Vandoorne: Jókor távozom…

A csapattól – és ezzel együtt a királykategóriától is – búcsúzó Stoffel Vandoorne úgy érzi, második csalódást keltő szezonja végén épp jókor hagyja el a McLarent, és kezd új fejezetet autóversenyzői pályafutásában.

Stoffel Vandoorne (Fotó: XPB)

Mikor bemutatkozott, Vandoorne-t a jövő egyik legnagyobb tehetségének tartották, két évvel később viszont be nem váltott ígéretként hagyja el a McLarent és a Forma–1-et. A belga az elmúlt két évben folyamatosan elmaradt csapattársától, Fernando Alonsótól, és hiába lett egyre tapasztaltabb, nem tudta fölvenni a királykategória ritmusát.


Pályafutása következő állomása a Forma–E lesz, nem sokkal az F1-es búcsút követően, amire érzése szerint jókor kerül sor a kiábrándító 2018-as szezon végén. Bár útját a csapat adta ki, ezzel kapcsolatban elmondta, nem haragszik kollégáira…
Stoffel Vandoorne (Fotó: XPB) Stoffel Vandoorne (Fotó: XPB)„Bár az F1-es csapatnál két évet töltöttem, a McLarennel öt évig dolgoztam együtt, szóval sokakra barátként tekintek már” – nyilatkozta a búcsúhétvége előtt. „Remek a kapcsolatom a csapattal, és életem jelentős részét töltöttem itt. Az utolsó futamom McLaren-versenyzőként eléggé érzelmes lesz most vasárnap, de úgy érzem, épp a megfelelő pillanatban fogom lezárni ezt a fejezetet a versenyzői pályafutásomban” – tette hozzá őszintén.


Az új fejezet kezdetére Abu-Dzabi után nem kell sokat várnia, a Forma–E 2018-2019-es szezonja ugyanis már decemberben kezdetét veszi. „Izgatott vagyok az új kihívás miatt, ami hamarosan el is kezdődik. De előbb mindent ki szeretnék élvezni a következő hétvégén, ami azzal jár, hogy F1-es versenyző vagyok. Vegyes érzelmekkel utazom Abu-Dzabiba. A lehető legjobb eredményt akarom majd elérni, hogy erősen búcsúzzunk” – zárta gondolatát


Vandoorne tehát már előre tekint, az F1-es kalandot pedig egyelőre lezártnak tekinti. Két éve alapján a sportág szurkolói átlagos pilótaként emlékezhetnek majd rá, a szintén McLaren-nevelt, és korábbi Forma-Renault-beli ellenfél, Kevin Magnussen viszont búcsúja kapcsán elmondta, a belgában több volt, amint amennyit láttunk. „Az F1 egy nagyon kemény környezet. Stoffel jó versenyző. Idén rosszabbnak tűnt, mint amilyen igazából. Megérdemelné, hogy az F1-ben legyen, de a körülmények sz*rok voltak számára. Jó lesz abban, amit most fog csinálni, és ha a visszatérés lehetségessé válik, soha senki sem fog nemet mondani” – nyilatkozta a dán.  
Stoffel Vandoorne (Fotó: XPB) Stoffel Vandoorne (Fotó: XPB)