Musorujsag
Élő Eredmények

Brown: A következetlen csapatvezetés eredménye volt a rossz autó

Brown: A következetlen csapatvezetés eredménye volt a rossz autó

GMM
A McLaren ügyvezetője, Zak Brown úgy érzi, az idei javíthatatlan versenyautó, és a vártnál gyengébb eredmények az előző évek következetlen csapatvezetésének volt az eredménye, ez a probléma ugyanis többször fölütötte a fejét.

Hiába vett búcsút a Hondától, és kezdett együttműködésbe a Renault-val, a McLaren nem tudta megvalósítani kitűzött céljait, sőt a szezon végére még vissza is esett az erősorrendben, ahol már kezdetben sem azt a pozíciót foglalta el, amit az új motorpartner érkezését követően célba vett (vagyis a negyedik helyet, a középmezőny élén).

A vezetők nemrég elmondták, ez javíthatatlan autójuknak volt köszönhető, ami nem reagált a fejlesztésekre, hiszen alapvető problémái voltak. Az ügyvezető, Zak Brown most rámutatott, a gép azért lett olyan, amilyen, mert nem volt meg a szükséges következetesség a csapat élén.

Való igaz, az elmúlt években számos változás történt: először Ron Dennisnek kellett távoznia, valamint néhány a brit szakemberhez „hűséges” vezetőnek, majd megérkezett a Brown neve által fémjelzett főnökség, de még idén is voltak cserék: a szezon során például menesztették az addigi csapatvezetőt, Érc Boullier-t, és a helyére Gil de Ferrant ültették.

Zak Brown (Fotó: XPB) Zak Brown (Fotó: XPB)

„A probléma, ami ide juttatott bennünket már évek óta formálódott” –nyilatkozta Brown az El Mundo Deportivónak. „Ha össze kellene foglalnom, azt mondanám, a következetlen vezetés volt a ludas. Senkire sem akarok mutogatni, de ez a fókuszáltság hiányának volt az oka, ami az igazgatótanácstól lefelé mindenkire jellemző volt: befektetések, cégek egyesítése, csapatvezetők és vezérigazgatók távozása és érkezése, majd végül a figyelem hiánya” – magyarázta.

Ez teremtette meg a problémát. Az emberek nem rendelkeztek egyértelmű célokkal és felelősséggel. Végső soron ennek az eredménye volt az idei gyenge autó. A struktúra miatt, a szervezet miatt. Egyénenként ugyanis mindenki tehetséges. Világbajnoki címeket nyertünk, és több mint 100 dolgozó itt van velünk vagy 20 éve. Nem felejtették el, hogyan kell nyerni. Egészen egyszerűen hiányzott a megfelelő irányítás” – fogalmazott az amerikai szakember.

Végül kiemelte, már sikerült rátalálniuk a helyes útra. „Most a felépülés útján járunk. A fejlesztések jól haladnak, jól kommunikálunk egymással, jó a csapatmunka, és nem hiányzik a felelősség sem. Mindenben, amiben le voltunk maradva, most jók vagyunk. Addig, amíg nem vittük pályára az új autót, az emberek nem láthatják a fejlődést. Azt hiszem, az idei év volt a mélypont. Keményen dolgozunk azon, hogy visszavághassunk, de ehhez időre lesz szükségünk” – zárta gondolatát.

Fernando Alonso "lovagol" a naplementébe (Fotó: XPB) Fernando Alonso  (Fotó: XPB)
Borítókép: McLaren (Fotó: XPB)

További tartalmak