2021-ben saját nevelés ülhet az egyik Renault-ba?

A Renault versenyzői akadémiájának elnöke, Mia Sharizman elhintette, a gyárnak komoly céljai vannak fiataljaival, a terv ugyanis az, hogy egyikük 2021-ben már ott lesz a Forma–1 mezőnyében, miután a kisebb szériákban megfelelően felkészült a debütálásra.

Renault (Fotó: XPB)

Amikor a franciák újraindították gyári csapatukat, juniorprogramjukban is új életet leheltek azzal a céllal, hogy megtalálják saját fiatal tehetségeiket, és segítsék felkészülésüket. A programban jelenleg hét versenyző érdekelt, akik közül a brit Jack Aitken jár a legmagasabb szinten: ő a 2018-as évet a Forma–2-ben töltötte. Másik nevesebb juniorjuk az F3-ból ismert Sacha Fenestraz.


A programot vezető Mia Sharizman nemrég leszögezte, ahogyan maga a Renault-istálló, úgy az akadémia is hosszabb távú célokkal rendelkezik, és ezeket lépésről lépésre szeretné végrehajtani: míg a csapat az élére törne, ők kinevelnének egy pilótát az alakulat számára.
Jack Aitken (Fotó:XPB) Jack Aitken (Fotó:XPB)


„Az akadémia céljai mindig is hosszabb távúak voltak: szeretnénk, hogy az egyik versenyzőnk 2021-ben már a Forma–1-ben bizonyítson” – nyilatkozta a program első embere. „Kisebb lépésekben haladunk, egy ponton pedig egyeznek a céljaink. A versenyzők kezdenek bizonyos szerepeket betölteni a csapatokon belül, és ez szép lassan tovább fog fejlődni” – tette hozzá.


A juniorprogramok egyébként reneszánszukat élik az F1-ben, a mezőny 20 pilótájából ugyanis 10 a Red Bull, a Mercedes és a Ferrari akadémiájáról érkezett. A Renault tehát hozzájuk szeretne csatlakozni, a gyártól érkező komolyabb pénzügyi támogatás pedig programjukra is jó hatással lesz.


Ami pedig a folytatást illet, elmondta, nemsoká döntenek felállásukról. „A Renault akadémiájának harmadik éve, és ezzel együtt második fázisa hamarosan lezárul” – vetítette előre a szakember. „Ami az évet illeti, szerettünk volna tökéletes szezont, de ezt természetesen nem lehet megvalósítani. A legjobb pillanatok természetesen a győzelmek, de a program nem mindig a győzelmekről szól. Egy pontok el kell dönteni, kivel folytatjuk az együttműködést. Vannak képességek, melyek – a pályán és azon kívül is – elengedhetetlenek egy pilóta számára: bajnoki hozzáállás, keménység, jó érzék a csapatmunkára és a sikeréhség” – zárta gondolatát.
Jack Aitken (Fotó: XPB) Jack Aitken (Fotó: XPB)