Hivatalos: Ocon a Mercedes tartalékosa lesz

A Mercedes sportigazgatója, Toto Wolff megerősítette, 2019-ben Esteban Ocon lesz a csapat teszt- és tartalékversenyzője. Ezzel biztossá vált, hogy a fiatal francia jövőre nem lesz ott a rajtrácson, 2020-ban viszont adott esetben már Mercedes-pilótaként térhet vissza.

Esteban Ocon (fotó: XPB)

Ocon az előző két évet a Force Indiánál töltötte, innen azonban távoznia kell, az új tulajdonos, Lawrence Stroll ugyanis fiának, Lance-nek ad majd lehetőséget az istállónál, a kanadai csapattársa pedig Sergio Pérez lesz. Az Ocon pályafutását támogató Mercedes több csapathoz is megpróbálta bejuttatni védencét, a tárgyalások azonban mind kudarccal végződtek.


Az utolsó esély a Williams lehetett volna, ők azonban csütörtökön hivatalosan is bejelentették, hogy Robert Kubica lesz George Russell csapattársa, Ocon előtt tehát ez az ajtó is bezárult. Pénteken aztán főnöke bejelentette, jövőre a Mercedes tartalékosa lesz, tehát nem lesz ott a mezőnyben.
Esteban Ocon (Fotó: XPB) Esteban Ocon (Fotó: XPB)


„A terveink elég egyértelműek” – jelentette ki Toto Wolff. „Nagyon közel lesz a Mercedeshez. Ő lesz a tartalékversenyzőnk, a harmadik számú pilótánk. Reméljük, hogy tesztelni is tud majd a csapattal. Megnézzük, milyen lehetőségek lesznek az előszezonban, és az évad során, döntés viszont erről még nem született. Nagyon sok időt tölt majd a szimulátorban, hogy bizonyságot nyerhessünk arról, készen áll” – folytatta az osztrák szakember.


A Mercedes finn pilótájának, Valtteri Bottasnak a szerződése 2019 végén lejár, Ocon tehát adott esetben már 2020-ban csatlakozhat az ezüstösökhöz állandó pilótaként. Persze ehhez meg kell győznie főnökeit a következő szezon során, valamint arra is „szüksége lesz”, hogy Bottas gyenge idényt teljesítsen, megnyitva ezzel a kapukat a pilótacsere előtt.


Wolff korábban elmondta, mindenképpen szeretnének majd jó ülést szerezni Oconnak 2020-ra, és ő maga is bízik abban, hogy csak rövid ideig kell majd a „kispadon” ülnie. „Végig itt leszek majd a Forma–1-es paddockban, és igyekszem annyi kilométert megtenni az autóval, amennyit csak lehet” – nyilatkozta a francia. „A Mercedesszel közösen jó lehetőséget látunk arra, hogy 2020-ban visszatérjek. Remélhetőleg erre sor kerül majd, és erősebb lehetek, mint most” – tette hozzá.
Esteban Ocon (Fotó: XPB) Esteban Ocon (Fotó: XPB)