Musorujsag
Élő Eredmények

Honfitársa védelmébe vette Bottast

Honfitársa védelmébe vette Bottast

GMM
Noha Valtteri Bottas szezonja nem volt hibamentes, és elmaradt a várakozásoktól, a finn túl kemény volt önmagához, amikor teljesítményét értékelte, hiszen sok külső tényezőn is közrejátszott abban, hogy győzelem nélkül maradt – véli a honfitárs, Mika Salo.

Miközben a csapattárs, Lewis Hamilton tizenegy futamon is elsőként ért célba, a szezon végén pedig ötödik alkalommal is elhódította a bajnoki címet, Bottas a hibridéra első olyan Mercedes-pilótájává vált, aki győzelem nélkül zárta az évet. Emiatt többen komoly kritikával illették, és ő sem kímélte magát, amikor pályafutása leggyengébb szezonjaként jellemezte az ideit.

Elmondta, jövőre teljesen más hozzáállással kell versenyeznie, de tudja, nem lesz könnyű dolga, hiszen a Mercedes harmadik számú pilótája, Esteban Ocon az ő helyére hajt. Főnöke, Toto Wolff eközben azért aggódik, hogy az idei nehézségek 2019-re is rányomják bélyegüket.

Valtteri Bottas és Lewis Hamilton (fotó: XPB) Valtteri Bottas és Lewis Hamilton (fotó: XPB)

Bottas tehát nincs könnyű helyzetben, sem ami eredményeit, megítélését és önbecsülését illeti. Honfitársa, a korábban a Ferrarinál is versenyző Mika Salo azonban védelmébe vette, mondván sokszor nem rajta múlt, hogy nem jött össze a győzelem. „Legalább fölismerte, hogy mik a gyenge pontjai, és a télen azon lesz, hogy jövőre ezek már ne hátráltassák” – kezdte a finn.

„Nem lesz más választása, minthogy teljesen újraindítsa magát, és tiszta lappal kezdje a következő szezont” – tanácsolta. „Idén nagyon sok minden alakult rosszul számára. Baku borzalmas volt az ő szemszögéből” – utalt az azeri futamra, ahol vezető helyről esett ki egy defekt miatt.

„Ha ez nem történik, akkor az után a futam után vezethette volna a világbajnokságot is. És onnantól kezdve pedig ki tudja, mit hozott volna az év” – folytatta Salo, majd kiemelte, Baku csak egy a sok balszerencsés, Bottas számára kedvezőtlen történés közül. „Annyi sok apróság volt, ami egyszerűen balszerencsésen jött ki. Ezek nem olyasmik, amiket Valtteri csinált rosszul. Viszont ha a mentális oldalt nézzük, akkor mind nagyon rosszul érintette őt” – utalt többek között arra, hogy miután Hamilton pontelőnye jelentőssé vált, a Mercedes már inkább a britnek kedvezett.

Valtteri Bottas Bakuban (Fotó: XPB) Valtteri Bottas Bakuban (Fotó: XPB)
Borítókép: Valtteri Bottas (fotó: XPB)

További tartalmak