Vettel: Még messze voltunk a Mercedestől

Sebastian Vettel örül, hogy a Ferrari visszatért a győztesek útjára, és újra harcolhat a bajnoki címért, az egész szezont tekintve viszont továbbra is úgy érzi, elmaradtak még a Mercedestől a végső sikerért folyó küzdelemben.

Sebastian Vettel (Fotó: Ferrari)

A tavalyi szezont követően Vettel és a Ferrari 2018-ban is ki tudta hívni Lewis Hamilton és a Mercedes kettősét, a bajnoki címet azonban ismét a csillagosok hódították el. Vettel és a Ferrari hibái ugyan „megkönnyítették” a címvédő dolgát, a német úgy érzi, ezek nélkül sem érhettek volna föl a csúcsra, hiszen mindent összevetve még elmaradnak ellenfelüktől.


Ennek ellenére Vettel örül, hogy ismét részt vehetett a bajnoki címért folyó küzdelemben, még akkor is, ha nem sikerült megszereznie az ötödik koronát, amire 2013 óta vár. „Először is, szerintem jó helyzetben vagyunk, hiszen harcolhattunk a bajnoki címért” – nyilatkozta az FIA gálája előtt.


„Egyértelmű, hogy az utolsó bajnoki címemet követő évek nem voltak egyszerűek. Szóval, szerintem mindenképpen pozitív, hogy az előző két évben olyan helyzetbe kerültünk, melyben már harcolhattunk a bajnoki címért, kihívók lehettünk. De ha az ember megnézi az egész évet, akkor szerintem látszik, hogy összességében még mindig messze voltunk” – hangsúlyozta.
Sebastian Vettel (Fotó: Ferrari) Sebastian Vettel (Fotó: Ferrari)


A bajnoki küzdelemmel kapcsolatban elmondta, a Ferrari az év második felében visszaesett, miközben Hamilton és a Mercedes nagy rohamot indított. „Félúton még nagyon jónak tűnt a helyzet, és még a belga valamint az olasz futam is jó volt. Ezt követően viszont jelentős teljesítménycsökkenésben volt részünk, ami nyilvánvalóan nehéz volt a csapat számára. Ugyanakkor Lewis és a csapata nagyon erős lett, sok pontot gyűjtöttek, és a távolság megnőtt” – magyarázta.


Ennek ellenére ő maga egészen az utolsó pillanatig (matematikailag Mexikóban veszítette el az esélyt) úgy ült autóba, hogy még megszerezheti a bajnoki címet. „Az ember mindig hisz, és hajlamos arra, hogy a végsőkig küzdjön. Nekem Mexikóban vált egyértelművé, hogy ez lehetetlen lesz. Addig nem követtem a pontállást. Persze tudtam, hogy nem nekünk kedvez a helyzet” – fogalmazott.


Kettejük közül tehát Hamilton lett ötszörös világbajnok, Vettel viszont elmondta, elsősorban nem az motiválja, hogy ő is elérje ezt a számot. „Az már luxus, hogy ilyen sok bajnoki címre gondolhat az ember. Engem az motivál, hogy a Ferrarival nyerjek. Ez az én célom, ez hajt engem. Egyértelmű, hogy még nem értünk el ehhez a ponthoz, viszont a következő szezonban újra meg fogjuk próbálni” – zárta gondolatát bizakodva az idei ezüstérmes.
Sebastian Vettel (fotó: Ferrari) Sebastian Vettel (fotó: Ferrari)