Musorujsag
Élő Eredmények

Räikkönen, Vettel: a csapattársak változnak, a barátság állandó

Räikkönen, Vettel: a csapattársak változnak, a barátság állandó

Blick, Auto Motor und Sport, Crash
Hiába versenyeznek mostantól más csapatban, Kimi Räikkönen szerint mit sem fog változni a kapcsolatuk Sebastian Vettellel. A német közben Charles Leclerc-re is csak egy újabb ellenfélként tekint.

Kicsit talán be volt csiccsentve Kimi Räikkönen az FIA szentpétervári év végi díjátadó gáláján, ám abból, ahogyan Sebastian Vettelt éltette és ölelgette, így is egyértelműen kiderült, mennyire jó a viszonya a némettel. A Ferrari számára e régre, úgy 2007-ig visszanyúló barátság stabilitást jelentett 2015 óta, ám azzal, hogy a „Jégember” a Saubernél folytatja pályafutását, ennek most vége szakad.

Vettel és Räikkönen barátságának viszont nincs vége, az a finn szerint ugyanúgy fog folytatódni, mint eddig. „Abban biztos vagyok, hogy gyakran fogjuk látni egymást. nem gondolnám, hogy bármennyit is változott volna a viszonyunk azóta, hogy először találkoztunk, ezért nem látom okát annak sem, miért változna bármit is mostantól, hogy már nem versenyzünk egy csapatban. Barátok maradunk, biztosan fogunk néha együtt utazni, és fogjuk látni egymást” – vetítette előre Räikkönen.

Vettel sosem titkolta, számára a mezőny korelnöke az ideális csapattárs, és ha rajta múlt volna, folytatták volna ferraris együttműködésüket. „Mi a versenypályán kívül, magánemberként is jól kijövünk, még ha nem is volt mindig egyszerű a helyzetünk” – mondta Vettel Räikkönenről. „Mindig próbáltam legyőzni őt, és ő is ugyanezt tette velem. A versenyeken a barátságnak pedig nem sok szerep jut.”

Innen nézve a német szerint az sem jelent majd komoly változást, hogy új csapattársa egy becsvágyó fiatal tehetség, Charles Leclerc lesz, aki a szakma szerint okozhat még jó pár kellemetlen és kényelmetlen pillanatot neki a Ferrarinál. „Egyelőre nem tudom, milyen lesz. A Kimivel meglévő harmónia miatt minket semmilyen fölösleges csatározás nem hátráltatott, hagytunk egymásnak elég mozgásteret, és ezzel a csapatnak is megspóroltunk egy problémát. Minden ember más, és hogy Charles-lal hogyan működünk majd együtt, az majd elválik. De ő egy rendes fiú, a Ferrari pedig óriási esélyt jelent számára. Az alapszabály viszont most sem lesz más: mindenki le akarja győzni a másikat.”

„Kimi és én is riválisok voltunk. Mindig próbálsz első lenni, és ahhoz, hogy ezt elérd, mindenkit le kell győznöd, a csapattársadat is. Meglátjuk, hogy alakul. Mindketten győztessé akarjuk tenni a Ferrarit. Charles most más szakaszában jár a pályafutásának, mint én, de az idő majd megmondja. Én csak annyit tudok róla, hogy jó srác.”

Kimi Räikkönen (Fotó: XPB) Kimi Räikkönen (Fotó: XPB)

Ami pedig barátját, Räikkönent illeti, Vettel biztosra veszi, hogy megtalálja a számításait a Saubernél, ahová a csapat további fejlesztésének céljával, új kihívást keresve érkezett. „Szerintem a mögöttünk hagyott szezon is bátorította őt. Még ismerek pár ottani embert a 2007-es indianapolisi versenyemről, amikor egy pontot szereztem a Saubernek (a BWM gyári csapataként – a szerk.). Kimiről biztosra vehetjük, hogy mindent ki fog majd hozni az autóból, és harcban lesz a középmezőnyben” – jósolta Vettel.

Ez utóbbit leendő csapatfőnöke, Frédéric Vasseur is biztosra veszi, aki szerint Räikkönennek külön pluszt jelenthet majd a kisebb csapat nyugodtabb közege. „Erős versenyzőpárosunk lesz jövőre. Antonio Giovinazzi már a pénteki szabadedzésen bizonyította, hogy milyen jó visszajelzéseket tud adni az autóról, Kimi pedig remek viszonyítási pontot jelent majd az élcsapatokhoz mérve, és rendkívül nagy tapasztalatot hoz magával. Ez egy erős kombináció. Kimi szereti a versenyzést, és kedveli a csapatunknál uralkodó légkört is. Biztosra veszem, hogy jól fogja érezni magát egy kis csapatnál” – vélekedett a francia.

Borítókép: Sebastian Vettel és Kimi Räikkönen (Fotó: XPB)

További tartalmak