Hülkenberg: Fejlődnünk kéne…

A csapat német versenyzője, Nico Hülkenberg tudja, a Renault-nak 2019-ben is folytatnia kéne fejlődését, a szabályváltozások pedig segíthetnek is az alakulaton, ugyanakkor nem mer komolyabb jóslatokba bocsátkozni.

Nico Hülkenberg (Fotó: XPB)

Bár sikerült megvalósítaniuk az idei évre kitűzött célt, és a középmezőny élén végeztek, a Renault továbbra is komoly lemaradásban volt a Mercedeshez, a Ferrarihoz és a Red Bullhoz képest. A negyedik helyért folyó küzdelemben ezen felül nagyon jól jöttek számukra a Haas hibái, és a Force India lenullázása (a Belga Nagydíj előtt elvették a rózsaszínek pontjait).


Ráadásul autójukkal sem voltak végig elégedettek: versenyzőik többször elmondták, túl azon, hogy az erőforrás tekintetében továbbra is komoly elmaradásban vannak, a karosszériával kapcsolatos fejlesztések sem voltak mindig tökéletesek.
Nico Hülkenberg (fotó: XPB) Nico Hülkenberg (fotó: XPB)A csapat célja tehát ezeknek a problémáknak az orvoslása, valamint az élmezőnnyel szembeni lemaradás csökkentése lesz. Eddig fejlődésük alapján kitűzhetnek ilyen ambiciózus célokat, Hülkenberg szerint pedig kell is, főleg annak fényében, hogy jövőre ismét változnak a technikai szabályok, ami papíron megkavarhatja az erőviszonyokat. „Ambiciózusnak kell lennünk” – kezdte.


„De mindig nagyon nehéz a dolgunk – ilyenkor mindig sok a spekuláció. Tudjuk, hogy min dolgozunk, és az szerintem egyáltalán nem rossz, de ha a többiekről van szó, akkor sötétben tapogatózunk. Az új első szárnnyal egyértelmű, hogy tiszta lapot kapunk. Nagyon nehéz így jósolni, de az szükséges, hogy kitűzzünk magunk elé bizonyos célokat. Van lemaradásunk, és ezt csökkenteni kellene. Gyári csapatként nagyobb előrelépést kellene tennünk” – fogalmazott a német.


Noha jól tudja, több területen is javulniuk kell, Hülkenberg elégedett a Renault eddig elért fejlődésével. „Számos területen fejlődtünk, főleg a csapatstruktúra tekintetében. Jó alapokat fektettünk le ahhoz, hogy a következő két évben tovább javuljunk. Ami a technikai részt, tehát magát az autót illeti, idén nem tudtunk teljes mértékben megfelelni annak, amit el akarunk érni, tehát ezen dolgoznunk és javítanunk kell. De ha mindent összevetünk, akkor szerintem sikerült egész szépen fejlődni, hiszen a hatodikról a negyedik helyre léptünk elő” – zárta gondolatát.
Nico Hülkenberg (Fotó: XPB) Nico Hülkenberg (Fotó: XPB)