Alonso „legjei”: nála Schumacher maradt az etalon

Az utolsó F1-es versenyére készülő Fernando Alonso megnevezte legnagyobb ellenfelét, legjobb versenyeitt, 18 szezonja legszebb mozzanatait, és a hátrahagyott örökségéről is beszélt.

Fernando Alonso és Michael Schumacher 2006-ban Interlagosban (Fotó: XPB)

Arról, mik voltak a legszebb mozzanatai az F1-es pályafutásának:


„A Lewisszal közös 2007-es szezonom… (nevet) Komolyra fordítva: szerintem a versenyeknél, emlékeknél és győzelmeknél fontosabb, hogy az F1-es időszakom legjobb hozadékát azok az emberek jelentették, akikkel együtt dolgozhattam. És akikkel az életem felét megoszthattam. Harminchét vagyok, tizennyolc éve versenyzem itt, ami a fél életem volt. Nagyon sok tehetséges mérnökkel, tervezővel, szerelővel dolgozhattam, sok embert ismerhettem meg a médiából. Mi mind ugyanabban osztozunk a szezonok során, és számomra ez a legjobb része, erre fogok leginkább emlékezni az F1-ből. Arra, hogyan viszonyulunk az egész hétvégéhez, a nagydíj filozófiájára, a felkészülésre, a csapat odafigyelésére. Most, hogy több sorozatban is versenyzem, látom, hogy az F1 egy lépcsőfokkal feljebb áll a szakértelem tekintetében. Itt minden héten, minden alkalommal mindenben a tökéletességre törekszel, számomra pedig ez jelenti a legszebb oldalát az itt töltött időszaknak.”
Fernando Alonso a McLaren szerelőivel (Fotó: XPB) Fernando Alonso a McLaren szerelőivel (Fotó: XPB)


A legjobb versenyéről:


„Több futam is volt, ami kiemelkedett a többi közül az alapján, ahogyan teljesítettem, ahogyan levezényeltük a versenyt. Ha egyet kéne választanom, a 2012-es valenciai győzelem lenne az. Azt a versenyt egy normális világban soha többé nem tudnánk újra megnyerni. Megismételhetnénk százszor, kilencvenkilencszer nem lennénk elsők. Jól taktikáztunk, jól sikerültek az előzések, sok kockázatot vállaltunk, és minden összejött. Az autó nem volt valami gyors azon a hétvégén, még a Q3-ba sem kerültünk be vele. A versenyen ha jól emlékszem, leköröztem Felipét (Massa, az akkori csapattársa) tíz körrel a vége előtt, szóval nem domináltunk aznap, de mégis sikerült nyernünk.”
Fernando Alonso a 2012-es valenciai Európa Nagydíj dobogóján (Fotó: XPB) Fernando Alonso a 2012-es valenciai Európa Nagydíj dobogóján (Fotó: XPB)


F1-es pályafutása legnehezebb ellenfeléről:


„Nehéz egyet választani. Ha mégis ki kéne emelnem egyet, Michael (Schumacher) lenne az. Nincs ennek különösebb oka, csak annyi, hogy amikor én a Forma–1-be érkeztem, Michael uralkodott a sportágban. Gokartozol, és azt látod, hogy ő nyer, különböző kategóriákba lépsz, és azt látod, hogy még mindig ő nyer. Aztán egyszer csak azon kapod magad, hogy egymás ellen harcoltok… Ezek a küzdelmek érzelmi oldalról nézve voltak különlegesebbek akkoriban. Ha választanom kell, tehát Michaelt választanám, de érzelmi okokból, nem technikai okokból. Innen nézve talán a jelenlegi a legtehetségesebb generáció, mivel manapság mindenki sokkal felkészültebben érkezik, sokat ülnek a szimulátorban, különböző versenyzőprogramok tagjai. Emiatt olyan szinten állnak, amikor megérkeznek az F1-be, amilyenről egy-két évtizeddel ezelőtt álmodni sem lehetett.”
Fernando Alonso a 2005-ös imolai dobogón Michael Schumacherrel (Fotó: xpbimages.com) Fernando Alonso a 2005-ös imolai dobogón Michael Schumacherrel (Fotó: xpbimages.com)


Arról, amit az ő sikerei Spanyolország és Asztúria számára jelentettek:


„Nagyon büszke vagyok erre. Csak az idő múlásával ébredsz rá, mennyien követik a sportágat Spanyolországban, mennyien látogatnak el Oviedóba a múzeumomba, és hányan kezdik el kipróbálni a gokartozást. Nagyon sokan kezdték el követni az F1-et és általában az autósportokat az országomban, ahol ennek nem is volt hagyománya, hiszen még csak nem is közvetítették az F1-es versenyeket a kétezres évek elején, és ez csak velem kezdődött 2003-ban. Mára pedig megvalósult az elképzelhetetlen: Spanyolországban az F1 a második-harmadik legnépszerűbb sportág. Erre igazán büszke vagyok.”
Fotó: XPB Fotó: XPB


Arról, milyen örökséget hagy hátra:


„Mindig próbáltam a legjobbamat nyújtani, minden csatában, minden körülmények között, a feszült helyzetekben. Azzal, hogy sokat dolgozok együtt a gokartos gyerekekkel, tevékenykedek a múzeumomban, próbálok visszaadni valamit a szurkolóknak és az új generációnak. Megpróbálom átadni azt a tudást, amit az évek alatt összegyűjtöttem, valamint olyan feltételeket biztosítani, amiket én akkoriban talán még nem kaptam meg. Ha megvannak az álmaik és a tehetségük, én próbálok segíteni nekik.”

A 4 legjobb F1-es versenye:


A Forma–1 hivatalos honlapja a spanyolt búcsúversenye előtt arra kérte, nevezze meg a 2001 óta teljesített négy legjobb versenyét. Alonso a már említett valenciai futam mellett – melyen a 11. helyről indulva nyert – az alábbi versenyeket választotta:


1. Európa Nagydíj, 2010 – Valencia:
2. Brazil Nagydíj, 2005 – Interlagos:
3. Olasz Nagydíj, 2010 – Monza:
4. Monacói Nagydíj, 2007 – Monte-Carlo: