl a 2014-től érvénybe lépő szabályokat, és ellehetetlenítették a kezdetben hátrányban lévők felzárkózását. A spanyol általában véve is úgy érzi, az F1 tesztkorlátozós és technikaközpontú szabályaival túlságosan is sarokba szorította az egyéniséget, és nem tagadja, ez vezetett oda, hogy ő kiábrándult a királykategóriából.

„A szabályváltozások rossz irányba mentek, hiszen ma nagyon kevés a mozgásterük a csapatoknak, nem használhatják a kreativitásukat, a stratégiáikat. Rögzített szabályok vonatkoznak mindenkire, megszabják az üzemanyag-átfolyási sebességet, ugyanazok a gumik állnak rendelkezésre, ugyanolyan súlyelosztást kell használni, ugyanazok a kötelező guminyomási értékek vonatkoznak mindenkire, ugyanaz a kerékdőlés… Ez bizonyos szempontból a kevésbé tehetségeseket segítette. Ők nagyon sokat gyakorolnak a szimulátorban, és úgy érkeznek egy új pályára, hogy már pontosan tudják, hol vannak a huppanók, a kerékvetők, melyek a kényes pontok, a versenyen pedig általában egy optimális út létezik a célig.”

„Minden azon múlik, hogyan spórolsz az energiával, a gumikkal, hogy mit mondanak neked a mérnökök, és csak követed az ő instrukcióikat. Kevés szerep jut a megérzéseknek a verseny bizonyos szakaszain, és általában nem is az a legideálisabb, ha próbálod a saját utadat járni. Amíg nem állt a rendelkezésünkre minden információ, sokkal több múlt rajtad és az autón vasárnap délutánonként, és az sokkal inkább szólt a versenyzők benyomásairól” – bírálta a jelen F1-ét.

Fernando Alonso (Fotó: XPB) Fernando Alonso (Fotó: XPB)

Hozzátette azonban, nem érez sértettséget, és nem azért fordít most hátat a sorozatnak, mert vakvágányra futott benne a pályafutása, és már esélye sincs sikeressé válni, nyerő csapathoz kerülni. „Az emberek tévednek, amikor erről döntésről beszélnek. Világosan elmagyaráztam ezt már a bejelentésemkor is: azért hagyom abba, mert nagyobb kihívások várnak rám a Forma–1-en kívül, mint itt. Nem azért döntöttem így, mert itt már nem nyerek, hiszen volt lehetőségem egy versenyképes csapathoz szerződni. Talán nem az első két legjobbhoz, de a harmadikhoz” – utalt a Red Bullra, amely bár ezt cáfolta, állítása szerint idén kétszer is ajánlatot tett neki.

„Azonban nemet mondtam, mivel tizenhét éve érkeztem az F1-be, két világbajnoki címet szereztem, több futamot nyertem, mint amiről valaha is álmodni mertem, és a pályafutásomnak ezen szakasza lezárult – sikeresen. Kipipáltam minden sort, most új listára van szükségem – ez az egyetlen ok. Van még elég energiám, az eredményektől függetlenül maradhattam volna még, de tizenhét év után, miután már mindent elértem, szerintem ez a megfelelő pillanat.”

Borítókép: Fernando Alonso (Fotó: XPB)

További tartalmak