Musorujsag
Élő Eredmények

A haláltól nem félt, Vetteltől megható levelet kapott Lauda

A haláltól nem félt, Vetteltől megható levelet kapott Lauda

La Gazzetta dello Sport
Meghatotta a tüdőátültetésen áteső Niki Laudát, hogy a nagy ellenfel, Sebastian Vettel is kézzel írott levélben biztatta őt. Az osztrák műtétje óta először adott interjút, hazatéréséről, a nehéz időszakokról és az F1-es visszatéréséről is nyilatkozott.

Helmut Marko a Servus TV hétfő esti adásában azt mondta, Niki Lauda öt hónapos orvosi kezelés után már a rehabilitációs klinikát is elhagyhatta, így július óta először hazautazhatott, és otthonában folytathatja felépülését augusztus eleji életmentő tüdőátültetése után. A Mercedes tanácsadója a szezonzáró Abu-dzabi Nagydíj előtt egy videoüzenetben állt először a nyilvánosság elé betegsége óta, melyből kiderült, jó kedélyét már rég visszanyerte, és fizikálisan sincs már rossz állapotban. Most már csak erősödnie kell, és szinte biztos, hogy a téli teszteken már újra megjelenik a boxutcában.

Az olasz La Gazzetta dello Sport most műtétje óta elsőként készített interjút a háromszoros világbajnok versenyzőlegendával, aki régi ismerősének, az újságíró Pino Allievinek először beszélt hosszabban a mögötte hagyott nehéz hónapokról.

Lauda mindenekelőtt megerősítette, hogy már nem a klinikán van, hanem Ibizán, ahonnan július végén a saját maga által vezetett repülőn, de már betegen vette az irányt a bécsi kórház felé. „Két nappal ezelőtt még a kórházban voltam, aztán engedélyezték, hogy hazarepüljek az ibizai házunkba, ahol a karácsonyt is töltöm a nagy és szerető családom társaságában. Naponta hat órát edzek, két fizikoterapeuta segít, akik egyetlen pillanatra sem hagynak békén. De nemcsak az számít, hogy itthon vagyok a négy fal között, itt a levegő is tiszta, és az éghajlat sem olyan zord, mint Ausztriában” – mesélte az osztrák.

Niki Lauda (Fotó: XPB) Niki Lauda (Fotó: XPB)

Miután a hírek szerint ő korábban már Abu-Dzabiba is el akart utazni, nem meglepő, hogy máris a teljes értékű F1-es visszatérését tervezgeti. „Azt mondják, még egy hónap, és teljesen fitt leszek, és akkor újrakezdhetem. Az élet megy tovább, így követni fogom a versenyeket, ahogyan eddig is. Miért is ne tenném?”

Egy akkora küzdőtől, mint ő, nem is várhatunk másfajta hozzáállást. Lauda 1976-ban a nürburgringi balesete után is elkápráztatta a világot azzal, hogy pár héttel később már versenyzett Monzában, hogy életben tartsa bajnoki esélyét James Hunttal szemben. A mostani viszont egy másfajta küzdelem volt, egy másfajta nehézség. Elmondása szerint nehezebb is, mint az akkori.

Mint elárulta, az egész egy nyári, kezeletlen hörghuruttal indult, amire ő maga a bajnoki küzdelem hevében fittyet hányt. Mercedeses kollégája, Toto Wolff győzte meg őt arról, hogy a nem múló köhögése miatt alaposabban is ki kéne vizsgáltatnia magát. Így került Bécsbe, ahol aztán állapota súlyosbodott, és tüdőátültetés lett belőle. „Amikor a balesetem történt Németországban (ti. 1976-ban), csak egy hónap kellett. Megégtem, de hamar visszatértem. Ez most igazán sokáig tartott, de még mindig itt vagyok.”

Ahogyan 42 éve, úgy most is minden az F1 körül forgott számára még a kórházban is. „Egyetlen nagydíjat sem hagytam ki, még csövekre voltam kötve, akkor is a versenyeket néztem, telefonáltam a boxutcába a hétvégék során, és mindig tájékoztattak arról, mi történik ott. Meg kell mondjam, most újra szembesültem azzal, hogy mennyire kedvesek az emberek, akikkel éveken át együtt dolgoztam. Mindannyian aggódtak értem.”

De nem csak a munkatársak aggódtak. Lauda elárulta, hogy nagy riválisuk, Sebastian Vettel is szívmelengető gesztussal kedveskedett neki a nehéz időkben. „Az egyik legkellemesebb élményem az volt, hogy Sebastian Vettel küldött nekem egy kézzel írt levelet, tele kedves szavakkal, szerető elismerésekkel. Nem számítottam erre. A versenyzők általában nem csinálnak ilyesmiket, csak vezetnek, de ő egy csodálatos személyiség” – méltatta az emberi és sportemberi nagyságáról nem először tanúbizonyságot tévő németet.

Niki Lauda és Sebastian Vettel (Fotó: XPB) Niki Lauda és Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

A 2018-as idény kapcsán Lauda védelmébe is vette a hibái miatt sokat kritizált négyszeres bajnokot. „Igen, nehéz időszakai voltak, mind tudjuk, de abszurd lenne megkérdőjelezni a képességeit. Vissza fog vágni, mert egy bajnok sosem felejti el, hogyan kell vezetni. Nagyszerű ellenfele lesz Hamiltonnak 2019-ben” – vélekedett.

A dicséret persze mindeközben az ötödik bajnoki címét szerző britnek is járt. „Kivételes volt. Ez volt a legnehezebb bajnoki győzelem, mert a Ferrari autója gyakran jobb volt a mienknél. De megcsinálta, nem vétett egy hibát sem a versenyeken, az időmérőkön pedig még jobb volt” – méltatta a címvédőt.

Lauda szeme előtt alighanem máris a 2019-es címvédés lebeg, amit már ő maga is a csapattal szeretne átélni. Hogy ott lesz a március 17-ei idénynyitón Melbourne-ben, afelől szemernyi kétségünk sincs. Ahogy az is valószínűnek tűnik, hogy már a februári előszezonban újra aktív tanácsadóként láthatjuk őt.

Már kétszer legyőzte a halált, ami most még rá vár, az egy hozzá hasonló harcos számára szinte ujjgyakorlat. Mint mondta, a mögöttünk hagyott hónapokban, de még a tüdőátültetése előtti napokban sem volt szemernyi kétsége sem afelől, hogy e csatának lehet másfajta végkimenetele is. „Őszinte leszek: sosem féltem, mert kiváló specialisták kezeltek. Bíztam bennük, tudtam, hogy kemény lesz, nagyon kemény, de én ilyen helyzetekben csak egyvalamit teszek: harcolok. Minden pillanatban ezt tettem, és még ma is ezt teszem.”

Ezért is tiszteli őt az egész paddock: jól tudják, amikor majd újra besétál közéjük, egy igazi hős, egy példakép tér vissza hozzájuk.

Borítókép: Niki Lauda (Fotó: XPB)

További tartalmak