Musorujsag
Élő Eredmények

Nyomornegyedes megjegyzéssel verte ki a biztosítékot Hamilton

Nyomornegyedes megjegyzéssel verte ki a biztosítékot Hamilton

BBC
Lewis Hamilton alulmaradt hazája év sportolója választásán, beszédével viszont így is sikerült a figyelem középpontjába kerülnie. „Nyomornegyedes” megjegyzése nem vette ki jól magát sokaknál.

A múlt hétvégén rendezték a BBC hagyományos díjátadó sportgáláját, a SPOTY-t (Sports Personality Of The Year), melyen különböző kategóriákban megválasztották az év legjobb sportolóit. Az ötödik F1-es világbajnoki címét szerző Lewis Hamilton is a jelöltek között volt ’Az év sportszemélyisége’ kategóriában, ám ahogyan egy éve, úgy ezúttal sem ő lett a befutó. De legalább javított helyezésén, hiszen míg 2017-ben csak hatodik lett a szurkolói szavazással felállított listán, most a második helyen zárt a Tour de France idei győztese, a kerékpáros Geraint Thomas mögött. Rajtuk kívül a futballista Harry Kane-t, a szkeletonos Lizzy Yarnoldot, a krikettes James Andersont és az atléta Dina Asher-Smith-t jelölték még.

Az autósport világából díjat nyert viszont a két lába amputálása után a versenyzéshez visszatérő Billy Monger, akit kiemelkedő és példaértékű, inspiráló teljesítményéért jutalmaztak a Helen Rollason-díjjal, melyet éppen barátja és példaképe, Hamilton nyújtott át neki a színpadon.

Az F1-es sztár ugyanakkor nem ezzel vagy az ismét szokatlan öltözékével irányította magára a figyelmet, hanem a beszédével, melynek fogadtatása nem volt éppen pozitív. Amikor felidézte honnan, mennyire mélyről indulva jutott ilyen magasságokba, szülővárosát említve megjegyezte: „Ez egy hosszú utazás volt, nyolcéves korom óta versenyzem, és büszke vagyok arra, ahol most tartok. Az egész családom álma volt, hogy valami mást csináljunk, hogy kitörjünk a nyomornegyedből.”

Ez utóbbi jelző erős túlzás volt a nyomornegyedben sosem élő világbajnoktól, ám hiába észlelte ezt ő maga is, korrigálása már sokak szemében hatástalannak bizonyult. „Nos, ténylegesen nem nyomornegyed volt, de legalábbis ki akartunk törni, tenni akartunk valamit. Nagyon-nagyon magas célokat tűztünk ki, de csapatként megcsináltuk.”

Lewis Hamilton (Fotó: XPB) Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

Beszéde nem érte el a kívánt hatást: a világhálón egyből támadni kezdték Hamiltont. „Lewis Hamilton tényleg azt állította az előbb a tévében, hogy nyomornegyedből jött? Ez tiszteletlenség, és éppen ez az oka annak, hogy nem nyerte meg a szavazást” – utalt az egyik néző arra, hogy nem örvend a legnagyobb népszerűségnek az emberek körében. „A stevenage-i embereket biztosan elbűvölte, amikor hallották, hogy Hamilton az ő nyomornegyedükből tört ki…” – jegyezte meg egy másik kritikus.

A szülőváros valóban nem volt boldog. A városi tanács vezetője, Sharon Taylor is kifejezte nemtetszését. „Csalódás volt hallani, hogy Lewis Hamilton nyomornegyedként utalt Stevenage-re egy ennyire nívós rendezvényen. Nyilvánvalóan maga is észrevette, mit is mondott, és próbált korrigálni, de sajnos a város lakói, akik közül nagyon sokan tisztelik és támogatják őt, sértőnek érezték ezt” – idézte a vezetőt a BBC.

A szintén Stevenage-ből származó brit parasportoló, Gobi Ranghanathan eközben a Twitteren kommentálta a Mercedes-versenyző félrecsúszott szavait. „Én büszke vagyok arra, hogy Stenvenage zászlaját képviselhetem. Ez tett engem azzá, ami ma vagyok, és sosem értem volna el mindezt a város és a városi tanács támogatása nélkül. Nem tökéletes város, de otthon. És ha az emberek kinyitják a szemüket, láthatják, milyen sok lehetőséget kínál.”

Hamilton a díjátadó óta nem kommentálta a témát.

Borítókép: Lewis Hamilton (Fotó: MTI/EPA)

További tartalmak