Díjazták a bajnokokat, Räikkönen ellopta a show-t

A 2018-as szezon bajnokai átvették jól megérdemelt trófeáikat a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) szentpétervári díjátadóján, ahol hiába jelent meg a motorsportok világának színe-java, a figyelem először Sebastian Vettel bajszára összpontosult – majd jött Kimi Räikkönen…

Sebastian Vettel és Kimi Räikkönen (Fotó: FIA)

Az FIA a szokásoknak megfelelően az idei évben is egy díjátadó gálával zárta a szezont, melynek 2018-ban az oroszági Szentpétervár adott otthont. Az esemény fénypontja – papíron legalábbis – a Forma–1 világbajnokának megkoronázása volt, Lewis Hamilton pedig a „protokollnak megfelelően” át is vette a legfényesebb trófeát (pályafutása során ötödször) az FIA elnökétől, Jean Todtól.


„Először is szeretnék gratulálni mindenkinek, aki díjat kapott a mai napon” – kezdte köszönőbeszédét a brit klasszis. „A csapatomnak is. Megtisztelő, hogy már hatodik éve a Mercedesszel lehetek. Őrület, hogy ez már a 12. szezonom volt. Nagyszerű érzés most itt lenni. Nem tudom, a többi bajnok, hogy van vele, de ez is csak egy átlagos napnak tűnik, viszont óriási megtiszteltetés, hogy itt lehetek, és átvehetem ezt a trófeát” – folytatta.


Mivel Hamilton egyre közelebb kerül Michael Schumacher rekordjaihoz, a műsorvezető rákérdezett, milyen tervei vannak a jövőre nézve, a német legenda utoléréséhez ugyanis már „csak” két bajnoki siker hiányzik. „A hetedik bajnoki cím sosem volt cél számomra. Nem ezt vettem célba. Gyerekkoromban Ayrton (Senna) volt a kedvencem, azt akartam elérni, amit ő. Egy 10 órás tárgyalás után most aláírtam még egy kétéves szerződést. Próbálkozni fogok. A következő szezon kemény lesz. Izgatott vagyok a folytatás miatt, de jó, hogy most pihenhetünk egy kicsit” – magyarázta.
 

Noha Hamilton díjazását szánták az est fénypontjának, a Ferrari versenyzői (visszavágva kicsit a bajnoki sikerért) ellopták a show-t a brit elől. Először mindenki Sebastian Vettel bajuszával volt elfoglalva, ami a legendás Nigel Mansellt idézte, később pedig Kimi Räikkönen került a figyelem középpontjába, aki láthatóan remekül érezte magát a gálán…


A királykategória bronzérmeseként díjazott finn – aki feltehetően nem hagyta ki az alkalmat, hogy megkóstolja az igazi orosz vodkát, ha már az ital szerepelt is a hivatalos kínálatban – csapattársával és a Forma–3 bajnokaként szintén díjazott Mick Schumacherrel is kedélyesen diskurált, majd miután megtalálta a helyét Vettel mellett a második és a harmadik helyezett díjazásakor, lelkesen fogadta a gratulációkat és éltette márkatársát.


Az F1-es mezőny tagjai közül a három „érmes” mellett Charles Leclerc is jutalomban részesült: a fiatal monacóit ismét az év újoncává választották, azt követően, hogy tavaly zöldfülűként megnyerte az F2-es bajnokságot, idén pedig roppant meggyőzően teljesített a Sauberrel első F1-es évében. Rajta kívül Hamiltonnak is volt még egy jelenése, ő kapta ugyanis az év személyiségének járó különdíjat. Természetesen a Williams 2019-s újoncát, George Russellt is díjazták F2-es bajnoki sikere okán.


A Red Bull versenyzője, Daniel Ricciardo is jelölt volt az év akciójelenete kategóriában (ennek a díjnak a sorsáról a szurkolók döntöttek szavazással) a Kínai Nagydíjon, Valtteri Bottas ellen bemutatott, futamgyőzelmet érő előzésével, ezt a különdíjat azonban végül nem az ausztrál kapta, hanem a Ford rali-csapatának finn versenyzője, Teemu Suninen látványos mentéséért.


A gála közvetítését bárki visszanézheti az FIA Facebook-oldalán, ahol az eseményt élőben is közvetítették, ez a videó pedig IDE KATTINTVA  továbbra is elérhető.
Jean Todt és Lewis Hamilton (Fotó: FIA) Jean Todt és Lewis Hamilton (Fotó: FIA)