Arrivabene: A Ferrarinak csúcsra kell járatnia Vettelt

A Ferrari csapatfőnöke tanulságosnak tartja, hogy idén már az „elődöntőben” elvéreztek, 2019-re viszont megteremtené a feltételeket Sebastian Vettel számára a teljes kibontakozáshoz.

Sebastian Vettel és Maurizio Arrivabene (Fotó: XPB)

Versenyképesség szempontjából talán előrébb lépett a Ferrari 2017-hez képest, az idei szezonjuk mégis kísértetiesen hasonlított a tavalyihoz: erős kezdés után a nyári szünetet követően megbotlottak, és még a szezonzáróig sem voltak képesek életben tartani a bajnoki reményeiket. Csapatuk és versenyzőik is követtek el sokba kerülő hibákat, összességében pedig még mindig nem tudtak elég közel kerülni a 2014 óta tartó Mercedes-uralom megtöréséhez.


Maurizio Arrivabene csapatfőnök egy csütörtök esti milánói gálán levonta a szezonjuk legfőbb tanulságát. „Együtt megértettük, milyen hibákat vétettünk. A mögöttünk hagyott évben győzelmeket dobtunk el, és csakis az elszalasztott győzelmek mögé látva tanulhatunk és fejlődhetünk. A Forma–1-ben a tökéletesség nem létezik, soha senki nem nyerte még meg az összes versenyt. De végül az dönt, hogy ki aratott több tökéletlen győzelmet.”


„Talán furcsának hangozhat, de én leginkább a hibáinkat viszem magammal a rendkívül intenzív 2018-as szezonból. Kielemeztük őket, hogy ne ismétlődhessenek meg még egyszer. Ez egy olyan szezon volt, amelyben sok viszontagsággal szembesültünk, emberi oldalról is. Elveszítettük az elnökünket, azt, aki engem a Ferrari élére nevezett ki, és az Amerikai Nagydíj előtt az egyik mérnökünk is hiányzott. De a csapat hihetetlen módon reagált azon a versenyen, és újra nyertünk.”


Az olasz focis hasonlattal élve megállapította, 2019-ben egyszerre két lépést kell tenniük: nemcsak végig játszmában kell maradniuk, de a maguk javára is kell dönteniük a küzdelmet. „E sok viszontagság mellet azt mondhatjuk, az elődöntőben veszítettük el a világbajnokságot, de jövőre az lesz a célunk, hogy eljussunk a döntőig, és meg is nyerjük azt. Egységes csapatra számítok, amely a közös cél felé húz. Ezenkívül az idei évről csak annyit mondanék, hogy aki nyert, megérdemelte, annak pedig örülök, hogy Aldo Costa náluk volt, mert így legalább van olasz bajnok is” – utalt a Mercedes fejlesztéseket irányító mérnökére, aki korábban a Ferrari technikai igazgatója is volt.
Sebastian Vettel Maurizio Arrivabenével (Fotó: MTI/EPA) Sebastian Vettel Maurizio Arrivabenével (Fotó: MTI/EPA)


Arrivabene külön kitért Sebastian Vettelre is, akit sokan bíráltak vezetői hibái miatt. „Lehet, hogy adunk neki egy könyökvédőt, amivel jobban védekezhet, ha harcba bocsátkozik az ellenfelekkel…” – jegyezte meg tréfásan, elismerve, hogy a csapat is tehetett arról, hogy a német nem tudta élete legjobbját nyújtani idén. „Seb a mi versenyzőnk, a célja pedig ugyanaz, mint amit az egész csapat is szeretne elérni. Még nem sikerült neki teljesen kibontakoznia a Ferrari volánjánál, de a csapatnak olyan körülményeket kell teremtenie számára, amelyek lehetővé teszik, hogy a legjobbját nyújtsa. Ha így lesz, Seb képes lesz némi extrát hozzátenni, amivel nagyszerű eredmény születhet.”


Végül a négyszeres bajnok új csapattársáról, Charles Leclerc-ről is tett említést, aki felé igyekszik nem túl magas elvárásokat támasztani. „Leclerc érkezése nagy változást jelent a csapat életében a mostani szezon után. Már 2015 óta ismerem a fiút, és biztosra veszem, hogy jó munkát fog végezni. Charles tehetséges, már bizonyította, hogy mennyire jó, de még védelmeznünk is kell őt, biztosítanunk, hogy ne égjen ki az erős reflektorfényben, ami a Ferrarinál rá irányul. A célja, hogy beilleszkedjen a csapatunknál, és előnyt kovácsoljon abból, hogy egy olyan versenyzővel dolgozhat, amilyen Sebastian Vettel.”