Musorujsag
Élő Eredmények

Itt kezdődik 2019: elrajtolt az évzáró F1-es teszt!

Itt kezdődik 2019: elrajtolt az évzáró F1-es teszt!

Boxutca
Kedden és szerdán utolsó útjukat teljesítik a 2018-as Forma–1-es autók, a hattyúdal viszont már a jövő évi felkészülésről szól. Kimi Räikkönen teljesítette első köreit a Sauberrel, de számos társa s most debütál új csapatánál.

Az évzáró abu-dzabi kétnapos kollektív teszt hivatalosan egy gumiteszt, melyen a mezőnynek először van lehetősége alaposabban is felmérni a Pirelli által 2019-re gyártott abroncsokat. Azokat ismerős színkombinációval, de már kacifántos nevek helyett számozással különböztetik meg egymástól. Ennek megfelelően a legkeményebb 1-es verzió kék oldalfalú, a 2-es fehér, a 3-as sárga, a 4-es lila, az ötös pedig rózsaszín. Az öt típus mellett lesz még egy hatodik is, mely egyelőre jelöletlen – a Pirelli összesen hat különböző variációt fejlesztett, melyek közül egyet azonban ejteni tervez az idénykezdésig.

Miután gumitesztről van szó, a csapatoknak nincs lehetőségük 2019-es aerodinamikai megoldásokat tesztelni. A szabályváltozásokkal kiszélesedő első szárnyak használata például kimondottan tilos lesz. A Mercedesnek ugyanakkor egy okos trükkel sikerült egy kiskaput találnia. Lewis Hamilton már az abu-dzabi hétvégén speciális, a hátsó kerekek elé helyezett nyomásérzékelő szenzorokkal versenyzett azért, hogy azokat a teszten is használhassa (az autókat a hétvégi konfigurációval kell futtatni). A címvédő csapat ennek segítségével pontosabban fel fogja tudni mérni az új hátsó kerekek aerodinamikai hatásait, és ezzel némi lépéselőnyre tehet szert riválisaival szemben.

George Russell (Fotó: XPB) George Russell (Fotó: XPB)

A kétnapos teszt azonban nem csak a gumik miatt szól már 2019-ről, hiszen a csapatok jó része már a jövő évi versenyzőivel dolgozik együtt, ami különösen a csapatváltók esetében fontos.

A keddi nap egyik főszereplője Kimi Räikkönen, aki 2001-es F1-es debütálása óta először körözhet egy Sauber-autóval. A finn a reggeli órákban már teljesítette is első köreit a C37-es konstrukcióval. Miután hivatalosan még a Ferrari alkalmazottja, és csak az ő külön engedélyükkel válthatott csapatot már most, a finn hófehér overallt és fekete sisakot használ. A Sauber orrán viszont már ott virít a jól ismert 7-es rajtszáma.

Szintén jövő évi versenyzőjét foglalkoztatja már kedden a McLaren, ahol Lando Norrisé a terep, míg a Williams a nap folyamán mindjárt mindkét 2019-es versenyzőjének lehetőséget biztosít. A délelőtt a friss Forma–2-es bajnoké, George Russellé, aki a tervek szerint délután adja át a volánt a 8 év után visszatérő Robert Kubicának.

Ugyancsak újdonság volt kedd reggel, hogy Lance Stroll már a Force India szerelésében bukkant fel a boxutcában. A rózsaszínekkel egyelőre ugyan Sergio Pérez dolgozik, a kanadai délután várhatóan kipróbálhatja az autóját. Ennek kapcsán érdekesség, hogy a silverstone-iak hivatalos bejelentést továbbra sem tettek Stroll szerződtetéséről…

Lance Stroll (Fotó: XPB) Lance Stroll (Fotó: XPB)

Több csapat a tapasztalt versenyzőjével kezdte a tesztet, a Mercedesnél Valtteri Bottasé, a Ferrarinál Sebastian Vettelé, a Red Bullnál Max Verstappené, a Reanult-nál Nico Hülkenbergé a kedd. Mások fiataloknak adnak lehetőséget: a Haas mindkét napra kimenőt adott állandó versenyzőinek: kedden Pietro Fittipaldi, szerdán Lois Delétraz vezethet életében először F1-es autót.

A Toro Rosso eközben Sean Gelaellel dolgozik. A csapat bár hétfőn megerősítette, hogy Alexander Albon lesz Danyiil Kvjat jövő évi csapattársa, miután Gelaelnek a gárdával kötött szerződése előre garantálta a mostani tesztnapot, Albonnak februárig várnia kell az első tesztjére.

A tesztnapok magyar idő szerint reggel 6-tól délután 15 óráig tartanak (helyi idő szerint 9-től 18-ig). A nyitónapon két óra elteltével Sergio Pérez jegyzi a legjobb köridőt (1:37,976), őt Sebastian Vettel (1:38,429) és Max Verstappen (1:38,538) követi. Räikkönen neve egyelőre a tabella alján található. Már egy piros zászlós megszakításra is sor került: percekkel a második óra letelte előtt Fittipaldi alatt állt meg a Haas a pályán, a csapat által egyelőre be nem azonosított műszaki hibával.

Szerdán újabb csapatváltó debütálók jönnek: a Red Bullnál Pierre Gasly tesztel, a McLarennél bemutatkozik a Renault által elengedett Carlos Sainz, a Saubernél autóba pattan Antonio Giovinazzi, Danyiil Kvjat pedig egy év kihagyás után ismét Toro Rossót vezethet.

Az abu-dzabi teszt tervezett beosztása:

Csapat kedd szerda
Mercedes Valtteri Bottas Valtteri Bottas
Ferrari Sebastian Vettel Charles Leclerc
Red Bull Max Verstappen Pierre Gasly
Renault Nico Hülkenberg Artyom Markelov
Haas Pietro Fittipaldi Louis Delétraz
McLaren Lando Norris Carlos Sainz
Force India Sergio Pérez/Lance Stroll Sergio Pérez/Lance Stroll
Sauber Kimi Räikkönen Antonio Giovinazzi
Toro Rosso Sean Gelael Danyiil Kvjat
Williams George Russell/Robert Kubica Robert Kubica/George Russell

Borítókép: Kimi Räikkönen (Fotó: XPB)

További tartalmak